Obavijesti

News

Komentari 7

Gabrijelovi roditelji za 24sata: Nitko ga ne može vratiti, želimo da se ovo nikome ne ponovi

Gabrijelovi roditelji za 24sata: Nitko ga ne može vratiti, želimo da se ovo nikome ne ponovi
6

Počinje suđenje djelatnicama zdravstvenih ustanova u Metkoviću. Njih četiri se tereti da su nesavjesnim liječenjem skrivile smrt Gabrijela Bebića (9)

VIDEO

Pravda je spora ali dostižna, nadam se da će suđenje krenuti brzo te isto tako završiti brzo i pravedno. Želimo da istina izađe na vidjelo radi našeg malog Gabrijela i da se više nijednom djetetu ovo ne ponovi, rekli su za 24sata Gabrijelovi roditelji Ivana i Mišo Bebić, koji su od nas doznali da je danas na Općinskom sudu u Metkoviću potvrđena optužnica protiv osoba koje terete da su dovele do smrti njihovog najstarijeg sina Gabrijela.

POGLEDAJTE VIDEOVIJESTI

Pokretanje videa...

Video vijesti 11-05-2022. 01:32

I to godinu i tri mjeseca otkad je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću podignulo optužnicu protiv četiri zdravstvene djelatnice. Da je optužnica potvrđena, za 24sata potvrdio je Vlado Žderić, općinski državni odvjetnik u Metkoviću.

Obitelji je izuzetno teško, sedmogodišnji Mihael i devetogodišnja Gabrijela, kao i njihovi roditelji Ivana i Mišo ne mogu prežaliti svog brata i sina. Kako vrijeme prolazi, njima nije ništa lakše. 

Jedina utjeha, kažu nam, je ta da krivci za smrt njihovog sina napokon odgovaraju.

Tri i pol godine od smrti malog Gabrijela potvrdili optužnicu protiv tri liječnice i sestre
Tri i pol godine od smrti malog Gabrijela potvrdili optužnicu protiv tri liječnice i sestre

"Želimo da izjave pojedinaca zašto je ovaj slučaj toliko važan zauvijek ostanu zabilježene" 

- Njega nema, nitko nam ga više ne može vratiti, ali želimo da se ovo više nikad nikome ne ponovi i da izjave od pojedinaca "zašto je ovaj slučaj toliko bitan, otišao je kako je otišao" ostanu zauvijek zabilježene - kažu nam Gabrijelovi roditelji.

Potvrđivanje optužnice dugo su iščekivali, a sad im je, vele, bar malo lakše. 

- Pao nam je kamen sa srca. Toliko smo dugo čekali da krenu sudski procesi. Sve se opstruiralo, nismo mislili da će toliko dugo trebati da se optužnica i potvrdi- dodaju.

Njihova djeca, Gabrijela i Mihael bila su u školi u trenu kad smo Gabrijelovoj majci javili vijest.

- Djeca su otišla u školu i jedva čekamo da se vrate da im kažemo da je optužnica potvrđena. Oni sve znaju, sve prate. Za zadaću u prvom razredu mog sina Mihaela su imali nacrtati stablo života. Mihael je nacrtao stablo i Gabrijela kao anđela i napisao moj jedini brajo. Iako su djeca, sve razumiju i prate i žele pravdu za svog brata. Zato će ih ova vijest sigurno oraspoložiti - kaže nam Ivana Bebić.

Slučaj dječaka koji nije smio umrijeti: Sramota je da nema pravde za malog Gabrijela...
Slučaj dječaka koji nije smio umrijeti: Sramota je da nema pravde za malog Gabrijela...

Tri su liječnice u ispostavi Hitne u Metkoviću, jedna je bila medicinska sestra u Domu zdravlja

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću nakon provedene istrage, u veljači 2021. podiglo je optužnicu protiv četiri djelatnice zdravstvenih ustanova u Metkoviću zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem iz članka 181. stavka 1. u svezi stavka 4. i stavka 8. Kaznenog zakona.

Tri su zaposlenice Hitne u Metkoviću, a jedna je u to vrijeme radila kao medicinska sestra u Domu zdravlja Metković.

Prema stavku 4. ako je kaznenim djelom navedenim u stavku 1. ovoga članka prouzročena smrt jedne ili više osoba, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri do dvanaest godina. Dok stavak 8. kaže da u slučaju ako je kazneno djelo iz stavka 4. ovoga članka počinjeno iz nehaja, počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do osam godina.

U optužnici stoji kako se 'Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke'.

Split: Presnimke fotografija Gabrijela Bebića
Mali Gabrijel (9) preminuo je prije 3 godine. Optužnica protiv osumnjičenih još nije potvrđena
Mali Gabrijel (9) preminuo je prije 3 godine. Optužnica protiv osumnjičenih još nije potvrđena

Evo za što se okrivljenice terete

'Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Dječak je bio na samrti, a medicinska sestra o tome nije obavijestila liječnika

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.', stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva koje je objavljeno u veljači 2021.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)