News

Komentari 0

Grlić-Radman: 'Odnosi Hrvatske i Španjolske izrazito prijateljski'

Grlić-Radman: 'Odnosi Hrvatske i Španjolske izrazito prijateljski'

Gordan Grlić Radman je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova u posjetu Španjolskoj nakon listopada 2012. godine

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nalazi se u dvodnevnom posjetu Madridu. Izjavio je kako su odnosi Hrvatske i Španjolske 'izrazito prijateljski' s prostorom za dodatnu suradnju

- Odnosi dviju zemalja su izrazito prijateljski. Dijelimo iste poglede na brojne teme unutar Europske unije i na međunarodnoj agendi - izjavio je Grlić Radman koji je prvi hrvatski ministar vanjskih poslova u posjetu Španjolskoj nakon listopada 2012. godine.

- Imajući to na umu, ukazao sam na našu želju za intenzifikacijom dijaloga i razmjenom viđenja sa Španjolskom na raznim razinama - rekao je u palači Viana, sjedištu španjolskog ministarstva vanjskih poslova, u središtu Madrida.

Hrvatska je ušla u EU godine 2013. a trgovinska razmjena između Hrvatska i Španjolske je od tada rasla da bi dosegnula vrhunac 2019. godine. Tada je iznosila gotovo 840 milijuna eura, od čega je hrvatski izvoz iznosio 266 milijuna a ostalo je bio uvoz, podatak je Hrvatske gospodarske komore (HGK).

- Promet, energetika i turizam su područja suradnje s najvećim potencijalom za rast - rekao je Grlić Radman.

Hrvatska tradicionalno ima trgovinski deficit sa Španjolskom, a najviše uvozi automobile i svinjsko meso. Uglavnom izvozi krv za terapijsku upotrebu, antiserume i cjepiva, naftna ulja te odjeću. Nakon što je lani pandemija koronavirusa zahvatila Europu trgovinska razmjena se spustila na 719,5 milijuna eura.

- Nadam se da će naši napori za zauzdavanjem pandemije uskoro polučiti rezultat kako bi se naša međusobna trgovina vratila uzlaznom trendu - izjavio je hrvatski ministar.

Iz Španjolske svake godine dolazi oko 10 posto više turista u Hrvatsku pa ih je bilo 315.000 tijekom 2019. godine. No nakon što je u proljeće iduće godine izbila pandemije broj dolazaka je pao na  27.000 gostiju, podatak je Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za 2020. godinu.

- Hrvatska je, kao popularna turistička destinacija, stvorila preduvjete za siguran boravak turista pa je nedavno lansirala projekt 'Stay Safe in Croatia' (Budi siguran u Hrvatskoj), kako bi najviši epidemiološki standardi bili osigurani našim gostima - poručio je Grlić Radman na konferenciji za medije u Madridu.

Španjolska i Hrvatska podržavaju uvođenje europskog certifikata o Covidu, u kojem bi putnici od lipnja nosili potvrdu da su cijepljeni ili da su testirani pa negativni na koronavirus.

- Želimo da taj certifikat stupi na snagu što prije jer nam je turizam jako važan sektor u gospodarstvu, i nama i Hrvatskoj", rekla je španjolska ministrica vanjskih poslova Arancha Gónzalez Laya.

- Želimo reaktivirati turizam na uredan i siguran način - dodala je. Prije izbijanja pandemije turizam je u španjolskom BDP-u sudjelovao s 12,4 posto a u hrvatskom s blizu 20 posto.

Dvoje ministara je u renesansnoj palači Viana, izgrađenoj u 15. stoljeću, razgovaralo i o unapređenju odnosa u kulturi.

- Želimo ojačati učenje španjolskog jezika u Hrvatskoj, potaknuti razmjenu među našim diplomatskim školama, a ponudila sam hrvatskom ministru potporu preko ministarstva kulture u rekonstrukciji hrvatske kulturne baštine jako oštećene tijekom potresa 2020. godine - rekla je Gónzalez Laya.

Grlić Radman u utorak popodne je posjetio španjolski parlament gdje je imao zakazan sastanak s predsjednicom parlamenta Meritxell Batet. U srijedu će se pak sastati s predsjednikom Svjetske turističke organizacije, čije je sjedište u Madridu, a posjetit će i zračnu bazu NATO saveza u mjestu Torrejón de Ardoz pored Madrida gdje svake godine borave na obuci hrvatski časnici.

Najčitaniji članci