Obavijesti

News

Komentari 58

Dr. Placebo: Kujundžić, kako je krenuo, još će ukidati i bolnice

Dr. Placebo: Kujundžić, kako je krenuo, još će ukidati i bolnice
1

Nehumani rezovi zahvatili su i trudnice dijabetičarke. Od prije nekoliko mjeseci broj ultrazvučnih pregleda za njih je ograničen na ukupno tri kroz cijelu trudnoću, a to je premalo

VIDEO

U posljednje vrijeme oboljeli od dijabetesa u Hrvatskoj suočeni su s brojnim novim pravilima koja zapravo znače udar na njihove džepove i ukidanje dosadašnjih prava.

Donedavno je na A listi lijekova bio i lijek Victoza. Kako nam je pojasnio Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com, lijek je namijenjen oboljelima od dijabetesa tipa 2, a tu kategoriju uglavnom čine umirovljenici. Victoza pomaže dijabetičarima s viškom kilograma da smršave, a istodobno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su vrlo česta i opasna komplikacija dijabetesa. No lijek je u 2018. samo “preletio” s besplatne A liste na B listu lijekova. Sad se za njega mora nadoplaćivati oko 130 kuna na mjesec.

Nažalost, još je otvorena mogućnost da HZZO oboljelima od dijabetesa tipa 2, gdje opet uglavnom govorimo o umirovljenicima, godišnji broj besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi sreže na pola. Do sada su oboljeli imali pravo na stotinu trakica, a razmatra se mogućnost da godišnje dobiju samo 50 komada. Dakle, ljudima se oduzima ono nužno - način kontrole šećera.

Restriktivnih udara, nažalost, nisu pošteđena ni djeca oboljela od dijabetesa. Naime, smanjene su i putne naknade za obitelji koje žive u sredinama u kojima nema specijalista dijabetologa. Kako nam je rekla Doris Sandalić iz zadarske udruge Cukrići, HZZO priznaje kao trošak samo najjeftiniju kartu od Zadra do Zagreba, što je oko 80 kuna. No to su karte iz popodnevnog ili večernjeg voznog reda koje ne koriste ako dijete na kontrolu mora doći prije podne.

- Za roditelje oboljele djece koja imaju niz drugih troškova ovih 40 kuna po karti je golem izdatak - pojašnjava tešku poziciju za pacijente Doris Sandalić.

Nehumani rezovi zahvatili su i trudnice dijabetičarke. Od prije nekoliko mjeseci broj ultrazvučnih pregleda za njih je ograničen na ukupno tri kroz cijelu trudnoću, a to je premalo.

Trudnice će imati pravo na samo tri ultrazvuka

Trudnice s dijabetesom, kako bi bile sigurne da je s djetetom sve u redu, nakon tri ultrazvuka, koji im nisu dovoljni, svaki daljnji moraju platiti.

Ukidaju tretman čistim kisikom za dijabetičare

Do prije nekoliko mjeseci ljudi sa šećernom bolesti koji imaju dijabetičko stopalo puno otvorenih rana mogli su preko uputnice HZZO-a u barokomoru na tretmane čistim kisikom, za koje je poznato da su vrlo učinkovit način terapije kod dijabetičkog stopala. No takvu mogućnost Ministarstvo zdravstva je ukinulo i izbor koji je sad ostao pacijentima je ili uopće ne ići na terapije ili platiti više od 500 kuna za tretman.

Zakidaju i djecu dijabetičare koja putuju na preglede

HZZO priznaje kao trošak samo najjeftiniju kartu od Zadra do Zagreba, što je oko 80 kuna. No to su karte iz popodnevnog ili večernjeg voznog reda koje nimalo ne koriste ako dijete na kontrolu mora doći u prijepodnevnim satima. Roditelj onda za sebe i dijete mora kupiti dvije karte po skupljoj cijeni od 120 kuna za jednu, a razliku od 40 kuna po karti plaća iz svojeg džepa.

Upola manje trakica za mjerenje šećera

Pakiranja s dijabetičkim trakicama su po 50 komada, a nakon što se otvore treba sve potrošiti u šest mjeseci. Ako se prepolovi broj trakica koje se dobivaju preko HZZO-a sa 100 na 50 godišnje, što znači da se pacijentima oduzima nužan način kontrole šećera, morat će se mijenjati i pakiranja.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina
JE LI SLOŽIO KRIŽALJKU?

Nova opcija za Plenkovića: S Vučemilović, Zurovcem i DP-om ima većinu bez SDSS-a i manjina

Kako saznajemo, Vesna Vučemilović je i prije odluke predsjedništva Suverenista da ne idu s HDZ-om, dala potporu koaliciji HDZ-a i DP-a. Zurovec također ima drugačiji stav od svoje stranke i nije protiv HDZ-a.