Obavijesti

News

Komentari 19

Državni inspektorat: Zagreb je nezakonito gradio na Jakuševcu Grad: Takve tvrdnje su netočne

Državni inspektorat: Zagreb je nezakonito gradio na Jakuševcu Grad: Takve tvrdnje su netočne

Iz Holdinga i Grada odlučili su dio činjenica sakriti od javnosti, a propuštena je i prigoda da se na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode javnosti objelodane svi dokumenti, kaže Petek

VIDEO

Prije odrona na plohi 6/2 tijekom 2023. su izvođeni radovi izgradnje sustava privremenog otplinjavanja protivno građevinskoj dozvoli i glavnom projektu, stoji u Rješenju Državnog inspektorata temeljeno na nalazima inspektora na odlagalištu Prudinec - Jakuševec poslije odrona krajem 2023. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

josip pavlović iz ekologije grada o jakuševcu 02:45

- Iz Zagrebačkog Holdinga i Grada Zagreba odlučili su dio činjenica sakriti od javnosti, a propuštena je i prigoda da se na tematskoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša i prirode javnosti objelodane svi dokumenti o situaciji na Jakuševcu poslije odrona, no tadašnja predsjednica Sandra Benčić tu sjednicu, a poslije najave, nikad nije održala. Sada je jasno i zašto. Iz Rješenja Državnog inspektorata proizlaze obaveze koje je dobio Zagrebački Holding ako želi izbjeći financijske kazne te da na plohi 6/2 i dalje ne ostane na snazi obustavlja daljnje gradnje, tj. odlaganje i ugradnja otpada: 1) točno do današnjeg dana, a u roku od 90 dana, morali su uskladiti građenje sustava privremenog otplinjavanja s građevinskom dozvolom i glavnim projektom. 2) ili će u dodatnih 90 dana ukloniti nezakonito izgrađen dio sustava privremenog otplinjavanja - rekao je gradski zastupnik Renato Petek (SDP), koji je i objavio Rješenje. 

- Ovo je poraz političke opcije koja su obećala riješiti problem gospodarenja otpadom, oni  su po primitku ovog Rješenja nisu preuzeli odgovornost, već su sakrili činjenice i grubo manipulirali javnost puštanjem dokumenata starih desetak i više godina o pronađenoj vodi u tlu odlagališta, insinuirajući time moguć razlog odrona smeća. Prešutjeli su pritom reći koji su sporni radovi izvođeni na plohi 6/2 tijekom 2023. godine, što je doba njihove odgovornosti - dodao je Petek. 

VIDEO Tomašević predstavio nova vozila zagrebačke Čistoće: 'To je projekt od 12 miljuna €'
VIDEO Tomašević predstavio nova vozila zagrebačke Čistoće: 'To je projekt od 12 miljuna €'

O svemu su se oglasili i iz udruge Ekologija grada. 

- Ovi dokumenti predstavljaju još jedan dokaz i potvrda naših višegodišnjih tvrdnji da se dolaskom nove gradske vlasti na odlagalište Prudinec-Jakuševec postupa nestručno, ali i nezakonito. Naime, da se odlaže otpad koji se prema zakonu i pravilima struke ne smije  odlagati, što  za posljedicu ima prvenstveno nesnosan smrad i narušenu kvalitetu života na području grada Zagreba, ali je posredno uzrokovalo odrone u studenom i prosincu, koji su završili tragično - objavili su na društvenim mrežama te odmah dodali: 

- Sada se potvrđuje da se postupalo i suprotno građevinskoj dozvoli, te da su razmjeri postupanja odgovornih ljudi u Gradu zagrebu i u gradskim poduzećima na razini koja bi se očekivala od ozbiljnih kriminalnih organizacija. Dokument koji objavljujemo dodatno objašnjava zbog čega je Sandra Benčić, predsjednica Saborskog odbora za zaštitu okoliša, odgodila tematsku sjednicu zakazanu za 24. siječnja. Pojavljivanje ovog dokumenta uvelike  bi inkriminiralo njene stranačke kolege - prije svega Tomislava Tomaševića, koji je za cijelu situaciju na Jakuševecu najviše i odgovoran - zaključili su.  

O svemu su se oglasili i iz Grada Zagreba, čiji odgovor objavljujemo u cijelosti: 

Tvrdnje da je Zagrebački holding od 2023. godine izvodio radove privremenog otplinjavanja su netočne jer je privremeno otplinjavanje započelo još 2014. godine, i od tada se kontinuirano provodi. Smatramo da je prethodna uprava Zagrebačkog holdinga s time krenula 2014. godine kako bi se odgovorilo na probleme sa zadržavanjem vode u tijelu odlagališta i u zdencima za otplinjavanje, o čemu smo izvjestili javnost još u siječnju ove godine. Tada smo i objavili dokumente iz 2008. i 2012. godine koje smo otkrili u istrazi oko odrona. Kao dokaz, prilažemo izvedbeni projekt iz 2013. godine, koji je 2014. godine dobio suglasnost glavnog projektanta. 

Vezano uz radove na privremenom otplinjavanju, Državni inspektorat je u svom rješenju od 26. siječnja 2024. godine tražio da se dokumentacija uskladi s radovima ili da se ukloni sustav privremenog otplinjavanja. Odmah po zaprimanju rješenja, Zagrebački holding je pokrenuo usklađenje dokumentacije odnosno izmjenu građevinske dozvole, a prošli tjedan je zatražio od Državnog inspektorata obnovu postupka s ciljem produljenja roka. Naime, u izmjene građevinske dozvole je uključeno više upravnih tijela, a produljenje roka je važno i kako bi u međuvremenu postao poznat rezultat vještačenja koje provodi Općinski sud u Zagrebu. Jedino sudsko vještačenje može dati odgovor što je uzrok odrona te shodno tome koje su mjere sanacije koje je potrebno provesti.

Temeljem dokumenata koje smo objavili u siječnju ove godine, uvjereni smo da je do odrona došlo zbog velike količine vode u tijelu odlagališta, koja se zadržava zbog poteškoća u drenaži, što je prethodnoj upravi Zagrebačkog holdinga bilo poznato još 2008. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'
PROPUCAN SLOVAČKI PREMIJER

Novi slovački predsjednik stigao u posjet ranjenom Ficu: 'Samo smo kratko mogli razgovarati...'

Bolnicu Roosevelt u Banskoj Bistrici, u kojoj je smješten premijer Fico, čuvaju jake snage policije...

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!
DOŠLA POLICIJA

Opsada pred školom u Zagrebu: Učiteljica se zaključala s djecom u razred zbog 9-godišnjaka!

Taj dječak je skoro dvije godine vršio psihičko, fizičko i seksualno nasilje nad vršnjacima i izdvojili su ga. Sad su roditelji došli u školu i zahtijevali da se vrati na nastavu, a učiteljica se uplašila, kaže odvjetnica
Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje
PREVOZILI MIGRANTE

Četvero mrtvih kod Sinja, dijete se bori za život. Migranti bježali policiji. Otkrili su nove detalje

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći.