Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
204 komentara

Državo, zaposli me: Izgubili su izbore, ali fotelje ih ipak čekaju

STRANAČKI STRUČNJACI Hrvatske vode zaposlile su bivšeg župana Ževrnju (HDZ), a Hrvatske šume bivše gradonačelnike Dujića (HDZ) i Habuša (HNS)

Uhljebljavanje stranačkih kadrova u državnim tvrtkama nastavlja se i u 2018.

Hrvatske vode zaposlile su bivšeg splitskog župana, a Hrvatske šume bivše gradonačelnike Skradina i Varaždina.

Je li natječaj za radno mjesto samostalnog ekonomista u Hrvatskim vodama raspisan kako bi se na to mjesto zaposlio Zlatko Ževrnja? Pitali smo to Hrvatske vode još krajem studenog, kad smo dobili informaciju da je natječaj namješten.

LOKALNI IZBORI Ževrnja odstupio da ne sramoti HDZ, novi kandidat je Boban

Iz Hrvatskih voda su odgovorili da se na natječaj mogu javiti svi građani koji udovoljavaju uvjetima i da će biti izabran najbolji. A taj najbolji je ipak bivši HDZ-ov splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja. On je dobio posao na neodređeno vrijeme u ustanovi koja ove godine raspolaže s 3,7 milijardi kuna te kojoj svi plaćamo milijune za slivne vode i naknade korištenja voda.

Mladen Jozinovic ISPLATIO MILIJUN KN BONUSA Smijenili samouhljeba: Još se ne zna koliki iznos mora vratiti

Ževrnja je na pritisak središnjice HDZ-a na lanjskim lokalnim izborima odustao od kandidature za župana. Maknut je zbog nezakonite dodjele koncesije za plažu Zlatni rat na Bolu koja je izazvala pobunu lokalnog stanovništva. Ali sad je nagrađen radnim mjestom. Kako se neslužbeno može čuti u HDZ-u, i nasilnom požeško-slavonskom županu Alojziju Tomaševiću ponuđen je pronalazak radnog mjesta ako odstupi s čela županije zbog optužnice za nasilje nad suprugom. Čini se kao da HDZ ima novi program zapošljavanja uz onaj “Od mjere do karijere”. Ovaj bi se mogao nazvati “Smijeni, pa uhljebi“.

Pogotovo jer prema našim informacijama Zlatko Ževrnja neće dugo ostati na slabije plaćenome mjestu samostalnog ekonomista. Već u lipnju bi trebao postati direktor Vodnogospodarskog odjela (VGO) Split. Kako su natječaji farsa na kojoj trebaju proći oni s članskom iskaznicom, zorno je svjedočio prošli tjedan ličko-senjski župan Darko Milinović.

- Plan je bio da Ževrnja odmah postane direktor, ali on je ekonomist, a prema važećem pravilniku, za direktorsko mjesto potrebna je visoka stručna sprema tehničke struke i deset godina iskustva. Do lipnja će i pravilnik biti izmijenjen kako bi Ževrnja postao direktor – tvrdi naš iznimno upućeni sugovornik.

SAMOUHLJEB POD ISTRAGOM Jozinović ima i 'sreće': Ukrali su mu laptop koji treba policiji

Do 2016. godine bi Ževrnja mogao biti zaposlen bez problema, ali je tadašnji ministar Slaven Dobrović pooštrio uvjete za važne funkcije direktora Vodnogospodarskih odjela.

Na pitanje zašto su odabrali Ževrnju, iz Hrvatskih voda odgovorili su nam: “Temeljem provedenog natječajnog postupka, natječajno povjerenstvo odabralo je kandidata koji u cijelosti ispunjava sve natječajne uvjete i za kojeg je utvrđeno da od svih kandidata ima najbolje kvalifikacije za radno mjesto samostalnog ekonomista”. Na drugo pitanje, hoće li se mijenjati pravilnik da bi Ževrnja postao direktor VGO-a, nisu odgovorili. U Hrvatskim vodama tvrde da su primili deset molbi za to radno mjesto i da je sve provedeno u skladu sa zakonom.

Evropsko prvenstvo u dizanju utega PRESUDIO MU ZLATNI RAT? Potvrdio vrh HDZ-a: Ževrnja neće biti kandidat za župana

Ževrnja nije želio ništa komentirati. Pitali smo je li posao dobio zato što je član HDZ-a i hoće li postati novi direktor VGO-a Split.

- Nisam ovlašten davati izjave. Molim vas, obratite se upravi. Moram poštovati pravila - kratko je odgovrio bivši župan.

Hrvatske vode inače vodi HDZ-ovac Zoran Đuroković, a prije mjesec dana je dobio i dva zamjenika. Jednog iz HNS-a, Valentina Dujmovića, a drugog iz koalicijskog partnera HDS-a, Damira Vukmirovića. Prije lokalnih izbora, HDZ-ovci u Dubrovniku su Dujmovića proglašavali kronično nesposobnim, ali nakon koalicije s HNS-om ipak je zaposlen u Hrvatskim vodama i uz njihovo protivljenje. Vukmirović je otišao iz HSS-a s Brankom Hrgom i njihova nova stranka podupire Vladu. Druga velika državna tvrtka Hrvatske šume od početka siječnja zaposlila je bivšega gradonačelnika Skradina Nediljka Dujića (HDZ) i bivšega gradonačelnika Varždina Gorana Habuša (HNS). Dujić je zaposlen kao savjetnik za EU fondove, razminiranje i požare uprave Hrvatskih šuma. Habuš je dobio posao višeg stručnog suradnika za lovstvo. Dujić je 24 godine bio gradonačelnik Skradina. U lipnju je odstupio s mjesta gradonačelnika. Habuš je na lokalnim izborima odustao od kandidature, a SDP i HNS su imali drugog zajedničkog kandidata koji je izgubio od Ivana Čehoka. Kako je HNS otišao u koaliciju s HDZ-om, izgleda da se našlo mjesto i za Habuša u Hrvatskim šumama. I Hrvataske šume, kao i Hrvatske vode u slučaju Ževrnje, tvrde da je sve legalno. Dujić i Habuš su nam izjavili da su stručni, a ne stranački kadar.     

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Josipa Rimac je izgubila izbore i dobila posao državne tajnice u Ministarstvu uprave

Dujić nam je potvrdio da je dobio posao u Hrvatskim šumama.

- Grad Skradin je lani bio drugi u Hrvatskoj po povlačenju sredstava iz EU fondova, prvi smo krenuli s razminiranjem i najviše smo na tome učinili, kao i s protupožarnim putovima. Toliko toga kod nas i u cijeloj Hrvatskoj još treba napraviti, što kao gradonačelnik nisam bio u poziciji. Imam iskustva, znanja i elana te vjerujem da ću na novom radnome mjestu biti itekako koristan - rekao nam je ovaj diplomirani specijalist javne uprave o svojim referencama za novo zaposlenje.

Mladen Jozinovic | Autor: Marijan Susenj/PIXSELL Foto: Marijan Susenj/PIXSELL Samouhljeb Mladen Jozinović bio je šef smetlišta koji si je isplatio milijune kuna

Izabran je kao najbolji na natječaju na koji se javilo osam kandidata, a da mu je do uhljebljivanja, kaže, mogao je otići u Sabor, u kojemu ga uvijek čeka osvojeni mandat.

- Kakvo uhljebljivanje? Da sam htio, u Saboru bih imao dvadeset tisuća kuna mjesečno, a išao sam u Hrvatske šume na deset tisuća - kaže Dujić. Goran Habuš također tvrdi da je stručan kadar, a ne uhljeb.

Ivan Tomašković/evarazdin.hr VARAŽDIN 'Niste riješili problem': Habušu donijeli vrećicu punu štakora

- Diplomirani sam inženjer šumarstva i stručnjak za lovstvo te u struci imam 11 godina iskustva. Sedam godina sam radio kao šef lovišta u Zelendvoru, a četiri godine u Šumarskom institutu. Radujem se novom poslu jer to je nastavak usavršavanja, a i odmak od politike. Vratio sam se otkud sam i krenuo - rekao nam je Habuš.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL Dragan Crnogorac iz Pupovčeve stranke dobio je dobro plaćen posao savjetnika

U Hrvatskim šumama tvrde da su obojica zaposlena sukladno zakonu i da su stručnjaci koji zadovoljavaju uvjete natječaja. Koliku će plaću imati nisu željeli otkriti. Kako neslužbeno doznajemo, Dujićeva plaća trebala bi biti između 12.000 i 13.000 kuna, a Habuševa između 11.000 i 12.000 kuna. Najnovija zapošljavanja u državnim tvrtkama samo su nastavak sezone uhljebljvanje iz 2017. Vrhunac prošle godine bio je samouhljeb Mladen Jozinović, koji si je isplatio milijunski bonus. Jozinović je bio direktor lokalnog odlagališta otpada kraj Koprivnice. 24sata su otkrila kako je nakon isplata i plaća od 1,3 milijuna kuna kupio i penthouse u Vinkovcima od 120 kvadrata.

Dodatni novac je isplatio sam sebi preko tvrtke kćeri iako je imao plaću od 18.500 kuna. Kako smo otkrili, većina potencijalnih malverzacija je išla upravo preko tvrtke kćeri koju vlasnici uopće nisu kontrolirali. Jozinović je sam sebi bio šef i direktor te sam sa sobom potpisao bonus jer je ocijenio da je popravio poslovanje lokalnog odlagališta otpada. Na kraju je smijenjen.

izbori | Autor: Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL Megauhljeb Željko Krapljan uzeo je više od 600.000 kuna otpremnina od državnih tvrtki

Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak postao je savjetnik uprave državne tvrtke Odašiljači i veze. Iako su joj mnogi predviđali politički kraj nakon bolnog poraza na lokalnim izborima 2017. u Kninu, Josipa Rimac (37) vratila se. Vlada ju je imenovala na mjesto državne tajnice u Ministarstvu uprave koje vodi HDZ-ovac Lovro Kuščević. U prosincu je za savjetnika državne tvrtke Podzemno skladište plina Okoli imenovan Dragan Crnogorac. On je istaknuti član SDSS-a Milorada Pupovca, koji podržava Vladu sa svoja tri zastupnika. Crnogorac je magistar tehničkog obrazovanja i crtanja te po službenom životopisu baš nikad nije imao veze ni s plinom ni s energetikom. Crnogorčevu plaću nam nisu htjeli otkriti, ali neslužbeno smo doznali da će imati između 17.000 i 20.000 kuna bruto. U studenom 2017. je za direktora tvrtke Via Tel, kćeri Hrvatskih cesta imenovan istaknuti sisački HDZ-ovac Željko Krapljan (50). Krapljanu je njegova karijera u javnim tvrtkama donijela medijske epitete “kralja otpremnina” ili megauhljeba. Od državnih tvrtki i ministarstava uzeo je više od 600.000 kuna otpremnina i naknada.     

'Svima su isplatili božićnice osim tetama u vrtiću'

Mi se već 17 godina borimo s načelnicima Novigrada Podravskog zbog plaća odgojiteljica u vrtiću, kazala nam je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske Božena Strugar.

Kaže da su zaposleni u dječjem vrtiću u Novigradu Podravskom pod stalnim pritiscima kako bi ih se pokušalo natjerati da se odreknu onoga na što imaju pravo. Podsjetimo, novi SDP-ov načelnik Novigrada Podravskog, Zdravko Brljek, najavio je smanjivanje plaća tetama u vrtićima zbog duga u proračunu od 1,8 milijuna kuna. Istodobno je svoj volonterski status “pretvorio” u profesionalni.

- Prema Zakonu o predškolskom odgoju, zaposleni u predškolskim ustanovama trebaju imati istu plaću kao i zaposleni u osnovnim školama na istom radnome mjestu i s istim stupnjem obrazovanja. Tom cilju napokon smo se približili 2016., kad se razlika svela na samo nekoliko kuna, a sad čujemo najave da se zaposlenima u vrtiću ponovno smanjuju plaće - objasnila je Strugar.

Ističe kako neto plaće većine odgojiteljica ni sad ne prelaze granicu od 6000 kuna te da s Općinom Novigrad Podravski nisu potpisali Temeljni kolektivni ugovor, zbog čega su od 2013. godine na sudu.

- Općina je 2017. godine isplatila svim zaposlenima božićnicu i regres osim odgojiteljicama. Također, njihove plaće još se računaju prema staroj osnovici od 5211,02 kune, a nova iznosi 5421,54 kune. Pritom se ne poštuju ni koeficijenti složenosti radnog mjesta - kaže Strugar i napominje da planira sudjelovati na sjednici Općinskog vijeća na kojoj će tema biti plaće odgojiteljica.      

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message