News

Komentari 41

Davor Bernardić tvrdi: HDZ-ov program uvijek isti, desna ruka na srcu, lijeva u tuđem džepu

Davor Bernardić tvrdi: HDZ-ov program uvijek isti, desna ruka na srcu, lijeva u tuđem džepu

Bernardić je rekao da je Plenkovićeva Vlada još za Badnjak 2016. najavila otkup INA-e i četiri godine nisu napravili ništa, osim što su zatvorili sisačku rafineriju, izdali nacionalne interese...

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je, uoči potpisivanja saveza s reformistom Darinkom Dumbovićem, najavio da Restart koalicija svakim danom jača dok je HDZ ostao sam s osumnjičenicima u aferama i uvijek istim programom – desna ruka na srcu, lijeva ruka u tuđem džepu.

POGLEDAJTE VIDEO: Bernardić i Komadina

"Restart koalicija okuplja, svakim danom jača, pobjeđuje, a HDZ je ostao sam, kao i oni koji su pisali njihov predizborni program, osumnjičenici u aferama, oni koji su nosili crne torbe za Sanadera, preko vikenda upisivali brojne nekretnine u imovinske kartice, različiti osumnjičenici koji su morali otići iz ministarstava zbog sumnji na korupciju", rekao je Bernardić nakon predstavljanja politike zelenog razvoja Restart koalicije.

"To je HDZ. Od njih ne očekujemo ništa dobro i ništa novo. Njihov program je uvijek isti - desna ruka na srcu, a lijeva ruka u tuđem džepu“, dodao je.

Bernardić je rekao da danas ne potpisuju koaliciju s Reformistima Radimira Čačića nego su dogovorili točkastu koaliciju s gradonačelnikom Petrinje Darinkom Dumbovićem u šestoj izbornoj jedinici.

Čačić u trećoj izbornoj jedinici ide u svom aranžmanu, ima svoju viziju, a SDP i Restart koalicija svoju, najbolji plan i najbolji tim za Hrvatsku, a suradnja u šestoj izbornoj jedinici je dokaz da možemo funkcionirati i u budućnosti, pojasnio je Bernardić savez koji će potpisati danas poslijepodne.

S obzirom na to da su Čačićevi Reformisti veći dio mandata podržavali Vladu Andreja Plenkovića. Bernardić je, odgovarajući na novinarsko pitanje, kazao da oni nisu u koaliciji s Radimirom Čačićem nego će potpisati suradnju samo s Dumbovićem. 

Čačićeva stranka je podržala Zorana Milanovića za predsjednika Republike i na taj način su i formalno izašli iz vladajuće koalicije. SDP će sastaviti stabilnu i sigurnu vladu koja će imati dovoljno ruku da bez bilo kakvih 'žetončića' formira stabilnu većinu, poručio je čelnik SDP-a.

S međimurskim županom Matijom Posavcem realizirat ćemo suradnju ovaj petak, kazao je.

Rekao je da su za sada potvrdili dva televizijska sučeljavanja u finišu kampanje početkom srpnja, istaknuvši da im sučeljavanja odgovaraju i da ih jedva čeka.

Bernardić je rekao da je Plenkovićeva Vlada još za Badnjak 2016. najavila otkup INA-e i četiri godine nisu napravili ništa, osim što su zatvorili sisačku rafineriju, izdali nacionalne interese i trenutačno naftu iz hrvatskih naftnih bušotina šalju u Mađarsku, direktno Orbanu, valjda za nagradu što svojata hrvatski teritorij.

To je izdajnička politika Plenkovića i HDZ-a, ustvrdio je.

„Nakon 5. srpnja ćemo poduzeti sve korake kako bismo zaštitili hrvatske nacionalne interese u INA-i i iskoristili mogućnost koju Hrvatska ima, a to je pola vlasništva nad INA-om“, najavio je poteze svoje vlade.

Istaknuo je da je neprihvatljivo da se sisačka rafinerija zatvara, da se hrvatska nafta transportira u Budimpeštu kao nagradu Orbanu što je napisao 'Rijeka, mađarsko more'.  

Šef SDP-a je rekao da sigurno neću doći na Hod za život.

"Ne podržavam nikakvo korištenje javnih manifestacija za potrebe kampanje, ali pravo na javno okupljanje je normalna građanska stvar. No, nije normalna građanska stvar da se ženama onemogući pravo na izbor i mi u SDP-u to nikada nećemo podržati i protiv toga ćemo se boriti", rekao je Bernardić.

Pravo žene na izbor i da sama odlučuje o svom reproduktivnom zdravlju treba ostati u domeni njenog osobnog integriteta, komentirao je Bernardić najavu da će se Hod za život održavati 20. i 27. lipnja te 4. srpnja u nekoliko gradova.

Dodao je da HDZ nije zabranio pobačaj i zajedno je sa SDP-om donio Istanbulsku konvenciju i to je, kaže, jedina stvar oko koje smo se složili u zadnje četiri godine.

Restart koalicija: Zelena ekonomija otvorit će 100.000 radnih mjesta

Lider Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić najavio je u srijedu da će njegova Vlada aktivno raditi na bržoj tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji kako bi dosegnula udio od 25 posto i do kraja desetljeća otvorila 100.000 novih radnih mjesta u zelenoj ekonomiji.

"Hrvatska je po brojnim pokazateljima na samom začelju Europe, po pravosuđu, po korupciji, po životnom standardu, po konkurentnosti gospodarstva, po iskorištenosti europskih fondova, pa tako i u primjeni kružne ekonomije", upozorio je Bernardić na predstavljanju politike zelenog razvoja Restart koalicije.

"Udio kružne uporabe materijala je 4,4 posto, dok je prosjek Europske unije 11,7 posto, po pitanju ekoinovacija zauzimamo osmo mjesto od dolje, a produktivnost u svim sektorima bioekonomije Hrvatske iznosi samo 38 posto prosjeka EU-a, odnosno u Hrvatskoj 13.000 eura dodane vrijednosti po zaposlenom, dok je u EU 41.000 eura“, kazao je.

Zeleni novi plan je ključni razvojni dokument Europske unije koji predviđa društvenu i ekonomsku transformaciju Europe do 2050. godine, što znači da će Hrvatska morati intenzivnije i brže raditi na tranziciji s linearne prema kružnoj ekonomiji, i to usvajanjem i discipliniranom provedbom strategije zelene transformacije Hrvatske, ističe Bernardić.

Budući da Hrvatska uvozi oko 50 posto hrane i energije u tim sektorima postoji prostor za zeleni razvoj i zapošljavanje velikog broja ljudi. 

Strategija kružne ekonomije za sljedeće desetljeće

Najavio je osnivanje Koordinacije za održivi razvoj i zelenu transformaciju Hrvatske, a u prvih mjesec dana nove Vlade donošenje Zakona o iskorištavanju punog potencijala konoplje - Lex cannabis.

Među ciljevima politike zelenog razvoja izdvojio je donošenje Strategije kružne ekonomije za sljedeće desetljeće u prvoj polovici 2021. godine te izgradnju 100 biokompostana i sortirnica otpada i 50 manjih bioplinskih postrojenja korištenjem sredstava iz EU fondova.

Naznačili su namjeru da do kraja desetljeća cirkularna ekonomija dosegne 25 posto, što bi nas svrstalo iznad prosjeka EU-a i omogućilo otvaranje 100.000 novih radnih mjesta, a do 2024. godine 14. mjesto na listi uspješnosti ekoloških inovacija u EU-u.

Bernardić je istaknuo da će glavni izvori financiranja zelene transformacije biti sredstva iz EU fondova i programa Horizon Europe, državni i lokalni proračuni, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, HBOR i komercijalne banke, privatne investicije i donacije.

Predsjednica SDP-ova Savjeta za zeleni razvoj Mirela Holy istaknula je kako zelena transformacija mora biti glavna paradigma promjene te da je zeleni novi plan ključni razvojni dokument u EU-u koji podrazumijeva velika ulaganja u energetsku učinkovitost.

"Kako bi se uspostavila ta klimatski neutralna, odnosno kružna ekonomija nužna je potpora apsolutno svih segmenata industrije. Ta tranzicija je veliki izazov, ali je i velika prilika za razvoj i otvaranje cijelog niza novih i dobro plaćenih radnih mjesta“, rekla je Holy te dodala kako bi zelena politika imala tri glavna ključna elementa - poticanje cirkularne, odnosno kružne ekonomije, biogospodarstvo i kreativnu ekonomiju.

 

 

Najčitaniji članci