News

Komentari 1

Dekan Hrvatskih studija Ivo Džinić podnio neopozivu ostavku: Nisu me podržali

Dekan Hrvatskih studija Ivo Džinić podnio neopozivu ostavku: Nisu me podržali

Džinić je izabran za dekana Hrvatskih studija prije točno godinu dana, nakon što je smijenjen prvi privremeni dekan Pavo Barišić. Ostavku je dao i Petar Marija Radelj, ob voditelja dekanata

Prije točno godinu dana Ivo Džinić, profesor kulturologije i bivši svećenik, izabran je za dekana Hrvatskih studija. Izjavio je tad kako ima podršku većine, no očito se ta podrška istopila, jer je na polovici dvogodišnjeg mandata u ponedjeljak podnio neopozivu ostavku.

- Fakultetsko vijeće Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu na 40. sjednici održanoj 23. svibnja 2022. nije prihvatilo moj prijedlog za razrješenjem dvoje prodekana. Njihovo razrješenje predložio sam s obzirom na protekla događanja na Fakultetu hrvatskih studija smatrajući kako više ne postoji dovoljan stupanj povjerenja da bi s prodekanicom doc. dr. sc. Lovorkom Brajković i prodekanom doc. dr. sc. Darijem Vučenovićem mogao dalje surađivati kao dekan u poslovima upravljanja Fakultetom, pa sam Fakultetskomu vijeću predložio da ih se razriješi službe - navodi Džinić u ostavci čiji je tekst objavljen na službenoj stranici Hrvatskih studija.

Kako neslužbeno doznajemo, a može se naslutiti i iz samog teksta ostavke, ovom Džinićevom potezu prethodile su brojne svađe, a potom i otvoreno suprotstavljanje dvoje prodekana njegovim odlukama. Nakon što je on od fakultetskog vijeća zatražio njihovu ostavku, a ostali članovi to nisu prihvatili, ostavku je podnio dekan.

Džinić je od rektora Damira Borasa zatražio i da Senat imenuje obnašatelja dužnosti dekana Fakulteta hrvatskih studija do izbora novoga dekana. Ova je ostavka uslijedila nakon što je prošli tjedan ostavku na mjesto obnašatelja dužnosti Voditelja dekanata dao Petar Marija Radelj. 

On se u tekstu svoje ostavke požalio kako ima premalo administrativnog osoblja, navodeći statistike o zaposlenima na drugim fakultetima, te kako je dosta zamjerki protiv njega izmišljeno.

I Radelj i Džinić na ove su funkcije došli u turbulentnim situacijama. Džinić je izabran nakon što je prvi privremeni dekan Pavo Barišić smijenjen nakon sukoba s prorektorom Antom Čovićem. No ono što je prigovarao Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, kao i mnogi zaposlenici, jest da u tome trenutku fakultetsko vijeće nije bilo pravilno formirano. Vijeće koje je Džinića podržalo je ono koje je djelovalo i prije nego što su Hrvatski studiji krajem 2019. dobili status Fakulteta. Osim toga, upozoravali su tad sindikalisti, to Vijeće nisu odabrali zaposlenici, već ih je postavio Senat. 

Na Hrvatskim studijima nakon Džinićeve ostavke čekaju daljnje poteze Senata

Najčitaniji članci