Francuzi će nam sljedeći tjedan uručiti prvi Rafale. Banožić: To će osnažiti položaj Hrvatske | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 26

Francuzi će nam sljedeći tjedan uručiti prvi Rafale. Banožić: To će osnažiti položaj Hrvatske

Francuzi će nam sljedeći tjedan uručiti prvi Rafale. Banožić: To će osnažiti položaj Hrvatske

Ministar obrane najavio je kako će u ponedjeljak u Francuskoj biti službena ceremonija primopredaje prvog od 12 borbenih aviona Rafalea. Ovo moćno sredstvo u rukama HRZ-a bit će početkom godine, kazao je

VIDEO

U 32 godine postojanja Glavni stožer u svakoj je epohi postao sve jači i sposobniji za nošenje s izazovima koje je vrijeme nametalo, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić na svečanosti obilježavanja 32. godišnjice osnutka Glavnog stožera Oružanih snaga.

Uz njega i načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja bio je i predsjednik Republike te Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović. Čak su se i rukovali, a uručili su i odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga. 

 - O prolaznosti vremena i svemu onome što učimo posljednje 32 godine svjedoči upravo rujan 1991. godine kada je za prvog načelnika imenovan general Antun Tus. Od velikog generala nedavno smo se oprostili. Oprostili smo se od čovjeka koji je predstavljao simbol hrvatske odlučnosti, obrani i stvaranju domovine, simbol želje za stvaranjem i rastom jake i moderne hrvatske vojske - kazao je. 

Najkraće rukovanje: Pogledajte pozdrav Milanovića i Banožića na proslavi Oružanih snaga
Najkraće rukovanje: Pogledajte pozdrav Milanovića i Banožića na proslavi Oružanih snaga

Upravo je rastom Glavnog stožera, naglasio je, rasla i Hrvatska vojska, koja danas s ponosom nosi epitet moderne i moćne oružane sile.

- Današnja svečanost prigoda je i za prisjetiti se svih pripadnika Hrvatske vojske koji su bili dio Glavnog stožera i koji su svoju izvrsnost i profesionalizam pokazali za vrijeme Domovinskog rata. Zato današnji dan, uz ponos koji osjećamo, evocira i uspomene iz teških ratnih dana kada smo u naizgled nemogućim okolnostima bili primorani stvarati slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Na ponos je kako smo danas među rijetkima čija se oružana sila može pohvaliti pobjedničkim iskustvom u oslobodilačkom i obrambenom ratu, a svemu što imamo zahvalimo prije svega našim hrvatskim braniteljima i političkom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom - poručio je naglasivši kako smo uspjeli ostvariti sve svoje strateške ciljeve - od teritorijalnog integriteta do uspostave demokracije, izgradnje institucija, značajnog gospodarskog i socijalnog napretka, punopravnog članstva u NATO-u i Europskoj Uniji, kao i dublju integraciju u EU, odnosno ulazak u Schengen i euro područje.

Milanović i Banožić rukovali se na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja Dana Glavnog stožera OSRH

- Njegujući tradiciju i vrijednost obrambene vojske nastavljamo graditi moderne Oružane snage, koje ponosno stoje rame uz rame s velikim vojnim silama. Moderne Oružane snage ne gradimo kao prijetnju, nego za obranu i sigurnost, za stvaranje sigurnosne arhitekture koja je narušena novonastalim sigurnosnim ugrozama i to upravo na europskom tlu, ondje gdje se donedavno tvrdilo da se više nikada ne može dogoditi oružani sukob. Ruska agresija na Ukrajinu, kojoj će Hrvatska nastaviti pružati punu podršku u skladu s mogućnostima, podsjetila nas je kako nemamo vremena za predah. Očuvati mir i sigurnost može jedino kvalitetno obučena i moderna vojska, stoga je Vlada zauzela jasan stav kako će se nastaviti izrađivati sposobnosti potrebne za stvaranje moćne kopnene vojske, modernog zrakoplovstva i snažne ratne mornarice - rekao je Banožić.

'Na koga se dižu ti avioni? Na objekte lansirane iz Ukrajine greškom u krivom smjeru?
'Na koga se dižu ti avioni? Na objekte lansirane iz Ukrajine greškom u krivom smjeru?

Podsjetio je što je sve Vlada učinila za unaprjeđenje materijalnih prava vojnika, kao i opremanje vojske, a najavio je ovom prilikom da će u ponedjeljak u Francuskoj biti službena ceremonija primopredaje prvog od 12 borbenih lovaca Rafalea, koje je Hrvatska kupila od Francuske. 

- To će, uvjeren sam, značajno osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika i partnera u NATO-u i EU. Ovo moćno sredstvo bit će početkom iduće godine u rukama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime Hrvatska dobiva najjače i najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe - naglasio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika
ŠOK U ZAGREBAČKOJ BOLNICI

U KB Sveti Duh umrlo dijete (7) tjedan nakon operacije krajnika

Dijete je, sedam dana po učinjenoj tonzilektomiji i šest dana po otpustu iz Bolnice, dovezeno bez vitalnih funkcija, odgovorili su nam iz KB Sveti Duh

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...
VIDEO: DRAMA U ZAGREBU

Spasili radnike koji je zatrpalo gradilište, a onda počeo curiti plin. Direktor: Još utvrđujemo...

Na radilištu u Podsljemenu spašavali su muškarce koji su ostali zatrpani. Jedan muškarac ima ozljedu ruke, a drugi ima višestruke ozljede i prijelome, neslužbeno doznajemo.
VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Obračun u noćnom klubu u Vodicama: 'Skrili smo se i čuli pucanje, čovjek je bio krvav...'

VODICE - Oko tri ujutro čuli smo pucnjavu u klubu u Vodicama, javlja nam čitateljica. Dodaje kako su svi u panici krenuli prema izlazu. - Kad smo pobjegli iz kluba, otišli smo u ulicu iza njega, kako bi se sakrili. Pored nas je prošao čovjek s krvavim mrljama po vratu i majici - govori čitateljica. Policija nam je potvrdila da je sinoć došlo do fizičkog obračuna u Vodicama te da su izvidi u tijeku.