Obavijesti

News

Komentari 107

'Duhaček se javio izvan radnog vremena pa se to ne računa...'

'Duhaček  se javio izvan radnog vremena pa se to ne računa...'
5

Duhačeka je policajac zagrebačke policije prvi puta kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog radi kojeg ga zove, navodi policij i priznaje da se Duhaček ipak javio na poziv

VIDEO

Zagrebačka policija objavila je nove detalje o privođenju novinara Gordana Duhačeka (39). Podsjećamo, policija je u ponedjeljak privela Indexovog novinara Gordana Duhačeka. Isti je dan proglašen krivim na Prekršajnom sudu u Novom Zagrebu. Zbog vrijeđanja policije, odnosno tvita u kojem je napisao skraćenicu 'ACAB' (all cops are bastards) kažnjen je s 200 njemačkih maraka, a za 'Govna Velebita', satiričnu obradu pjesme 'Vila Velebita', kaznu će saznati za tri dana.

Policija je objavila kako Duhaček nije priveden zbog tvitova, već jer nema prijavljeno prebivalište u RH. Dodali su iz policije da je Duhaček priveden jer se nije odazvao pozivu policije. No Duhaček se javio u policiju, problem je bio što je to, kako su objasnili u policiji, bilo izvan radnog vremena. Pa se ne računa.

Evo nadopunjenog policijskog izvješća:

'U odnosu na optužni prijedlog koji je Policijska uprava zagrebačka podnijela protiv njega, nadležni prekršajni sud je donio odluku kojom se on proglašava krivim radi remećenja javnog reda i mira te mu se izriče novčana kazna, dok će u odnosu na drugi optužni prijedlog Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, sud donijeti naknadno odluku. Prijava Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira podnijeta je zbog objave na društvenoj mreži sadržaja "ACAB" (slob. prijevod Svi policajci su kopilad), a koju vrstu omalovažavanja i vrijeđanja policajaca ova policijska uprava, kao i druge, prijavljuje nadležnom sudu. Donoseći prvostupanjsku presudu sud je obrazložio kako se u navedenom "slučaju ne radi o slobodnom izražavanju mišljenja, već o vrijeđanju policajaca prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem njihove službe', objavila je policija. 

Pokretanje videa...

10:05

'Odjavio prebivalište u ožujku'

Dalje u izvješću navode:

'Pojašnjavamo da je razlog dovođenja Duhačeka pred nadležni prekršajni sud bio isključivo zbog činjenice da više nema prijavljeno ili važeće prebivalište u Republici Hrvatskoj, niti stanuje na njenom području. To je bio jedini način da se osigura njegova nazočnost pred nadležnim sudom. Naime, njemu je prebivalište odjavljeno po službenoj dužnosti u ožujku još ove godine sukladno članku 12. Zakona o prebivalištu, i to nakon što je kroz nekoliko terenskih provjera utvrđeno kako ne živi na prijavljenoj adresi u Zagrebu.

'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'
'Nedopustivo je, ove situacije priliče represivnim režimima'

Također, u pisanom pozivu, koji mu je uručen i kojeg je prihvatio 14. rujna ove godine na graničnom prijelazu Županja, točno je navedeno kojeg se datuma, u koje vrijeme, na kojoj adresi i kojem policajcu trebao javiti, a također je jasno naveden razlog i svojstvo u kojem ga se poziva. Naglašavamo da su prilikom njegovog pristupanja na graničnu kontrolu u Županji bili ispunjeni zakonski uvjeti prema kojima je mogao biti odmah zadržan, ali mu je dogovorno s ovom policijskom upravom, uzimajući u obzir prekršaj za kojeg ga se sumnjičilo, omogućen ulazak u Hrvatsku, a kako bi u konkretno dogovoreno vrijeme, navedeno u pozivu, sam pristupio u službene prostorije policije u Zagrebu.

Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru
Božinović tvrdi: Duhačeka nisu priveli zbog objava na Twitteru

Javio se u policiju, ali to se ne računa

Nadalje, prilikom uručenja pisanog poziva i dogovora, u nijednom trenutku nije naveo da se u dogovoreno vrijeme neće moći odazvati pozivu, iako je već tada znao da upravo za to vrijeme ima kupljenu zrakoplovnu kartu za izlazak iz Republike Hrvatske. Naime, da je tada izrazio sumnju ili se izjasnio kako nije u mogućnosti odazvati se na taj način u službene prostorije policije, bio bi odmah zadržan te bi kriminalističko istraživanje išlo svojim tijekom. Dakle, umjesto poštivanja dogovora, nije pristupio u navedeno vrijeme i nije se javio točno navedenom policijskom službeniku, već je tijekom nedjelje, 15. rujna, ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije. Unatoč navedenom, i na tom je mjestu i tom prilikom od službenika dobio informaciju i uputu na koji način, kada, i s kim, sukladno pozivu, mora stupiti u kontakt, a kako bi opravdao svoj izostanak.

Navedeni razgovor tijekom kojeg je dobio informaciju i uputu o postupanju dogodio se izvan administrativne zone službenih prostorija i izvan radnog vremena te se ne smatra pristupanjem po pozivu niti se smatra opravdanjem izostanka.

Duhaček: Vikneš HDZ lopovi ili premijeru ćaća i odeš u ćeliju...
Duhaček: Vikneš HDZ lopovi ili premijeru ćaća i odeš u ćeliju...

'Policajac ga je zvao 22. kolovoza'

Zbog potpunog razumijevanja policijskog postupanja navodimo kako je Duhačeka policajac zagrebačke policije prvi puta kontaktirao telefonom 22. kolovoza ove godine te mu tom prilikom priopćio razlog radi kojeg ga zove te da je potrebno provesti kriminalističko istraživanje na što mu je 39-godišnjak odgovorio kako nema namjeru dolaziti u Hrvatsku.

Priveden je novinar Indexa, sve zbog dvije objave na Twitteru?
Priveden je novinar Indexa, sve zbog dvije objave na Twitteru?

Policija zaključuje da se Duhaček nije odazvao na način kako je navedeno u službenom pozivu, niti je svoj izostanak na propisani način opravdao. Naprotiv, iako je od kolovoza ove godine bio upoznat s provođenjem kriminalističkog istraživanja, namjeravao je otputovati iz Hrvatske preko Zračne Luke Franjo Tuđman, a gdje je i zatečen i doveden na kriminalističko istraživanje. U službenim prostorijama Policijske postaje Trešnjevka tijekom kriminalističkog istraživanja bio je smješten u prostoriju za zadržavanja te se postupanje prema njemu nije razlikovalo u odnosu na postupanje prema drugim osobama, stoji u izvješću policije.

Ćorić: Nitko ne treba biti uhićen zbog riječi, razlozi za privođenje novinara druge su prirode

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u utorak je ocijenio da nitko ne treba biti uhićen zbog njegove riječi te poručio da su razlozi za privođenje novinara Gordana Duhačeka bili druge prirode.

"Nitko ne treba biti uhapšen zbog njegove riječi kakva god ona bila. Ukoliko Duhaček drži da su pjesme poput te koju je napisao nešto što je zanimljivo, simpatično, što treba podržati, to je njegova stvar. Uhićenje bilo koje osobe u Hrvatskoj treba biti zakonski utemeljeno. Ako se ne varam, a ne varam se, razlozi za njegovo privođenje bili su neke druge prirode", rekao je ministar Ćorić uoči sastanka užeg kabineta vlade.

Zagrebačka policija u utorak je izvijestila da je novinar priveden jer nije poštovao dogovor, odnosno jer na razgovor u policiju nije došao u navedeno vrijeme i javio se "točno navedenom policijskom službeniku", već je dan ranije "ostvario informativni kontakt s policijskim službenikom na porti prometne policije".

Ono što se pokušava plasirati u javnom prostoru, što čini i kandidat za predsjednika Zoran Milanović, tvrdi Ćorić, je da to uhićenje ima veze s bilo čim drugim. 

"Milanović vjerojatno polazi od primjera svog ponašanja tijekom vremena kada je bio premijer, inače mu to u nekim drugim okolnostima ne bi palo na pamet", ocijenio je Ćorić.

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović izjavio je u utorak kako je novinar Indexa prijavljen, procesuiran i osuđen zbog tweetova u kojima se rugao policiji, ustvrdivši kako je nalog za to došao s vrha i da je to režimska stvar i stvar politike.

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:48
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...
VREMENSKA PROGNOZA

Izađite iz mora, vrijeme je opet za kapute! Evo kada stiže nagla promjena, minusi i snijeg...

Prema norveškoj stranici yr.no, temperature će idućeg tjedna u dijelovima Hrvatske ići i ispod nule. U Zagrebu, primjerice, će idućeg utorka najniža temperatura biti 1 stupanj Celzijusov.

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda
REAKCIJA PREDSJEDNIKA

Zoran Milanović se oglasio nakon odluke Ustavnog suda

Nakon odluke Ustavnog suda obraćanje javnosti najavio je vođa SDP-a Peđa Grbin, a Zoran Milanović kratko se na Facebooku oglasio znakovitom porukom
Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!
PRATITE NA 24SATA

Neslužbeno doznajemo: Ustavni sud odlučio da Milanović ne može biti na listi za izbore!

Šef SDP-a Peđa Grbin objavio da postoji plan B u slučaju da Ustavni sud odluči da se Milanović ne može kandidirati dok je predsjednik