News

Komentari 63

Direktor APN-a leti: 'Nisam ja u sukobu interesa, sve je čisto'

Direktor APN-a leti: 'Nisam ja u sukobu interesa, sve je čisto'

Žunić je u svibnju, s tek punoljetnim sinom, kupio stan u POS-ovoj zgradi. Te stanove inače gradi država preko APN-a kako bi osigurala povoljniji krov nad glavom mladima i osobama bez nekretnine

Ništa nisam kriv, da sam i htio nisam mogao biti u sukobu interesa. Sve je po pravilima.

Tvrdi to direktor državne agencije APN Krešimir Žunić (HDZ), koji je preko noći postao poznat. Svojom izjavom da ga je “sram koliko nema” nakon što je kupio stan koji je gradila ista ta agencija praktički je potpisao svoju smjenu. Iako je zamjenik direktora godinama, na čelnome mjestu bit će manje od dva mjeseca.

- Smijenit ćemo ga, sve je prijavljeno DORH-u, a provjeravamo postoji li još takvih slučajeva - rekao je njegov nadređeni, ministar graditeljstva Predrag Štromar (HNS).

Ministar prometa Oleg Butković rekao je da ga je sram što su u istoj stranci.

Žunić je u svibnju, s tek punoljetnim sinom, kupio stan u POS-ovoj zgradi. Te stanove inače gradi država preko APN-a kako bi osigurala povoljniji krov nad glavom mladima i osobama bez nekretnine. Redovita cijena POS-a je inače bila 1020 eura za kvadrat, na tržištu je dvostruko veća, a Žunić je kupio za 957 eura. Stan od 53 kvadrata platili su 52.000 eura, a od te cijene im je dodatno oduzeto 900 eura za najam. Formalno, Žunić nije u sukobu interesa, jer kad je lani kupio stan, bio je zamjenik direktora. Žunić se još jučer ujutro uzdao u to da će ga zaštititi premijer Plenković od pokušaja smjene HNS-ova ministra. Međutim, kad ga danas i smjene, on ostaje zamjenik i ima važeći ugovor o radu. U APN-u radi već 17 godina. Žunić kaže da nije napravio pogrešku.

- Zgrada u kojoj smo kupili stan je šest godina stara. Nije nikome oduzeta prednost. Stan je sin dobio na najam s pravom kupnje. Vještak je procijenio vrijednost stana koji je već bio oštećen, poplavljen i trebalo je uložiti u njega. Nisam koristio ni cijenu ni povoljni kredit iz programa POS-a - kaže Žunić.

Za prvi korak, najam stana, bilo je i drugih zainteresiranih, ali je njegov sin prvi podnio zahtjev.

- Svi su imali iste uvjete, ja niti sam mu dao povlaštenu informaciju niti odlučivao o tome - tvrdi Žunić.

Kupio ga je sa sinom i prijavio prebivalište u Zadru jer sin kao student nije kreditno sposoban pa je Žunić digao 51.600 eura kredita. I zato je postao suvlasnik stana. Žunić ima stan od gotovo 78 kvadrata u Maksimirskoj. Ali njega iznajmljuje prijatelju i bivšem ministru uprave Lovri Kuščeviću za 350 eura mjesečno. Žunić kaže da on sam spava u dvorišnom objektu.

Najčitaniji članci