Obavijesti

News

Komentari 94

Fuchs: Cijepite se, da mirnije dočekamo novu školsku godinu, Sindikati: Nemojte nam prijetiti

Fuchs: Cijepite se, da mirnije dočekamo novu školsku godinu, Sindikati: Nemojte nam prijetiti
1

Ministar znanosti i obrazovanja najavljuje edukacije o cijepljenju po školama, a sindikati pitaju zašto premijer mijenja mišljenje preko noći

Apeliram da se osoblje u prosvjetnim institucijama cijepi kako bi svi zajedno mogli puno mirnije i stabilnije dočekati novu školsku i akademsku godinu te kako bi sva djeca mogla biti u školi. a narednu školsku godinu svi zajedno moraju učiniti apsolutno sve da se nastava odvija maksimalno u školi, a samo u iznimnim slučajevima u online varijanti, kazao je Radovan Fuchs, ministar znanosti i obrazovanja, prije sjednice užeg kabineta Vlade.

Pogledajte video

Pokretanje videa ...

Cijepljenje i potvrde VIDEO

Premijer Plenković u ponedjeljak je obrazovni sustav istaknuo kao jedan od sustava kojima bi se moglo nametnuti obavezno cijepljenje, posebno stoga što je upravo među prosvjetarima relativno velik broj onih koji se nisu cijepili. Kako je kazao Fuchs, najveći broj cijepljenih protiv koronavirusa je u visokoškolskim i znanstvenim institucijama, a nešto niži u srednjim i osnovnim školama.

Prema podacima od 20-tak dana, u javnim znanstvenim institutima i sveučilištima procijepljenost nastavnog i nenastavnog osoblja bila u prosjeku 65 posto, u osnovnim školama oko 48 posto, gimnazijama 53 posto, umjetničkim školama 45 posto, a na otočkim školama 43 posto.

Latvijci odlučili: U obrazovanju i zdravstvu obavezno cijepljenje, necijepljeni će moći dobiti otkaz
Latvijci odlučili: U obrazovanju i zdravstvu obavezno cijepljenje, necijepljeni će moći dobiti otkaz

- Argumenti antivaksera nisu mjerodavni, samo mirne glave i pametno može se učiniti sve za dobrobit djece i društva općenito. Cijepljenje je jedini mogući instrument koji prošle godine nismo imali. Kroz nekoliko dana imat ćemo točne podatke cijepljenosti po pojedinim školama i institucijama, koliko je osoblja primilo vakcinu ili preboljelo covid. Gdje vidimo da je cijepljenost manja, ići ćemo direktno prema tim školama u smislu informacija, edukacija. Svakakve informacije kruže i razumijem da je teško pohvatati konce i donijeti pravi sud - istaknuo je Fuchs, dodajući kako ne izlaze sa scenarijima koji prije vremena mogu izazvati rasprave i polemike.

Unatoč kataklizmičkim najavama, i u školama i na kraju na državnoj maturi, sve je prošlo dosta dobro, kazao je, rekavši i kako je, za razliku od drugih zemalja, prosječno na razini Hrvatske bilo oko pet tjedana online nastave, pri čemu su maturanti 90 posto nastave proveli "licem u lice".

Psihologinja Krizmanić: 'Broj cijepljenih u ministarstvima je porazna činjenica za društvo'
Psihologinja Krizmanić: 'Broj cijepljenih u ministarstvima je porazna činjenica za društvo'

Sindikati odgovaraju: Nije dobro što se ide obrnutim putem i što nas se pritišće.

- Ovdje se prvo najavljuje i pitanje je hoćemo li doći do nekih odluka. Kako god ovo završilo, uloga sindikata nije da utječe na odluku, ali postat će sindikalno pitanje ako se nekome zaprijeti otkazom ili premještanjem na drugi posao. - poručuje Željko Stipić, čelnik sindikata Preporod.

Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja, za N1 je kazala kako je previše kaosa, a premalo kvalitetnih informacija, te je sve to izazvalo bunt među prosvjetarima.

- Nas nitko nije kontaktirao u vezi novih mjera. Imali smo nedavno sastanak u resornom ministarstvu, iznijeli smo podatke iz onog što nam ljudi javljaju, kakvo je mišljenje s terena. Posebno problematičan je taj gubitak povjerenja, nedovoljna informiranost i informacije koje dolaze iz previše kanala. Dakle, trenutno je takva situacija, da netko ponudi imunost na izjave Vlade i Stožera, imali bismo stopostotnu cijepljenost - poručila je.