Obavijesti

News

Komentari 69

Gafovi KBC-a Split: 'Bi li tako i svoju mater slali vamo-tamo?!'

Gafovi KBC-a Split: 'Bi li tako i svoju mater slali vamo-tamo?!'
1

Počinjena je velika greška, druga zaredom, u KBC-u Split. Prilikom zaprimanja zamijenjeni su identiteti dviju pacijentica što se doznalo gotovo mjesec dana kasnije

VIDEO

Netko je gadno pogriješio i za to će morati odgovarati. U splitskoj bolnici Križine zamijenili su pacijentice. Opet. Ovaj put je ishod tragičan. Jedna starija žena umrla je i pokopana je u Grudama, na pogrešnom groblju, pod imenom još žive žene. Njezina obitelj provela je gotovo mjesec dana u uvjerenju da će im se majka i baka vratiti. Neće.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

01:24
Ravnatelj odstupio: Zamijenili su pacijentice, jedna je umrla
Ravnatelj odstupio: Zamijenili su pacijentice, jedna je umrla

Ravnatelj Julije Meštrović u ponedjeljak navečer podnio je ostavku ministru Berošu. To je onaj tip koji je prije mjesec i nešto dana sjeo u kombi Hitne pomoći i otišao po čovjeka za kojega su sumnjali da je pozitivan na korona virus. Dosad je u javnosti i među pacijentima bio poznat kao smireni stručnjak i profesionalac koji je iskalio zanat na dječjoj intenzivnoj. Ipak, godinama građena reputacija trenutačno je odletjela u vjetar nakon otkrića nevjerojatne pogreške. Druge u samo desetak dana. 

Prvo su, prije desetak dana, zaraženu korisnicu Doma u Vukovarskoj vratili u tu ustanovu, a zdravu štićenicu ostavili na Križinama. Nasreću, nije bilo strašnijih posljedica. A onda se otkrilo ovo. Dvije žene zaprimljene su u splitsku bolnicu 10. travnja. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz Doma u Dicmu, a druga u Seget Vranjicu. Raspoređene su na dva različita odjela. Međutim, nečijom pogreškom prilikom zaprimanja identiteti su im zamijenjeni...

Ping-pong s ljudima

Što je najgore, na neprofesionalnost, neodgovornost i katastrofalnu situaciju u splitskom KBC-u građani Splita upozoravali su već neko vrijeme, ali nitko nije reagirao. 

Ne daj Bože da se ovih dana razboliš od nečeg drugog osim od koronavirusa – tako nekako ide rečenica koju su mnogi u Splitu proteklih tjedana izgovorili, i to otkako je u splitskoj bolnici krenuo novi režim primanja i obrade pacijenata u doba korone. Pacijenti s raznim dijagnozama prebacuju se “vamo-tamo” od lokaliteta Križine, gdje je oformljen Respiratorni intezivistički centar, do Firula, gdje se liječe svi ostali, ponekad i više puta u danu. Kao da netko igra “ping-pong” s ljudima kojima je neophodna liječnička pomoć.

Split: Odjel za plućne bolesti KB Firule

Zbog smrti svoje majke, koju su upravo na takav način “selili” s jedne lokacije na drugu, sestra i brat, Josipa Sičenica i Josip Jurič, tužit će splitsku bolnicu. Preminula je 14. travnja u dobi od 67 godina. Majku su na Hitni prijem na Firulama odveli na uskrsni ponedjeljak. Dva dana prije toga imala je prvo blage simptome ubrzanog pulsa u mirovanju i osjećaj pritiska u prsima, no stanje joj se pogoršavalo. Primili su je, obradili, a liječnica je temeljem kliničke slike, pregleda i rezultata EKG-a zaključila kako je riječ o komplikaciji njezine kronične bolesti hipertenzije i dijagnosticirala: aritmiju odnosno atrijsku fibrilaciju srca, akutno zatajenje srca tj. nedovoljnu opskrbu tijela krvlju kao rezultat otežanog rada srca, što je posljedično dovelo do edema pluća, a naposljetku i iznimno niske zasićenosti krvi kisikom. No, umjesto na hitnom internom gdje je kardiolog trebao obaviti pregled i dati joj terapiju, pred Josipa je izašla djelatnica tog odjela i počela se raspitivati je li njegova majka bila u Italiji ili Kini, je li imala temperaturu, je li kašljala... Ubrzo su je poslali na Križine uz rečenicu da će je tamo kardiološki obraditi. 

Ilustracije KBC Križine i osoblja

- Tamo su je dočekali liječnici koji baš ni o čemu nisu imali pojma, ni o navodnom pozivu, a posebice ne o dogovoru da je obradi kardiolog jer u cijeloj bolnici kardiolog - ne postoji. I sami u čudu što tu radi osoba koja nema najčešće simptome infekcije koronavirusom, a ima sve simptome i znakove akutnog zatajenja srca i respiratorne smetnje koji su očigledno kardiološke geneze, upozorivši da je jedino što se može ondje dogoditi, paradoksalno, da se zarazi koronavirusom - navode Josipa i Josip u otvorenom pismu. Dodaju kako su onda primili drugi šamar, na Firulama im govore da je ne vraćaju nazad. Neće je primiti jer je Josip, nakon što su mu izmjerili temperaturu 37,4 pod sumnjom da ima koronu.

'Dvije zamjene pacijentica u par dana? Ovo je jako loše...'
'Dvije zamjene pacijentica u par dana? Ovo je jako loše...'

Potresno pismo nakon majčine smrti

“Poziv u 12. Vaša mama je umrla. Suze, beskrajna tuga, bijes, nemoć. Pogledavam kroz prozor,  Bi li moja majka preživjela da je odmah dobila odgovarajuću medicinsku skrb nitko na ovome svijetu ne može pouzdano znati, o tomu bi pet stručnjaka vjerojatno imali sedam različitih mišljenja. Ali ono što se sigurno može pouzdano reći je da ovakvim pristupom na splitskom KBC-u nije imala ni teoretske izglede”, napisali su brat i sestra.

Ni nakon otvorenog pisma nitko ih, kažu, iz bolnice nije nazvao...

- Tužit ćemo splitsku bolnicu. Nije ovdje stvar u novcu, nego u činjenici da će se sutra nekome drugome to dogoditi. Želimo da oni koji donose odluke i odgovaraju za njih. Mi smo u bolnici, nakon majčine smrti, tražili obdukciju. Ali i tu smo, kao i na sve, dobili istu mantru: ‘Korona je, shvatite. Korona je, shvatite.’ Dok smo s majkom bili po bolnici, vidjeli smo i druge slučajeve, vjerojatno slične. Jedna liječnica je u kombiju plakala da joj neće nitko primi pacijenta, da će joj umrijeti u vozilu - priča nam Josipa Sičenica. 

Nećak zamijenjene pacijentice: 'Ovo je šok, već je bio i pogreb'
Nećak zamijenjene pacijentice: 'Ovo je šok, već je bio i pogreb'

Slično su naveli i u potresnom pismu nakon majčine smrti.

“Znao sam da nisam jedini, ali činjenica da i svoje kolege tretiraju na isti način govori o potpunom raspadu sustava. Vozač urla sve po redu splitske beštimje i za kraj znakovito izgovara: “Je.... se svi, bi li svoju mater ovako bacali s jednog mista na drugo?”, vraća bolesnicu natrag u vozilo i juri u nepoznatom pravcu. Uvijek stradaju oni koji su najmanje krivi, u ovom slučaju mladi liječnici koji jednostavno nisu mogli pomoći.”

Dom za starije i nemocne Florence

Vozanje s jedne lokacije na drugu očito je postalo uobičajena praksa pri čemu ni vozila ne mogu izdržati ritam. 

- Ne zna se tko što radi, svako malo nekoga iz Firula šalju na Križine i obratno, pa još jednom tako. Znam da je prije nekoliko dana sestra u dva sata iza ponoći gurala vozilo Hitne po cesti nakon što im je otkazalo dok su vraćali pacijenta s Firula na Križine. Kako sestra nije imala snage gurati, vozač je izašao to raditi, a ona je sjela za volan. Kad su čovjeka vratili na Križine, drugi su im zahvaljivali na požrtvovnosti, zbog skafandera i maski nisu ni shvatili ni tko je vozio kombi ni tko ga je gurao - priča nam izvor iz bolnice.

Kronologija Kaosa u KBC-u Split 

7. travnja - Vozač Hitne ne želi voziti: Ravnatelj Julije Meštrović osobno sjeda u vozilo koje do Infektološke klinike na Križinama prebacuje pacijenta sumnjivog na COVID-19. Jedan od vozača odbio je voziti Hitnu pomoć... 

8. travnja - Očajni uvjeti: Na nas 15-ak tek su dva sanitarna čvora. Neki zbog lijekova imaju nuspojave poput probavnih smetnji. Ja se ‘tuširam’ vlažnim maramicama, javlja nam očajni pacijent iz Križina.

9. travnja - Maske stare devet godina?! Medicinske sestre dobivaju maske i opremu, a na deklaracijama piše da je proizvedena 2011. Radile su nekoliko sati prije nego što su to shvatile, a potom su se žalile. Presvukli su ih usred smjene. 

10. travnja - Zaprimljena prva baka: U splitsku bolnicu zaprimljena je pacijentica iz Doma u Dicmu sa simptomima korona virusa. Ime joj je Iva Feisthammel, ima 89 godina i od najbliže rodbine ima samo nećaka, odvjetnika Tomislava Zorića

10. travnja - Zaprimljena druga baka: Isti dan, također 10. travnja, u KBC Split zaprimljena je još jedna žena sa sumnjom na koronu. Imala je 81 godinu i bila je štićenica Doma u Seget Vranjicu. Preminula je u četvrtak, 16. travnja...

16. travnja - Zamjena identiteta: Pogreškom nekoga u KBC-u Split, odvjetnika Tomislava Zorića nazivaju iz KBC-a i obavještavaju da mu je teta Iva Feisthammel preminula. Iz Zagreba organizira sve da je se pokopa u Grudama, a zbog korone ne može na sprovod  

21. travnja - Sprovod u Grudama: Nakon što je ispoštovana komplicirana procedura zbog korone, pet dana nakon smrti u obiteljskoj grobnici u Grudama pokopana je žena za koju nećak misli da je njegova teta Iva Feisthammel. Nitko još ne shvaća pogrešku

11. svibnja: Shvatili tek nakon mjesec dana: Tek kad su išli vratiti u dom oporavljenu pacijenticu, u KBC-u su shvatili što su napravili. U Domu u Seget Vranjicu rekli su im da to nije njihova štićenica. Zamijenili su identitete, Iva Feisthammel je živa! Umrla je druga žena.

11. svibnja: Iste večeri Julije Meštrović podnosi ostavku: Ovo inače nije ni prvi ni drugi put da se KBC-u Split dogodila zamjena identiteta. Još 2012. zamijenili su mrtvorođenčad obitelji Botica i Kotoraš. Još su na sudu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa