Obavijesti

News

Komentari 1

Dobila status: Hrvatska je slobodna od svinjske kuge

Dobila status: Hrvatska je slobodna od svinjske kuge
1

Klasična svinjska kuga je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja čiji je zadnji slučaj u domaćih svinja u Hrvatskoj potvrđen u ožujku 2008. godine, podsjećaju iz Ministarstva

Hrvatska je dobila status zemlje slobodne od klasične svinjske kuge, čime se ukidaju sve mjere zabrane stavljanja živih svinja i proizvoda mesa od svinja na tržištu EU s cjelokupnog teritorija Hrvatske, a koje su bile uvedene 2013. godine, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

"Na sjednici Stalnog odbora Europske komisije za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje održanoj 25. rujna 2019. godine usvojena je odluka o ukidanju svih ograničenja u prometu za svinje iz Republike Hrvatske, uvedena 2013. godine. Rezultat je to dugogodišnje provedbe sveobuhvatnih veterinarskih mjera nadziranja, kontrole i iskorjenjivanja ove bolesti u populaciji domaćih i divljih svinja", navodi se u priopćenju. 

Afrička svinjska kuga je pred vratima: 'Šteta će biti golema'
Afrička svinjska kuga je pred vratima: 'Šteta će biti golema'

Klasična svinjska kuga je osobito opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja čiji je zadnji slučaj u domaćih svinja u Hrvatskoj potvrđen u ožujku 2008. godine, podsjećaju iz Ministarstva.

Novom će odlukom, kako objašnjavaju, u potpunosti biti ukinute sve mjere zabrane stavljanja živih svinja te proizvoda od mesa svinja na tržište EU s cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske.

"Europska komisija je usvajanjem izmjene Odluke 2013/764 priznala Hrvatskoj slobodni status od klasične svinjske kuge. Odluka stupa na snagu objavom u službenom glasilu EU, a isto se očekuje do kraja godine", ističu iz Ministarstva poljoprivrede.

Podsjećaju da je Hrvatska u kolovozu ove godine podnijela i zahtjev za dodjelom statusa zemlje slobodno od klasične svinjske kuge Svjetskoj organizaciji za zdravlje životinja (OIE), što se očekuje u svibnju 2020. godine. Riječ je o opsežnom postupku koji će omogućiti našim proizvođačima izvoz mesa i mesnih proizvoda od svinja i u treće zemlje (one izvan EU).

Afrička svinjska kuga poharala Srbiju: Nema lijeka i zarazna je
Afrička svinjska kuga poharala Srbiju: Nema lijeka i zarazna je

Iz Ministarstva poljoprivrede također ističu da su kao jedan od glavnih ciljeva i prioriteta djelovanja u području veterinarstva u 2019. godini odredili rješavanje problematike klasične svinjske kuge (KSK) i statusa Hrvatske vezano za tu bolest. 

Naime, Hrvatska je od ulaska u Europsku uniju, država članica na koju se primjenjuju tzv. mjere regionalizacije, odnosno mjere zabrane i ograničenja prometa za svinje, svinjsko meso i proizvode od svinjskog mesa za područje četiri hrvatske županije - Brodsko-posavsku, Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Vukovarsko-srijemsku županiju. S obzirom na primjenu ovih mjera, Hrvatskoj je također u potpunosti bilo onemogućeno stavljanje u promet svinjskog mesa i proizvoda od svinjskog mesa u treće zemlje, s obzirom da nadležna tijela trećih zemalja uglavnom ne priznaju mjere regionalizacije, već su za cijelu državu primjenjivali status "zaražena", objašnjavaju iz Ministarstva.

Ističu i kako su nakon gotovo 11 godina provedbe mjera za iskorjenjivanje klasične svinjske kuge (KSK) u Hrvatskoj ispunjeni svi uvjeti koji su bili nužni za ukidanje mjera regionalizacije i stjecanje statusa Republike Hrvatske kao zemlje slobodne od KSK.

"Ukidanje regionalizacije i dodjela statusa zemlje službeno slobodne od klasične svinjske kuge veliko je priznanje Hrvatskoj za uložene napore u provedbi veterinarskih mjera te ima neizmjeran značaj za svinjogojsku proizvodnju u Hrvatskoj", izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. 

Svinjska kuga prijeti Europi zbog uginuća svinja u Belgiji
Svinjska kuga prijeti Europi zbog uginuća svinja u Belgiji

Ističe kako te dobre vijesti prate i pozitivni trendovi u domaćem svinjogojstvu, kroz rast proizvodnje i rast izvoza.

"Nadam se da će se trend nastaviti te ovom prilikom još jednom apeliram na naše svinjogojce da se pridržavaju biosigurnosnih mjera radi prevencije unosa virusa afričke svinjske kuge u našu zemlju", poručila je Vučković u priopćenju. 

Po podacima Državnog zavoda za statistiku, u svinjogojstvu je u 2018. prisutan rast proizvodnje, što je vidljivo u povećanju prirasta svinja za 5,8 posto (u 2017. godini prirast svinja iznosio je 149.865 tona, a u 2018. godini 158.611 tona) te u povećanju broja oprašenih odojaka za 3,3 posto, odnosno za 48 tisuća grla. Ukupan broj zaklanih svinja u porastu je za 6,8 posto te neto težina zaklanih svinja za 8,6 posto. Ukupan izvoz svinja porastao je za čak 25,7 posto u 2018. godini u odnosu na godinu prije.