Obavijesti

News

Komentari 1

Država tuži sindikat, Malenica: 'Ne postoje zakoniti razlozi za najavljeni štrajk u pravosuđu'

Država tuži sindikat, Malenica: 'Ne postoje zakoniti razlozi za najavljeni štrajk u pravosuđu'

Vlada je u završnoj fazi izrade Zakona o plaćama u javnim i državnim službama, naš pristup je bio da ne možemo selektivno rješavati samo službenike i namještenike u pravosudnim tijelima, kaže Malenica

VIDEO

Smatramo da ne postoje razlozi zbog kojih bi štrajk bio opravdan. Ne postoje zakoniti razlozi za štrajk poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica govoreći o presedanu države, a to je da je tužila sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika zbog najave štrajka u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. 

Podsjeća kako su sa sindikatima državnih i lokalnih službenika posljednja dva-tri tjedna proveli postupak mirenja i razgovarali o povećanju plaća u pravosudnim tijelima te naglašava kako je Vlada u završnoj fazi izrade Zakona o plaćama u javnim i državnim službama. Naglašava kako organizacija i razlozi ovog štrajka nisu u skladu sa zakonom. A o tome danas odlučuje Županijski sud u Zagrebu.

- Zakon bi sljedeći tjedan trebalo ići u javno savjetovanje, a idu i dvije Uredbe. Čitava reforma bi trebala završiti početkom sljedeće godine, koja će zasigurno rezultirati povećanjem plaća i to upravo za one kategorije državnih i javnih službenika koji su najmanje plaćeni, a riječ je o službenicima i namještenicima pa i u pravosudnim tijelima - istaknuo je napomenuvši kako je sindikat državnih i lokalnih službenika bio član radne skupine koja je radila na Zakonu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Nakon neuspjelih pregovora o povećanju plaće, državni službenici stupaju u štrajk
Nakon neuspjelih pregovora o povećanju plaće,  državni službenici stupaju u štrajk

- Naš pristup u postupku mirenja je bio da ne možemo selektivno rješavati samo službenike i namještenike u pravosudnim tijelima već da trebamo razgovarati o svima. I u narednim danima ćemo pripremiti prijedlog koji će ići u smjeru povećanja plaća službenicima i namještenicima u državnoj upravi, a ne selektivno samo za pravosudna tijela - kazao je. 

Upitan hoće li tako država ubuduće pokušavati zabranjivati svaki štrajk, Malenica ponavlja kako organizacija i provedba štrajka mora biti utemeljena na zakonu. 

- Mi u ovom trenutku smatramo da ovaj štrajk nije utemeljen na zakonu, a na sudu je da utvrdi da li je ili nije. Mi ćemo i dalje nastaviti razgovarati s predstavnicima sindikata, a tražimo cjelovito rješenje. A moram reći da smo 2019. povećali koeficijente za dio službenika na sudovima, oko 70 posto je dobilo veće koeficijente, a ostatak je početkom ove godine dobilo veći koeficijent, a uz to je rasla i osnovica. Naravno, očekuje se i kolektivno pregovaranje krajem godine. Svjesni smo da dio službenika i namještenika, ne samo u pravosudnim tijelima, već u čitavoj državnoj i javnoj upravi ima male plaće i to je i jedan od razloga zašto smo krenuli u izradu Zakona o plaćama, koji će zasigurno dovesti do toga da se te najmanje plaće podignu na razinu koja omogućuje dostojanstven život - naglasio je.

SDLSN zaprimio tužbu vezano za najavljeni štrajk u tijelima sudbene vlasti i DORH-u
SDLSN zaprimio tužbu vezano za najavljeni štrajk u tijelima sudbene vlasti i DORH-u

Na ponovno pitanje hoće li država od sada na svaku sljedeću najavu štrajka tražiti sudsku odluku, ministar je istaknuo kako je to hipotetsko pitanje na koje on ne može dati odgovor.

- Ovdje nije pitanje postoje li razlozi nego da li su oni zakoniti. U ovom slučaju smo procijenili da ne postoje zakoniti razlozi za štrajk - ponovio je.

Upitan što s pravosudnim policajcima, Malenica najavljuje sastanak za ponedjeljak. 

- Tu imamo sličan problem da imamo kategorije pravosudnih policajaca koji nisu adekvatno plaćeni, to su mlađi pravosudni policajci sa srednjom stručnom spremom i o tome ćemo razgovarati, kao i o drugim zahtjevima koje je sindikat pravosudne policije postavio - rekao je i najavio kako će jedan dio natječaja za nove vježbenike realizirati u ovoj godini, a drugi u sljedećoj.

Na pitanje zašto su sucima povećali plaće bez prijetnje o zabrani štrajka, a zaposlenicima prijete, ministar ističe kako je osnovica plaće sucima bila na razini 2009. godine.

Pravosudni policajci i dalje se pripremaju na štrajk, dali su rok od sedam dana Ministarstvu
Pravosudni policajci i dalje se pripremaju na štrajk, dali su rok od sedam dana Ministarstvu

- S druge strane, državni službenici i namještenici su uključeni u Zakon o plaćama dok pravosudni dužnosnici nisu. Možda niste razumijeli, Vlada radi na jednom sveobuhvatnom modelu već sada da se povećaju plaće do donošenja Zakona, a imamo i povećanje regresa i pregovore na jesen tako da će državni službenici i namještenici sljedećih šest mjeseci zasigurno dobiti veće plaće - rekao je.

Vezano za povratak osmero Hrvata s posvojenom djecom iz Zambije, Malenica je istaknuo kako trenutno nema novih informacija i ne zna što se događa. 

- Traju diplomatske aktivnosti u Zambiji, vidjet ćemo u narednim satima - rekao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a