News

Komentari 1

EU formalno potvrdila peti paket sankcija protiv Rusije

EU formalno potvrdila peti paket sankcija protiv Rusije

Komisija je objavila da već radi na dodatnim prijedlozima novih sankcija koje bi mogle uključivati zabranu uvoza nafte. Osim sankcija, EU naglašava važnost smanjenja ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima

Države članice EU-a u petak su i formalno potvrdile usvajanje petog paketa sankcija protiv Rusije koji uključuje zabranu uvoza ugljena, zabranu svih transakcija za četiri ključne ruske banke, zabranu pristajanja ruskih brodova u europske luke i niz mjera kako bi se pojačao pritisak na Moskvu da zaustavi agresiju.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Ove sankcije su usvojene nakon zvjerstava koje su počinile ruske snage u Buči i drugim mjestima pod ruskom okupacijom. Cilj ovih sankcija je zaustaviti bezobzirno, nehumano i agresivno ponašanje ruskih vojnika i jasno poručiti Kremlju da će nelegalna agresija imati veliku cijenu- izjavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Peti paket sankcija uključuje:

- Zabranu uvoza ugljena iz Rusije od kolovoza ove godine. Trenutačna vrijednost ruskog ugljena koji se izvozi u EU iznosi osam milijardi eura godišnje.

- Zabranu pristajanja u europske luke brodovima pod ruskom zastavom. Predviđene su iznimke za brodove koji prevoze poljoprivredne i prehrambene proizvode, humanitarnu pomoć i energente.

- Zabranu prometa ruskim i bjeloruskim cestovnim prijevoznicima koji neće moći prevoziti robu unutar EU-a, čak i kada je riječ o tranzitu. Tu su također predviđene iznimke u slučaju prijevoza farmaceutskih, medicinskih, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

- Daljnju zabranu izvoza goriva za zrakoplove i drugih proizvoda poput kvantnih računala i naprednih poluvodiča, elektroničke robe, osjetljive strojne i prometne opreme te zabranu uvoza na proizvode poput drva, cementa, morske hrane, alkohola. Sankcionirani izvoz iznosi oko 10 milijardi eura godišnje, a uvoz 5,5 milijardi eura.

- Niz ciljanih mjera kako bi se pojačale postojeće sankcije i začepila rupe u njihovoj primjeni. To između ostaloga uključuje zabranu ruskim poduzećima da sudjeluju u javnim nabavama u državama članicama EU-a, prestanak svake financijske potpore ruskim javnim tijelima, proširenje zabrane na depozite u kripto valutama.

- Sankcije tvrtkama čiji su proizvodi ili tehnologija imale ulogu u invaziji, ključnim oligarsima i poslovnim ljudima, visokorangiranim dužnosnicima Kremlja, osobama koje sudjeluju u dezinformiranju i manipuliranju informacijama i sustavnom širenje narativa Kremlja o agresiji na Ukrajinu te članovima obitelji pojedinaca koji su već pod sankcijama.

- Potpunu zabranu transakcija za četiri ključne ruske banke Sovkombank, Novikombank, VTB i Otkrutie. Te banke su još ranije isključene iz Swifta, a sada im je zamrznuta imovina i potpuno su odsječene od bankovnog tržišta EU-a.

<>

Komisija je objavila da već radi na dodatnim prijedlozima novih sankcija koje bi mogle uključivati zabranu uvoza nafte. Osim sankcija, EU naglašava da je smanjenje ovisnosti o ruskim fosilnim gorivima “hitni imperativ”.

 

 

Najčitaniji članci