Obavijesti

News

Komentari 131

'David Komšić je emocionalno nezreo i ovisan je o roditeljima'

'David Komšić je emocionalno nezreo i ovisan je o roditeljima'
5

Dok je radila izvješće, defektologinja Murković nije razgovarala s Komšićem, a s njegovim roditeljima je razgovarala tek u svibnju 2017. Upitana je da to objasni...

VIDEO

Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu ostalo je posve šokirano načinom na koji je Felicita Murković, djelatnica Centra za socijalnu skrb Peščenica, napravila izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama optuženog Davida Komšića.

Izvješće je, na zahtjev Županijskog državnog odvjetništva, izradila u ožujku 2017., mjesec dana nakon što je David Komšić s 88 uboda nožem brutalno ubio Kristinu Krupljan. Dok je radila izvješće, defektologinja Murković nije razgovarala s Komšićem, a s njegovim roditeljima je razgovarala tek u svibnju 2017. Upitana da to objasni, rekla je kako nije smatrala da treba razgovarati s Davidom Komšićem jer je ”iz prijašnjih razgovora imala dovoljan uvid u njegovu osobnost”, a da s roditeljima nije razgovarala s obzirom na to da je razgovarala s njima još prije.

Sestra je odbila svjedočiti: 'Bio je psihološki vezan za Kristinu'
Sestra je odbila svjedočiti: 'Bio je psihološki vezan za Kristinu'

Murković je rekla kako je s Komšićem razgovarala tri puta. Prvi put u svibnju 2015., kad je, na zahtjev suda, napravila izvješće, zbog postupka u kojem se Komšića sumnjičilo za prijetnju i nanošenje tjelesne ozljede Kristini Krupljan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Na kraju je ODO odustao od kaznenog progona jer je oštećena povukla iskaz. Rekla je da je u izvanbračnoj vezi s Komšićem, da je trudna i da će se vjenčati nakon punoljetnosti - rekla je defektologinja. Ponovno je s Komšićem razgovarala u srpnju 2015., a onda još jednom u lipnju 2016.

Komšiću smanjili kaznu: Zbog prometne 14 mjeseci zatvora
Komšiću smanjili kaznu: Zbog prometne 14 mjeseci zatvora

- Roditelji i David su se uredno odazivali te je procijenjeno da se obitelj adekvatno brine o njemu. Preporučeno im je da se, ako primijete neko odstupanje u njegovu ponašanju, obrate psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež - rekla je Murković. Dodala je i kako je Komšić ovisan o roditeljima u svakom pogledu te da je patološki bio vezan za jednu osobu.

- On ni emocionalno ni socijalno nije zrela osoba, pa prema tome treba i postupiti - smatra Murković. Prema njezinim riječima, kod Komšića bi se trebao primjenjivati Zakon o sudovima za mladež.

- Tu nije riječ samo o generalnoj prevenciji, nego i o optuženikovoj rehabilitaciji - navela je defektologinja.

Komšić osuđen na dvije godine: Još čeka suđenje za ubojstvo...
Komšić osuđen na  dvije godine: Još čeka suđenje za ubojstvo...

Sutkinja Sanja Mazalin potom joj je predočila da je Komšić kao maloljetnik bio prekršajno kažnjen ukorom zbog posjedovanja jointa, da se protiv njega vodio postupak zbog prijetnje i nanošenja ozljede te prometne nesreće sa smrtnom posljedicom i da ništa od toga nije navedeno u izvješću Centra koje je sudu dostavljeno 2017. nakon teškog ubojstva Kristine Krupljan.

Na upit zašto je to tako i je li samo prepisala prijašnje izvješće, svjedokinja je rekla kako se sve to dogodilo u kratkom vremenu, a da Komšić prije toga nije bio evidentiran kao maloljetnik koji bi počinio neko kazneno djelo.

U srijedu je trebao svjedočiti i Zdravko Krznarić koji je, prema optužnici, bio u vezi s Kristinom Krupljan. On je nedolazak ispričao bolešću. Nakon toga je Komšićev branitelj Veljko Miljević, koji je predložio saslušanje Krznarića, predložio da se njegov iskaz pročita. Isto tako predložio je da se zbog zaštite žrtve i njezina života s tog dijela suđenja isključi javnost, čemu je sud udovoljio. Matea Komšić, optuženikova sestra, došla je na sud, no iskoristila je zakonsku blagodat i odbila je svjedočiti.

U Centru za socijalnu skrb samo su prepisali ranije izvješće?     

Izvješće je napravljeno vrlo brzo, već mjesec dana nakon ubojstva  - Na zahtjev tužiteljstva, Centar za socijalnu skrb Peščenica je lani u ožujku, mjesec dana nakon ubojstva, napravio izvješće o osobnim i obiteljskim prilikama Davida Komšića.     

Nije razgovarala s ubojicom niti s njegovim roditeljima - Tijekom izrade izvješća defektologinja Felicita Murković nije razgovarala s Davidom Komšićem, a s njegovim roditeljima razgovarala je u svibnju 2017., kad je izvješće već predala.     

Izvješće je puno rupa, gomila bitnih podataka je izostavljena - U izvješću nije navela da je prekršajno kažnjen zbog posjedovanja jointa niti da se protiv njega vodio postupak zbog prijetnje i prometne nesreće sa smrtnom posljedicom.     

'Nije prepisano, nego se sve to dogodilo u kratkom vremenu’ - Murković je demantirala da je samo prepisala izvješće iz 2016. godine. Bitnih podataka nema jer se, rekla je na sudu, ‘sve to dogodilo u kratkom vremenu’.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović