Obavijesti

News

Komentari 46

''Ukidanjem netočnog navoda stavljamo si flaster na usta''

''Ukidanjem netočnog navoda stavljamo si flaster na usta''
2

Zastupnici u ponedjeljak raspravljaju o ukidanju ispravka netočnog navoda, ali i proširenju replike. Replika je moja želja da polemiziram, tvrdi Jadranka Kosor

VIDEO

Saborski zastupnici raspravljaju izmjene Poslovnika, kojima se ukida institut netočnog navoda te uvodi elektronska evidencija zastupnika u Saboru. Nakon što je potpredsjednik Josip Leko obrazložio prijedlog, javili su se HDZ-ovci. Josip Đakić zaključio je kako se ukidanjem netočnog navoda, zastupnicima stavlja flaster na usta.

- Apsolutno netočno govorite da je ovo demokratizacija - rekao je Đakić, a Đurđici Sumrak zasmetao je Lekin zaključak da se uvođenjem elektroničke evidencije izbjegava falsificiranje.

- Manja je mogućnost za falsificiranjem ako se upišete rukom. Znam što se radi s karticama - rekla je Sumrak. U ime Kluba Hrvatskih laburista govorio je Dragutin Lesar, koji se dotakao Lekinog obrazloženja da elektronska evidencija znači modernizaciju.

- Glasamo ručno kao u 19. stoljeću. Neka modernizacija počne ovdje u dvorani. Rekli ste, o sankcioniranju zastupnika, koji ne dolaze 'o tom-potom'. Bojim se da će taj 'o tom-potom' trajati toliko dugo koliko ste vi na vlasti - poručio je Lesar te dodao kako bi značajka Poslovnika trebala biti da mogućnost nasilja većine nad manjinom svede na nulu.

- Ako nikom nije stalo do toga, time odugovlačite. Sve je po Poslovniku, sve čisto, sve demokratski. Čemu onda Poslovnik? Dovoljno je da imamo predsjedavajućeg za stolom - rekao je Lesar te većini savjetovao da se odrekne dosadašnjih modela.

Kosor: Replika je moja želja da polemiziram

Ivo Jelušić (SDP) rekao je kako cilj većine nije ušutkati oporbu već suprotno.

- Cilj je omogućiti da bude više parlamentarizma, da se može replikom odgovarati na netočan navod, a institut povrede poslovnika se uozbiljuje - rekao je Jelušić, na čije se izlaganje javilo nekoliko HDZ-ovaca, među njima Jadranka Kosor.

- Nelogično je da se ukidanjem jednog instituta nešto diže na višu razinu. Replika je moja želja da s vama polemiziram, a ispravak netočnog navoda je moja želja da ispravim netočan navod - jasna je bila Kosor.

Davorin Mlakar (HDZ) istaknuo je kako ne bi volio da satima raspravljaju o ispravku netočnog navoda, koji je građanima nebitan.

- Ali mi ovdje govorimo o demokraciji i parlamentarizmu. Ne smijemo korištenjem svojih sloboda vrijeđati slobode drugih, kolega ili građana. Ovog ste puta u prilici određivati pravila igre u ovom saboru bilo bi u redu da se zalažete za naša prava. Da ste dali još tri nova instrumenta kojima bi se mogao služiti zastupnik, to bi bio parlamentarizam - zaključio je Mlakar.

Josip Salapić (HDSSB) rekao je kako sa stranačkim kolegama neće podržati Poslovnik u ovakvom obliku. U Europskom paramentu, kaže, postoji nekoliko instituta, koje zastupnici mogu koristiti, a u Hrvatskom saboru ostaje samo jedan.

- Možda bi bilo dobro da oni koji su izabrani iz ovog doma odgovaraju onima koji su ih izabrali - istaknuo je Salapić.

Jozo Radoš (HNS) smatra kako je ispravak netočnog navoda zapravo značio polemiziranje.

- Zapravo se ispravljalo stajalište zastupnika - rekao je Radoš. Rekao je kako je pogledao Poslovnike u desetak zemalja i da samo u jednom postoji institut ispravka netočnog navoda.

U knjigu dolazaka danas se upisao samo 61 zastupnik pa su se zastupnici u raspravi o Poslovniku dotakli i nedolazaka.

Za izostanak iz Sabora nema sankcija?

Konačni prijedlog izmjena sadržava i obvezu zastupnika da se pri dolasku u Sabor evidentiraju elektroničkom karticom, javlja HRT

Zastupnici bi izostanak sa sjednice morali pravdati potvrdom saborskog Predsjedništva, svog kluba ili radnog tijela. Ne predviđaju se sankcije za zastupnike koji ne dolaze u Sabor i svoj izostanak ne opravdaju. 

Predlaže se i ukidanje ispravka netočnog navoda te proširenje replike. Uz to, izmjene poslovnika predviđaju da se na radna mjesta u klubove zastupnika osobe mogu primiti bez natječaja u državnu službu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.