News

Komentari 114

'Đikić nije ni epidemiolog ni virolog već molekularni biolog. Nisam ni ja, zato slušam struku'

'Đikić nije ni epidemiolog ni virolog već molekularni biolog. Nisam ni ja, zato slušam struku'

Mnogi kritiziraju, pitaju je li moglo drugačije, jesmo li mogli ranije lockdown. Nema tu mjera koje su garancija uspjeha, neke okolne zemlje su uvele jače mjere, a rezultata nemaju, kaže Beroš

Mi od proljetos imamo egzaktne planove za zdravstveni sustav, ovo nije sprint nego maraton stoga smo nastojali rasporediti naše snage. Kada je riječ o određenim kritikama, one su uvijek dobrodošle. No, ako je netko bolnički liječnik i radi u sustavu trebao bi raditi na stručnom promišljanju, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u video-javljanju za Ricochet 2.0 Topssy i Zuber.

Ekskluzivni video iz Dubrave: Bore se za svaki udisaj

Ministar Beroš je u samoizolaciji. Kaže kako ga je virus doskočio iako je pazio, a simptomatologija nije bila posebno teška. Temperatura mu se smanjila iako je prisutna i mora proći period izolacije od 10 dana.

Na pitanje o tome gdje smo trenutno u odnosu na ožujak ove godine ministar je objasnio kako smo u izazovnim vremenima, u velikoj krizi i podsjetio da smo se opustili preko ljeta, no s druge strane nismo mogli očekivati "turiste u skafanderima", ali se najavljivao drugi, jesenji val. I on se dogodio, žešći je od očekivanog i globalna je ugroza te se svi borimo kako možemo.

- Mnogi kritiziraju, pitaju je li moglo drugačije, jesmo li mogli ranije lockdown. Nema tu nekakvih mjera koje su garancija uspjeha, neke okolne zemlje su uvele jače mjere, a rezultata nemaju. Svi skupa dijelimo tu istu sudbinu i suživot sa virusom – rekao je Beroš.

Kaže i kako je najbitnije slušati struku, no priznaje kako se pojavilo puno "priučenih epidemiologa koji sebi dozvoljavaju komentirati situaciju na različiti način."

'Đikić nije virolog ni epidemiolog već molekularni biolog. A nisam ni ja'

Komentirao je i kritike Ivana Đikića. Kaže kako cijeni njegov rad u molekularnoj biologiji i naglašava kako on nije virolog, infektolog, epidemiolog, i da su mu mnoge procjene bile kontradiktorne i nekonzistentne.

- Postoji određeni znanstveni savjet koji je okupljen od stručnjaka relevantnih za ovu problematiku, on savjetuje Vladu i nacionalni stožer – ustvrdio je Beroš i na opasku voditelja dodao kako je on ponosni  neurokirurg.

- Stoga se ne želim miješati u struku i to sam u nekoliko navrata rekao. Kad je riječ o struci, slušam infektologe, epidemiologe – rekao je Beroš.

Ipak, voditelj je primijetio kako je struka "krivo savjetovala" ministra jer su se Đikićeve najave ostvarile.

- Mislim da smo svi skupa dovoljno svjesni i pametni da uočavamo da su oko nas ljudi zbilja bolesni i umiru i da našim odgovornim ponašanjem možemo pospješiti tu situaciju. Slušam vas i čudim se jer naglašavate neke koji govore da smo zakasnili, da smo loši i da smo se raspustili kao da smo najgori otok u Europi, kao da čitava Europa nije u istoj epidemiološkoj slici, kao da svugdje broj novozaraženih i umrlih ne raste. Ovo je odraz jedne opće situacije, a na nama je primijeniti one mjere i osobnu odgovornost koje će tome doprinijeti – kaže ministar.

Napominje da neće težiti lockdownu, ali napominje važnost odgovornosti o kojoj će ovisiti i kako će nam izgledati nadolazeći blagdani. Kaže i kako politička aktivnost u zdravstvenom sustavu nije dobrodošla.

- Ne može se desiti da kolegica spominje propast sustava, da ja nakon toga iz straha što se zbiva zovem ravnatelja koji mi negira takve stvari. Nešto mi u tom sustavu ne funkcionira. Ili njena uloga u čitavoj stvari. Neću to gledati na taj način, sve provjerim. U Ministarstvu zdravstva smo stvorili plan koji polako realiziramo - prokomentirao je Beroš za Ricochet 2.0 Topssy i Zuber pitanje o Liječničkoj komori koja proziva na oštrije mjere.

Najčitaniji članci