Obavijesti

News

Komentari 26

Francuzi će nam sljedeći tjedan uručiti prvi Rafale. Banožić: To će osnažiti položaj Hrvatske

Francuzi će nam sljedeći tjedan uručiti prvi Rafale. Banožić: To će osnažiti položaj Hrvatske

Ministar obrane najavio je kako će u ponedjeljak u Francuskoj biti službena ceremonija primopredaje prvog od 12 borbenih aviona Rafalea. Ovo moćno sredstvo u rukama HRZ-a bit će početkom godine, kazao je

VIDEO

U 32 godine postojanja Glavni stožer u svakoj je epohi postao sve jači i sposobniji za nošenje s izazovima koje je vrijeme nametalo, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić na svečanosti obilježavanja 32. godišnjice osnutka Glavnog stožera Oružanih snaga.

Uz njega i načelnika Glavnog stožera Roberta Hranja bio je i predsjednik Republike te Vrhovni zapovjednik Zoran Milanović. Čak su se i rukovali, a uručili su i odlikovanja pripadnicima Oružanih snaga. 

 - O prolaznosti vremena i svemu onome što učimo posljednje 32 godine svjedoči upravo rujan 1991. godine kada je za prvog načelnika imenovan general Antun Tus. Od velikog generala nedavno smo se oprostili. Oprostili smo se od čovjeka koji je predstavljao simbol hrvatske odlučnosti, obrani i stvaranju domovine, simbol želje za stvaranjem i rastom jake i moderne hrvatske vojske - kazao je. 

Najkraće rukovanje: Pogledajte pozdrav Milanovića i Banožića na proslavi Oružanih snaga
Najkraće rukovanje: Pogledajte pozdrav Milanovića i Banožića na proslavi Oružanih snaga

Upravo je rastom Glavnog stožera, naglasio je, rasla i Hrvatska vojska, koja danas s ponosom nosi epitet moderne i moćne oružane sile.

- Današnja svečanost prigoda je i za prisjetiti se svih pripadnika Hrvatske vojske koji su bili dio Glavnog stožera i koji su svoju izvrsnost i profesionalizam pokazali za vrijeme Domovinskog rata. Zato današnji dan, uz ponos koji osjećamo, evocira i uspomene iz teških ratnih dana kada smo u naizgled nemogućim okolnostima bili primorani stvarati slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Na ponos je kako smo danas među rijetkima čija se oružana sila može pohvaliti pobjedničkim iskustvom u oslobodilačkom i obrambenom ratu, a svemu što imamo zahvalimo prije svega našim hrvatskim braniteljima i političkom vodstvu na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom dr. Franjom Tuđmanom - poručio je naglasivši kako smo uspjeli ostvariti sve svoje strateške ciljeve - od teritorijalnog integriteta do uspostave demokracije, izgradnje institucija, značajnog gospodarskog i socijalnog napretka, punopravnog članstva u NATO-u i Europskoj Uniji, kao i dublju integraciju u EU, odnosno ulazak u Schengen i euro područje.

Milanović i Banožić rukovali se na obilježavanju 32. obljetnice ustrojavanja Dana Glavnog stožera OSRH

- Njegujući tradiciju i vrijednost obrambene vojske nastavljamo graditi moderne Oružane snage, koje ponosno stoje rame uz rame s velikim vojnim silama. Moderne Oružane snage ne gradimo kao prijetnju, nego za obranu i sigurnost, za stvaranje sigurnosne arhitekture koja je narušena novonastalim sigurnosnim ugrozama i to upravo na europskom tlu, ondje gdje se donedavno tvrdilo da se više nikada ne može dogoditi oružani sukob. Ruska agresija na Ukrajinu, kojoj će Hrvatska nastaviti pružati punu podršku u skladu s mogućnostima, podsjetila nas je kako nemamo vremena za predah. Očuvati mir i sigurnost može jedino kvalitetno obučena i moderna vojska, stoga je Vlada zauzela jasan stav kako će se nastaviti izrađivati sposobnosti potrebne za stvaranje moćne kopnene vojske, modernog zrakoplovstva i snažne ratne mornarice - rekao je Banožić.

'Na koga se dižu ti avioni? Na objekte lansirane iz Ukrajine greškom u krivom smjeru?
'Na koga se dižu ti avioni? Na objekte lansirane iz Ukrajine greškom u krivom smjeru?

Podsjetio je što je sve Vlada učinila za unaprjeđenje materijalnih prava vojnika, kao i opremanje vojske, a najavio je ovom prilikom da će u ponedjeljak u Francuskoj biti službena ceremonija primopredaje prvog od 12 borbenih lovaca Rafalea, koje je Hrvatska kupila od Francuske. 

- To će, uvjeren sam, značajno osnažiti položaj Hrvatske kao saveznika i partnera u NATO-u i EU. Ovo moćno sredstvo bit će početkom iduće godine u rukama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, čime Hrvatska dobiva najjače i najmoćnije ratno zrakoplovstvo u ovom dijelu Europe - naglasio je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 26

VIDEO

Strava u Zagrebu: Mladić (18)  na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu
IZABRAO SLUČAJNU ŽRTVU

Strava u Zagrebu: Mladić (18) na Trgu htio zaklati muškarca! Zarezao ga je bocom po vratu

Ozlijeđenom muškarcu liječnička je pomoć pružena u Kliničkoj bolnici Zagreb. Lakše je ozlijeđen, objavila je zagrebačka policija. Mladića su priveli

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata
UŽAS U PALERMU

Supruga EU parlamentarke u Italiji našli su mrtvog u autu s plastičnom trakom oko vrata

Angelo Onorato (56) pronađen je na vozačevom mjestu svog automobila s plastičnom trakom oko vrata. Da nešto nije u redu, supruga je posumnjala nakon što joj nije odgovorio na uzastopne pozive
Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'
PRESTIŽNO PRIZNANJE

Sin Tome Buzova, Čovjeka koji nije mogao šutjeti: 'Rekao je tom djetetu da sjedne i ustao...'

Razgovarali smo s Darkom Buzovom, sinom časnika koji je ubijen jer nije htio prešutjeti nepravdu. Priča o njemu osvojila je Zlatnu palmu u Cannesu