Obavijesti

News

Komentari 128

Dvije trećine Hrvata koji imaju koronu liječi se doma 28 dana

Dvije trećine Hrvata koji imaju koronu liječi se doma 28 dana
1

Čak dvije trećine oboljelih od korona virusa liječi se kod kuće, jer imaju lakše simptome. Osim što im se vjeruje da neće izaći među ljude, njih se na kraju bolesti niti ne testira, smatra se da su nakon 28 dana zdravi

VIDEO

Da bi se vidjelo nose li u sebi još uvijek virus, testira se samo hospitalizirane pacijente, dakle jednu trećinu njih. Da bi ih se proglasilo zdravima, potrebna su dva uzastopna testa negativna na korona virus. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kaže da su u ovome trenutku dvije trećine oboljelih kod kuće, liječe se sami. Ili imaju lakše simptome, ili su čak potpuno bez njih. 

- I za njih je spreman bolnički smještaj u, primjerice, zagrebačkoj Areni, ali smatramo da nema potrebe za tim. Tko god ima uvjete za boravak i liječenje blagih simptoma kod kuće, ostaje kod kuće, ističe dr. Capak. Za takve slučajeve, kaže, nema potrebe za testiranjem kako bi se potvrdilo da su ozdravili. 

Još dvoje mrtvih, a ravnatelja Doma više nitko ne spominje...
Još dvoje mrtvih, a ravnatelja Doma više nitko ne spominje...

-  Period od 28 dana je najduži poznati period pozitiviteta, i nakon toga opasnosti nema, ističe epidemiolog. Kad istekne taj period, ne treba ponovno uzimanje brisa kod onih s lakšim simptomima, ili bez njih. No politika uzimanja briseva se, dodaje Capak, stalno mijenja. Možda će se, kaže, početi raditi brisevi za potvrdu ozdravljenja i kod onih koji u koronu preboljeli s lakim, ili čak bez simptoma. 

Epidemiolozi, dakle, vjeruju da nakon 28 dana od prvih simptoma virusa u organizmu više nema, nadajmo se da ih daljnja istraživanja o virusu neće demantirati. Štošta o ovome virusu još nije poznato, ili dovoljno poznato. U svijetu je bilo više slučajeva  da se bolest brzo vratila, no to se pripisuje upravo činjenici da nije bilo prošlo 28 dana. Kod nekih se pacijenata dva negativna testa pokažu već nakon 14 dana. 

'Pustili su ga da umre na cesti kao pas, nisu mu došli pomoći'
'Pustili su ga da umre na cesti kao pas, nisu mu došli pomoći'

- Ja sam s krajnjega juga, i uzdat ću se zato u stari, srednjovjekovni recept Dubrovačke Republike - karantena je u njoj trajala 40 dana, kaže nam južnjak koji je s blagim simptomima prebolio korona virus. Mlađe je životne dobi, imao je blago povišenu temperaturu i blagi kašalj, redovito se javljao epidemiologu, liječio kod kuće, i bio u samoizolaciji. Nakon 28 dana su mu, bez potvrdnih testova, epidemiolozi rekli da je "slobodan", i može van. Nikakvih simptoma bolesti nije imao zadnja dva tjedna boravka u kući, i osjećao se jako dobro. Iako mu je nakon 28 dana rečeno da je zdrav, on će se, kaže, pouzdati u "recept" stare dubrovačke karantene od 40 dana. Dubrovačka Republika je prva na svijetu, još u 14. stoljeću uvela karantenu od 40 dana, u koju su morali svi koji su uplovljavali u dubrovačku luku. Tako se sprečavalo da unutar zidina uđe kuga, i druge zarazne bolesti. 

- Ja ću, najviše zbog ljudi oko sebe, ostati u kući još dodatnih sedam dana - kaže nam.

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"