Obavijesti

News

Komentari 17

Europski javni tužitelj podigao novu optužnicu: Grgić i Barišić optuženi s još osmero ljudi

Europski javni tužitelj podigao novu optužnicu: Grgić i Barišić optuženi s još osmero ljudi

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) danas je podignuo drugu optužnicu u Hrvatskoj i to protiv 10 ljudi, među kojima je gradonačelnik Nove Gradiške te bivši gradonačelnik Velike Gorice

VIDEO

Ured europskog javnoga tužitelja (EPPO) je u srijedu podignuo optužnicu kojom su obuhvaćeni bivši gradonačelnik Velike Gorice, a sada saborski zastupnik HDZ-a s mandatom u mirovanju Dražen Barišić te gradonačelnik Nove Gradiške, Vinko Grgić koji je nakon uhićenja 2020. napustio SDP čiji je bio član, te ponovno kao nezavisni kandidat godinu dana kasnije premoćno osvojio novi mandat na tom mjestu. 

Među njima je optužen i poduzetnik Krešo Petek. Riječ je o predmetu kojeg je USKOK pokrenuo 2020., a njime je bio obuhvaćen i tadašnjih predsjednik Uprave Janafa, Dragan Kovačević. 

Ovo je druga optužnica koju je EPPO podignuo u Hrvatskoj. 

Priopćenje EPPO-a prenosimo u cijelosti: 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon istrage provedene zbog kaznenih djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. godine, Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podignuo je optužnicu protiv 10 hrvatskih državljana, među kojima su gradonačelnici Nove Gradiške i Velike Gorice.

Uskok tvrdi: Igrao je samo keš. Poduzetnik Petek dao čak 7,3 milijuna kn da dobije poslove?
Uskok tvrdi: Igrao je samo keš. Poduzetnik Petek dao čak 7,3 milijuna kn da dobije poslove?

Sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja.

Aktivna i pasivna korupcija u Novoj Gradiški

Optužnicom se drugookrivljeniku stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Grada Nova Gradiška, dva puta od prvookrivljenika, poduzetnika iz Republike Hrvatske, dogovorio i primio mito u iznosu od 15 000 eura u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave, s ciljem da društvima povezanim s prvookrivljenikom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta: „Izgradnja reciklažnog dvorišta“ i „Izgradnja solarne elektrane“. Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900 000 eura, od kojeg je iznosa 562 000 eura bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, a vrijednost drugog projekta bila je 700 000 eura, od čega je 85% bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja, sudjelovala su još tri okrivljenika, i to na način da su pomagali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku u davanju mita, zlouporabi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabave.

Kovačević: 'Nisam primio mito niti za to postoji neki dokaz'
Kovačević: 'Nisam primio mito niti za to postoji neki dokaz'

Projekt Izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave, dodijeljen društvima povezanim s prvookrivljenikom, koji je kao nagradu gradonačelniku Grada Nova Gradiška platio dogovoreni iznos mita. Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53 000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a Gradu Nova Gradiška u iznosu od 32 500 eura. Što se tiče izgradnje solarne elektrane, iako su poduzete sve potrebne radnje da se donese odluka o odabiru društva prvookrivljenika, ta odluka nije donesena uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika.

O ovoj smo istrazi izvješćivali u ranijoj fazi, o čemu možete čitati ovdje.

Zlouporaba položaja u Velikoj Gorici

Prvookrivljeniku se također stavlja na teret da je s šestookrivljenikom, gradonačelnikom Grada Velika Gorica, dogovorio da će poduzeti sve potrebne radnje kako bi se radovi na projektu izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava, te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili s njime povezanim društvima. Procijenjena vrijednost projekta „Izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava“ bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34%, bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost projekta „Obnove sustava javne rasvjete“ bila 7 milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran  od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

Širi se istraga protiv Dragana Kovačevića: Primio najmanje šest milijuna kuna mita?
Širi se istraga protiv Dragana Kovačevića: Primio  najmanje šest milijuna kuna mita?

I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagali šestookrivljeniku u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave.

U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s prvookrivljenikom, te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a