Obavijesti

News

Komentari 123

Zadnjim dahom je zapomagao i dozivao majku koja je umrla prije dvije godine na isti dan

Zadnjim dahom je zapomagao i dozivao majku koja je umrla prije dvije godine na isti dan
2

Floyd je zbog korone ostao bez posla. Tog kobnog dana krenuo je kupiti cigarete u lokalnoj trgovini, a trgovcu na blagajni dao je novčanicu od 20 dolara. Trgovcu se ta novčanica učinila lažnom, pa je pozvao policiju...

VIDEO

Snimku ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda sada je već vidio cijeli svijet.

On jadan stoji imobiliziran, jauče na cesti, auti prolaze, čuju se policijski auti, a sve više slučajnih prolanika se okuplja oko njega. U isto vrijeme, bijeli policajac iz Minneapolisa i dalje stišće njegov vrat koljenom, ne mari za njegove vapaje.

- Pusti ga da diše, čovječe - viknuo je jedan prolaznik.

POGLEDAJTE VIDEO (Tko je zapravo bio George Floyd):

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

George Floyd bio je vedrog duha, sportaš i otac 01:34

- Molim te, čovječe! - Floyd preklinje s licem okrenutom prema pločniku. Njegove se molbe isprepleću sa zvukom ulice oko njega. 

- Mama - viče Floyd (46). 

- Mama, evo me - kazao je umirući čovjek. Zazivao je svoju majku koja je umrla prije dvije godine i molio joj se prije smrti.

Tko je bio George Floyd?

George Floyd imao je 46 godina. Rođen je u Sjevernoj Karolini, a odrastao u Houstonu, u američkoj saveznoj državi Teksas. Kao mladić bio je sportaš, najzapaženiji u američkom nogometu i košarci.

Prije šest godina doselio se u Minnesotu, gdje je radio kao čuvar u noćnim klubovima i restoranima. Bio je krupan čovjek, a prijatelji su ga opisivali kao ‘nježnog diva’. Iz sebe je ostavio dvije kćeri, od 6 i 22 godine.

Zašto je uhićen?

Floyd je zbog pandemije koronavirusa ostao bez posla, te poštivao mjere ograničenog kretanja. 25. svibnja krenuo je kupiti cigarete u lokalnoj trgovini, a trgovcu na blagajni dao je novčanicu od 20 dolara. Trgovcu se ta novčanica učinila lažnom, pa je pozvao policiju, pišu američki mediji.

Kako je izgledalo policijsko postupanje?

Na mjesto događaja došla su četiri policijska službenika koji su Floyda zatekli kako sjedi u automobilu. U izvještaju su naveli da su ga našli 'pod utjecajem' neke supstance, kako kažu, najvjerojatnije alkohola.

Informacije o uhićenju su kontradiktorne. Policajci tvrde da se opirao uhićenju i da su ga uz primjen sile izveli iz automobila i odveli do policijskog vozila. Neki svjedoci, pak, tvrde da to spomenuto opiranje nisu primjetili, a to je potkrijepljeno i videosnimkama.

Iz automobila je Floyda izvukao policajac Derek Chauvin.

Ova četiri policajca optužena su za ubojstvo Floyda - prijeti im do četrdeset godina zatvora
Ova četiri policajca optužena su za ubojstvo Floyda - prijeti im do četrdeset godina zatvora

Kako je Floyd završio na tlu?

Videosnimke koje su objavili očevici događaja, pokazuju da je Floyd, na putu prema policijskom automobilu, dva puta posrnuo. Policajci su mu stavili lisice, ali, kako oni navode, opirao se ulasku u automobil. Tada su ga policajci oborili na zemlju, a sva četvorica su ga držala.

Kako je preminuo George Floyd?

Floyd je imao zdravstvenih tegoba – probleme sa srcem i visok krvni tlak. Dok je ležao na trbuhu, bez mogućnosti da se pomakne, Chauvin mu je koljenom pritisnuo vrat i Floyd je u tom položaju proveo gotovo devet minuta.

Zapomagao je, molio da ga puste jer ne može disati. Rekao je da će ući u automobil ako ga puste, policajce je molio da ga ne ubiju i dozivao svoju majku.

Patolog: Floyd umro od zastoja srca, na glavi i tijelu imao je brojne masnice i posjekotine...
Patolog: Floyd umro od zastoja srca, na glavi i tijelu imao je brojne masnice i posjekotine...

Nakon šest minuta potpuno se prestao opirati i umirio se. Policajci su ga u tom položaju držali još tri minute, iako su svjedoci protestirali. Kada su shvatili da Floydu nije dobro i rekli policajcima da mu opipaju puls, pozvana je Hitna.

Nakon dolaska vozila Hitne pomoći, bolničari su ga pokušali reanimirati. Odvezen je u bolnicu, gdje je nakon sat vremena i preminuo.

Brojne kontroverze oko smrti Floyda

Prvi policijski ivještaji govorili su kako Floyd nije preminuo zbog davljenja, već najvjerojatnije zbog svojih drugih bolesti i supstanci koje je imao u tijelu. Ipak, sada se ti izvještaji preispituju, a pomno se pregledavaju videosnimke svjedoka, kao i policajaca.

Floyd i policajac Derek Chauvin zajedno su radili kao čuvari u jednom noćnom klubu, a bivša vlasnica kaže da nije sigurna jesu li se poznavali ili imali nekih nesuglasica. Dodala je da je Chauvin bio blagonaklon prema Latinoamerikancima, ali njegovo ponašanje prema Afroamerikancima nije bilo onakvo kakvo bi trebalo biti.

Ugušio Floyda: Policajcu teža optužnica, trojica kolega će isto biti optuženi i dovedeni na sud
Ugušio Floyda: Policajcu teža optužnica, trojica kolega će isto biti optuženi i dovedeni na sud

Chauvin je zaposlen u policiji od 2001. godine. Sudjelovao je u tri pucnjave, u jednoj od njih bilo je i žrtava. Također, imao je 18 prijava zbog svog ponašanja, dok je u dva slučaja dobio i službenu opomenu.

Sva četiri policajca koja su sudjelovala u postupanju prema Floydu ostala su bez posla, dok je Chauvin uhićen pod sumnjom da je ubio Georgea Floyda.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji