Obavijesti

News

Komentari 4

'Drago nam je da je ova agonija za naše državljane završila, a država mora popraviti sustav'

'Drago nam je da je ova agonija za naše državljane završila, a država mora popraviti sustav'

Šest mjeseci smo svjedočili poplavi govora mržnje, podsjeća Kekin (Možemo). Mostov Grmoja obrušio se na ministra vanjskih poslova dok HDZ-ova Murganić ima pohvale za našu diplomaciju u slučaju Zambija

VIDEO

Sretni smo, osjećamo olakšanje i izrazito nam je drago da je završila, nadamo se, ta agonija za naše sugrađane i da su oslobođeni svih optužbi, da je sutkinja ustvrdila da je proces posvajanja bio zakonit i da nema govora o trgovini djecom, kako se insinuiralo. Vidimo da se oni vraćaju u Hrvatsku sa svojom djecom i veselimo se tom trenutku, poručila je zastupnica Možemo Ivana Kekin komentirajući oslobađajuću presudu za osmero Hrvata u Zambiji.

No, ipak nakon sretnog rješenja, dodala je, treba istaknuti dvije stvari. Jedna je da je do ovog došlo što naša država ima manjkavosti u procedurama posvajanja djece iz trećih zemalja, naglasila je.

Majka oslobođene Hrvatice: Prvi put nakon 6 mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha!
Majka oslobođene Hrvatice: Prvi put nakon 6 mjeseci plačem od sreće, a ne od užasa i straha!

- I, dapače, naša država je to i priznala time što je uputila izmjene Zakona. No, istodobno, te izmjene taj problem ne rješavaju i dalje će hrvatski građani, koji će se odlučivati na međunarodna posvojenja iz trećih zemalja biti ugroženi jer ovaj prijedlog svu odgovornost za legalizaciju dokumenata prebacuje na građane. Tek kada to osigura država, mi ćemo moći reći da su hrvatski građani i njihova djeca sigurni i da se radi u najboljem interesu djece. Drugo, unazad šest mjeseci smo svjedočili poplavi govora mržnje, da su i pojedinci i čitave političke organizacije i stranke pokazivale najružnije moguće lice kada su preko tragedije naših sugrađana pokušali skupiti jeftine političke bodove. Mislim da je važno da naši građani zapamte tko su ti koji su spremni preko tuđih nesreća graditi i skupljati političke poene - istaknula je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Zastupnici o presudi u Zambiji 12:27

Ono što mi sada moramo napraviti, poručuje zastupnica Kluba Suverenista i predsjednica Odbora za mlade i obitelj Vesna Vučemilović, jest popraviti sustav ovdje u Hrvatskoj kako se takve situacija više ne bi događale.

Odvjetnik Hrvata u Zambiji: 'Slobodni su. Mogu sa svojom djecom doma u Hrvatsku'
Odvjetnik Hrvata u  Zambiji: 'Slobodni su. Mogu sa svojom djecom doma u Hrvatsku'

- Vidimo da su one vrlo opasne, kako za pojedince koji se odluče za međudržavno posvojenje, ali su i loše za sam ugled Hrvatske u međunarodnoj zajednici. Raspravljamo o izmjenama Zakona o međunarodnom privatnom pravu, a koji ne rješava te probleme. Mi ovdje u Hrvatskoj moramo uvažiti sve međunarodne konvencije kojih smo potpisnik, poglavito Konvenciju o pravima djece, protokole koji proizlaze iz nje, sve ono što preporučuju odbori UN-a, kako bi zaštitili prava djece, ali i našim ljudima pomoći u tome da se to regulira kako se ovakve nemile situacije više ne bi događale - kazala je. 

SDP-ov Mišel Jakšić izrazio je žaljenje što su naši građani prošli sve što su prošli i uopće proveli u zatvoru šest mjeseci.

- Ovo nam je poruka da moramo mijenjati neke svoje zakonodavne okvire, a bojim se da ovo o čemu danas raspravljamo definitivno nije dovoljno, što čak priznaju i vladajući u svojim raspravama. I predlagatelji su u raspravama konstatirali da su otvoreni za dodatne rasprave i prijedloge i da su svjesni da se još toga mora mijenjati, samo se onda postavlja pitanje zašto je ovo danas u hitnoj proceduri došlo u Sabor ako i sami do kraja u to ne vjeruju. Nismo u stanju institucionalno odgovoriti na sve izazove koje današnje vrijeme nosi nego se prebacuje na pojedince. Bježimo od toga da smo imali debelih felera i unutar svog sustava, što se jako vidjelo u ovom slučaju - poručio je.

Azra Imamović Subošić za 24sata: Moram priznati da me strah opet putovati s djetetom
Azra Imamović Subošić za 24sata: Moram priznati da me strah opet putovati s djetetom

A Mostov Nikola Grmoja obrušio se na ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana.

- Ova nepravomoćna presuda je bila bitna Zambiji zato što su naša lupetala, pri čemu mislim na ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, govorili da se u Hrvatskoj neće provesti nikakva istraga. Zambiji je bilo bitno provesti ovu istragu - rekao je. 

Međutim, naglasio je, ovo ne govori ništa o tome je li se dogodila trgovina djecom.

- Tih optužbi su oslobođeni hrvatski državljani, a upravitelj sirotišta u DR Kongu Emmanuel Kabonga i ekipa su nedostupni zambijskom pravosuđu i još uvijek ne mogu doći na udar zambijskih institucija. Jako je važno u Hrvatskoj urediti stvari da se ovakvi slučajevi više ne ponavljaju i treba sustav urediti, a to nije ovaj zakon o kojem danas raspravljamo, na način da je trgovina djecom nemoguća - istaknuo je dok je HDZ-ova Nada Murganić pohvalila našu diplomaciju. 

Ministar Piletić: Hrvatima i djeci organizirat ćemo najbrži mogući prijevoz iz Zambije za Hrvatsku
Ministar Piletić: Hrvatima i djeci organizirat ćemo najbrži mogući prijevoz iz Zambije za Hrvatsku

- To je jako dobro za njih, njihove obitelji i djecu koju su posvojili i koja su naši državljani, mislim da je uz sve muke naša hrvatska diplomacija učinila sve što je mogla da im se u teškim trenucima pomogne - istaknula je.

Stipo Mlinarić Ćipe, zastupnik Domovinskog pokreta, uputio je kritiku čitavoj politici i medijima što i slučajeve ratnih zločina ovako ne prate i ne komentiraju.

- Vidim da je cijela javnost, politika i svi mediji zainteresirana za to, meni je drago ako su oslobođeni, ljudi nisu krivi, i što su izašli na slobodu jer ja znam što znači biti lišen slobode. Za mene je taj slučaj završen i nemam razloga po njemu čeprkati. Ali ne mogu ne reagirati na hrvatsku politiku i medije da se ne prate tako slučajevi ratnih zločina - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu
Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a
PROKLETSTVO D'HONDTA

Možemo! i Rijeke pravde imaju više glasova, a devet mandata manje od Plenkovićeva HDZ-a

Izborna matematika kaže da HDZ s partnerima ima 729.864 glasa i 61 mandat, a Rijeke pravde i možemovci u zbroju imaju oko 731.750 glasova. Točno 1886 više od HDZ-a za svega 52 mandata (42+10)