Obavijesti

News

Komentari 173

Dolenec je predstavila izmjene odluke za roditelje-odgojitelje. Evo što se sve mijenja od rujna

Dolenec je predstavila izmjene odluke za roditelje-odgojitelje. Evo što se sve mijenja od rujna

Visoki upravni sud je početkom srpnja ukinuo izmjenu mjere roditelj-odgojitelj, no gradonačelnik Tomašević je tad poručio kako od odluke neće odustati te da Grad mora ulagati u izgradnju vrtićkih kapaciteta

VIDEO

Grad Zagreb danas u javno savjetovanje upućuje novi prijedlog izmjena odluke o novčanoj pomoći roditelj-odgojitelj, najavila je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec, a nakon što je Visoki upravni sud nedavno ukinuo odluku koju je nova gradska vlast donijela u prosincu prošle godine. 

PRATITE UŽIVO:

Istaknula je kako se mjera još u mandatu bivšeg gradonačelnika Milana Bandića pokazala kao fiskalno neodrživa. 

- Na snazi je i dalje "Bandićeva" mjera, koju je uveo 2016. godine i na koju je do sada utrošeno 2,1 milijarda kuna iz gradskog proračuna. Mi smo u kolovozu prošle godine obustavili prihvat novih korisnika i na taj način smo zaštitili proračun od daljnjeg naglog rasta troškova. U prosincu smo donijeli obuhvatnije izmjene i na tu su odluku korisnici pokrenuli postupak ocjene zakonitosti, Visoki upravni sud je prvo našu odluku obustavio i onda sad u srpnju ukinuo - podsjetila je istaknuvši kako je u obrazloženju presude Visoki upravni sud podržao gradsku vlast u pravu na mijenjanje te odluke. 

- Utvrdio je da nema retroaktivnosti, što je jako važno jer su oporbene stranke i korisnici tvrdili da se radi o stečenim pravima koja se ni na koji način ne mogu mijenjati. Sud je to demantirao. Također je utvrdio da nema nijednog zakona koji bi nam nalagao da mi tu novčanu pomoć isplaćujemo, dakle da se ne radi o obvezi Grada nego o pomoći, tj nekoj vrsti povlastice prema korisnicima. I sud se složio s nama da je cilj koji želimo postići izmjenama, a to je da se značajna proračunska sredstva preusmjere u ono što mi vidimo kao javni interes, u brzu izgradnju i povećanje kapaciteta vrtića kako bi omogućili upis sve zagrebačke djece, legitiman - naglasila je dodavši još kako je sud potvrdio i stav vlasti da mjera nije imala pozitivan demografski učinak.

- Sud je ukinuo našu odluku smatrajući da smo pogriješili u razmjernosti. Dakle, cilj je legitiman, no sud je smatrao da smo odluku o izmjenama namjeravali provesti prebrzo i na taj način stvorili prekomjerni teret za korisnike - istaknula je.

Sanja Barić: Mjera roditelj-odgojitelj se može ukinuti
Sanja Barić: Mjera roditelj-odgojitelj se može ukinuti

Stoga su, dodala je, u pripremi nove odluke pazili na taj segment pa će se novom odluku izmjene uvesti postupno i što se tiče iznosa i vremenskih rokova izlaska iz mjere.

- Ovaj naš prijedlog i dalje se drži inicijalnog cilja, samo ćemo do njega stići kasnije nego što smo originalno planirali - rekla je. 

'Postepeno će se smanjivati naknada i izlaziti iz mjere'

Pa je predstavila izmjene odluke koje će u javnom savjetovanju biti 30 dana, a s ciljem da se usvoje na sjednici Gradske skupštine u rujnu.

- Kao i u prosinačkoj verziji, važno nam je omogućiti zapošljavanje i upise u dječje vrtiće. Te elemente Bandićeve mjere smatramo neustavnima. Priječiti bilo kome pravo na zapošljavanje i da djeca upišu vrtić, smatramo da je to neustavno, i u ovom novom prijedlogu to omogućavamo bez ikakvih uvjeta - istaknula je pojasnivši kako će smanjenje naknade korisnika ići postupno. 

- U rujnu namjeravamo donijeli odluku, a šest mjeseci od donošenja za korisnike se ne mijenja ništa, ostaju svi u mjeri s naknadom kako je sada definirana, a to je iznos od 65 posto prosječne plaće - poručila je. 

Nakon toga, od 31. ožujka se naknada snižava na razinu minimalne plaće, koja trenutno iznosi 3750 kuna.

- Ali znamo da ju Vlada određuje jednom godišnje, a to će biti na jesen, tako da ćemo tada znati točan iznos, a za očekivati je da će minimalna plaća iduće godine biti i nešto veća - dodala je. 

'Idemo u novu izmjenu odluke o roditeljima odgojiteljima'
'Idemo u novu izmjenu odluke o roditeljima odgojiteljima'

Potom, tri mjeseca kasnije, odnosno od 30. lipnja 2023., naknada se dodatno smanjuje na iznos 50 posto minimalne plaće. 

- I onda ta visina naknade ostaje do izlaska iz mjere - pojasnila je. 

30. rujna iduće godine, godinu dana od donošenja izmijenjene odluke, dodala je Dolenec, iz mjere izlaze prvi korisnici.

- To je otprilike pola korisnika, koja sada imaju dijete za koje je ostvareno pravo, a koje ima sedam ili više godina. Nakon tog datuma, svaki sljedeći mjesec korisnik čije je dijete navršilo sedam godina izlazi iz mjere i tako progresivno idemo sve do zadnjeg korisnika - rekla je.

'Najmlađe dijete je rođeno u kolovozu 2021.'

A najmlađe dijete je rođeno u kolovozu 2021., dodala je, što znači da posljednji korisnik iz mjere izlazi 2028. Na taj način će se u proračunu iduće godine uštedjeti 207 milijuna kuna, naglasila je Dolenec, koji će se preusmjeriti u investicije za nove vrtiće.

- Ove godine će na mjeru biti utrošeno oko 530 milijuna kuna, sljedeće godine taj iznos će biti manji za oko 207 milijuna, a u 2024., zbog činjenice da će više od pola korisnika izaći iz mjere, će ukupni trošak pasti na nekakvih 15-ak posto sadašnjeg troška - rekla je. 

Tomašević još čeka odluku o mjeri roditelj-odgojitelj: 'Jasno je da je možemo mijenjati'
Tomašević još čeka odluku o mjeri roditelj-odgojitelj: 'Jasno je da je možemo mijenjati'

Podsjetila je kako je Grad putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti prijavio 21 projekt, što izgradnje vrtića, što prenamjene prostora u vrtiće.

- To sve govori o našoj ambiciji. Čini mi se da je Osijek prijavio pet projekata, Split i Rijeka po dva, a Grad Zagreb 21. Jedan dio su nove izgradnje, sasvim novi vrtići, jedan dio se odnosi na obnavljanje vrtića koji su dotrajali, koji su 40-50 godina stari, a jedan dio projekata se odnosi na prenamjene prostora mjesne samouprave. Cilj nam je značajan dio projekata ostvariti već u 2023. i ostale u 2024. - istaknula je.

Na pitanje boji li se da bi korisnici mogli opet tražiti ocjenu zakonitosti, Dolenec je istaknula kako je to njihovo legitimno pravo, ali da su se držali onog što je sud rekao, a to je načelo razmjernosti.

'70 posto građana ovu mjeru smatra nepravednom te da je potrebno ta sredstva preusmjeriti u izgradnju vrtića'

Poručila je kako je istraživanje pokazalo da oko 70 posto građana smatra ovu mjeru nepravednom te da je potrebno da sredstva preusmjeriti u izgradnju vrtića.

- Od kojih će koristi imati svi roditelji djece vrtićke dobi. Očekujemo u javnom savjetovanju priloge, i prošli put je bilo nekoliko stotina priloga, najvećim dijelom od korisnika. Ne smatramo javno savjetovanje pro forme, važno nam je da se provede još jedna javna rasprava, bit će interesa sigurno i od oporbenih stranaka, a mi ćemo se truditi svaki segment odluke objasniti najbolje što možemo, a vidjet ćemo da li će biti potrebe bilo što dalje modificirati - rekla je. 

Istaknula je kako će do sjednice Gradske skupštine predstaviti i kompenzacijske mjere za korisnike, koje će se odnositi na zapošljavanje i samozapošljavanje. 

- Jer dosta korisnika, odnosno korisnica jer ih je 90 posto žena, dugo izbiva s tržišta rada i dobro je otvoriti neke mogućnosti ili sufinanciranja iz programa potpora ili edukacija, koje će biti usmjerene na njih. Ali o tome ćemo kad sve skupa pripremimo - kaže. 

Obzirom na mjere štednje, novinari su upitali da li gradonačelnik Tomislav Tomašević te ona i Luka Korlaet kao njegovi zamjenici dolaze na posao još uvijek biciklom.

- Idemo, no moram reći da je sad jako vruće tako da Tomislav malo... ja idem, gradonačelnik prema obvezama, ne znam kako vama, ali meni je sada dosta teško doći i u jutarnjim satima biciklom, a da izgledam primjereno za funkciju - rekla je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 173

VIDEO

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!
VELIKA VREMENSKA PROGNOZA

Meteoalarmi oglašeni za cijelu Hrvatsku: Stiže grmljavinsko nevrijeme, moguća oštećenja!

Umjereno, prijepodne i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, a lokalno će biti i jače izraženih pljuskova s grmljavinom te obilne oborine. Moguće je i nevrijeme, stoji u prognozi DHMZ-a za petak..

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak
UPALILI ŽUTI ALARM

Prognoza za produženi vikend: Pljuskovi i grmljavina, moguće i poplave. Najgore će biti u petak

Vikend prognoza neće usrećiti one koji su odlučili spojiti praznik u produženi vikend. I danas i Sutra gotovo cijela Hrvatska označena je žutim alarmom zbog moguće opasnog vremena
Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!
PADA TOMAŠEVIĆEVA TEZA

Tablica otkriva: Svi su dali niže cijene od zagrebačke plinare, nije točno da će biti u gubicima!

Gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi da neće smijeniti upravu plinare koja je izgubila opskrbu Zagreba jer su ponudili cijenu ispod koje bi bili u gubicima. Svih 27 opskrbljivača u Hrvatskoj posluju s nižom cijenom...