Obavijesti

News

Komentari 30

Orešković: Vrh se ponaša kao da je pukla cijev, Beljak: Što radi NATO, Petrov: Skandalozno

Orešković: Vrh se ponaša kao da je pukla cijev, Beljak: Što radi NATO, Petrov: Skandalozno

Sinoć oko 23 sata srušila se letjelica u predjelu Jaruna u Zagrebu i izazvala snažnu eksploziju zbog čega se na noge digao čitav državni i sigurnosni vrh. Za sada se zna da je došla iz Ukrajine, a istraga je u tijeku

VIDEO

Dron se srušio u centru Zagreba i to ne neki mali dron nego veličine omanjeg autobusa, došao je iz Ukrajine do Hrvatske, pri tom preletio šume, polja, nizine i srušio se u centru Zagreba. Ključno je pitanje kako je to moguće. Ne želim širiti paniku, ali moramo znati kako se to dogodilo, poručila je saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš komentirajući novinarima sinoćnji pad letjelice koji je digao cijeli državni i obavještajni sustav na noge. 

'Ne vjerujem da je ovo slučajno'

- Ja baš u nekakve slučajnosti i ne vjerujem - rekla je podsjetivši kako je podnijela amandman na prijedlog Državnog proračuna kojim je tražila da se povećaju sredstva za cyber sigurnost. 

Pad letjelice: 'Prvo smo čuli 'fijukanje' pa eksploziju, a onda se od pada tlo snažno zatreslo'
Pad letjelice: 'Prvo smo čuli 'fijukanje' pa eksploziju, a onda se od pada tlo snažno zatreslo'

- Ova situacija govori o maksimalnoj nespremnosti. Jedno je bildanje mišića, pokazivanje, a drugo je pravo stanje. Dron veličine omanjeg autobusa se srušio u centru Zagreba, a pri tom preletio ne znam ni ja što sve ne - poručuje zastupnica u nevjerici kako se to moglo dogoditi. 

- Ponavljam, ne želim širiti paniku, ali hajmo slušati što govori Putin. Mi cijelo vrijeme ne želimo čuti što on govori. Nismo htjeli čuti niti kad je Macrona pozvao za stol i govorio o tome. On cijelo vrijeme najavljuje što će raditi, prema tome, hajmo dobro slušati i dobro se pripremiti, vidjeti što imamo i ako treba pozvati stručnjake NATO-a i reći im da nam se to dogodilo u centru Zagreba. Nije to slučajnost i mislim da cijeloj situaciji treba najozbiljnije pristupiti - kaže Mrak Taritaš. 

'Informacije moraju ići brže'

Mostov Nikola Grmoja kritizirao je situaciju u kojoj je trebalo čak 11 sati do dobivanja nekih službenih informacija. 

Dron je razotkrio našu sramotu, policajci se bojali radijacije, a Banožić se budio tek u podne...
Dron je razotkrio našu sramotu, policajci se bojali radijacije, a Banožić se budio tek u podne...

- Meni je to nevjerojatno. Mislim da se u ozbiljnoj državi to ne može na takav način odvijati i čekati premijera ili nekakva presica nego da je već jutros trebalo građane obavijestiti o onim informacijama koje nadležne službe imaju. To je sve što mogu komentirati, nemam nikakvih saznanja i mislim da bi bilo neozbiljno da nešto drugo komentiram ili špekuliram o čemu se radi - rekao je.  

Na pitanje da li bi ovo trebao biti povod da se NATO snažnije uključi u sukob u Ukrajini, Grmoja poručuje kako on ne bi išao tako daleko. 

Vojni pilot: Ne mogu vjerovati da je letjelica došla do glavnog grada NATO članice, to je apsurd
Vojni pilot: Ne mogu vjerovati da je letjelica došla do glavnog grada NATO članice, to je apsurd

- Očito je da se radi ili o nekakvom kvaru ili nečemu slično. Situacija je ozbiljna i bez toga i bez dizanja dodatnih tenzija, ne želim na bilo koji način zabrinjavati naše građane. Ne želim nešto ispaljivati i tražiti naslove za sebe jer mislim da je ovo vrijeme kada službe koje imaju informacije trebaju obavijestiti građane o čemu se radi - istaknuo je. 

'Bez histerije'

Zastupnik Socijaldemokrata i predsjednik saborskog Odbora za obranu, Franko Vidović, staje na loptu i umiruje građane. 

- Poruka građanima je da budu mirni. Agencija za istraživanje zrakoplovnih nesreća, koliko znam, je na terenu i vidjet ćemo sve. Postoji procedura koja se radi u tim slučajevima i to je to. Na svu sreću, nije palo na zgradu ili bilo što drugo, a ovo ostalo, da li je dron bio špijunski, borbeni, ovakav ili onakav, ćemo vidjeti. Očito je da ako je i bio borbeni da nije bio naoružan, pretpostavljam da se radi o dronu koji se koristi za izviđanja - rekao je. 

'Protuzračni sustav Mađarske je trebao zaustaviti letjelicu, ali vjerojatno je letjela prenisko'
'Protuzračni sustav Mađarske je trebao zaustaviti letjelicu, ali vjerojatno je letjela prenisko'

Na pitanje da li se letjelica trebala uočiti u našem prostoru i reagirati, Franković pita tko kaže da ju nitko nije vidio. 

- Nisam baš siguran da je nitko nije vidio. Ali hajmo pustiti da se odradi posao, to je sad predmet istrage, nemojmo dizati paniku ni histeriju, spustimo stvari na zemlju - rekao je.

Za razliku od Mrak Taritaš, Vidović vjeruje da se radi o slučajnosti. 

Plenković: 'Letjelica je ruske proizvodnje, nije jasno pripada li ukrajinskoj ili ruskoj vojsci'
Plenković: 'Letjelica je ruske proizvodnje, nije jasno pripada li ukrajinskoj ili ruskoj vojsci'

- Stvari se događaju. Ako se radi o nekakvoj izviđačkoj letjelici, vjerojatno je kerozinski motor u pitanju i vjerojatno je došao do kraja svog leta. Letjelica je pokušala aktivirati padobrane, ali je pala i to je to, vrlo jednostavno. Otrgao se vjerojatno nekome s ratišta - kaže Vidović koji pita kako bi protuzračna obrana reagirala prema letjelici u mirnom razdoblju. 

- Čime će reagirati? Nemate nikakav sustav koji bi štitio nebo, pa nismo mi u nikakvoj ratnoj situaciji, pobogu, ljudi. Uostalom što bi značilo rušenje drona koji ima dimenzije 14x3 metra iznad Zagreba? Pa da opet imate rasap dijelova i pad jer mora negdje pasti, k vragu. Tako da je pitanje što tu napraviti i zato pustimo da službe odrade svoj posao. To je izolirani slučaj, dogodilo se, padaju, nažalost, zrakoplovi. Mislim da to nije ništa strašnije nego kad padne zrakoplov na turističkom letu - rekao je.  

'Tražimo odgovore, ovo je skandalozno'

Zbog pada letjelice za vrijeme glasanja su zastupnici zatražili i stanke. 

Milanović zbog pada letjelice sazvao vojni i obavještajni vrh
Milanović zbog pada letjelice sazvao vojni i obavještajni vrh

- Javnost i mi tražimo odgovore kako je moguće da neidentificirana letjelica uđe u hrvatski zračni prostor, bude u njemu sedam minuta, padne na naseljeno područje glavnog grada i da nitko ne reagira? Znači li to da Hrvatska nema protuzračnu obranu? Znači li to je netko otvorio zračni prostor pa da se namjerno ne želi reagirati, kako neki iz vojske govore? Kako god, za nas je skandalozno da se dogodila situacija u kojoj je naše nebo bilo potpuno nebranjeno, da je doletjela bilo kakva letjelica, srušila se i da 12 sati nema bilo kakvog objašnjenja - poručio je šef Mosta Božo Petrov. 

'Je li loša komunikacija između državnog vrha dovela do propusta?'

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković također je poručio kako se nada da će javnost dobiti odgovore na ova pitanja. 

- Nadamo se da se radi o slučajnom incidentu. Očekujemo u što skorijem vremenu informacije što se točno dogodilo - rekao je. 

Zastupnica Centra Dalija Orešković situaciju je ocijenila apsurdnom. 

Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: 'Ta letjelica nije naša...'
Savjetnik ukrajinskog ministra obrane: 'Ta letjelica nije naša...'

- 12 sati nakon pada letjelice usred naseljenog područja glavnog grada naš državni vrh šalje očitovanje da se radi o incidentu koji nije prijetnja i da, srećom, nije bilo ljudskih žrtava. Ponašaju se kao da je pukla cijev usred Trešnjevke - poručila je dodavši kako niti predsjednik Zoran Milanović niti ministar obrane Mario Banožić svojim odvojenim konferencijama za medije i komunikacijom nisu umanjili osjećaj nesigurnosti i uznemirenosti. 

- Je li loša komunikacija između državnog vrha dovela do propusta i do toga da nismo na vrijeme uočili gdje su sigurnosni propusti - upitala je Orešković. 

'Što radi NATO?'

HSS-ov Krešo Beljak, kao i Mrak Taritaš, ne vjeruje da je ovo slučajnost. 

- Ne mogu ja sad uzeti ovaj mobitel, gađati kolegu Stiera, a da kolege Prkačin i Hasanbegović to ne vide. Nisu vidjeli ni Mađari ni Rumunji jer nisu gledali. To ne može biti slučajno - poručio je upitavši što je radio NATO i što mi radimo u takvom NATO-u.

- Da li je opravdana priča koju nam prodaju 10 godina da smo sigurni jer smo dio NATO saveza? Ja mislim da nismo - dodao je.

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić istaknula je kako privid sigurnosti vrlo brzo može biti raspršen, što smo vidjeli i sinoć. 

VIDEO Banožić i Hranj o padu letjelice: 'Ovo nije prijetnja Hrvatskoj, sustav nije zakazao'
VIDEO Banožić i Hranj o padu letjelice: 'Ovo nije prijetnja Hrvatskoj, sustav nije zakazao'

- Imamo pravo očekivati da dobijemo informacije i procjene situacije kako je i zbog čega došlo do ovog sigurnosnog incidenta. Možemo izraziti sreću što nema ljudskih žrtava - rekla je. 

'Ljudske žrtve su izbjegnute pukom srećom, a to danas nije prihvatljivo'

Šef SDP-a Peđa Grbin također je naglasio kako je letjelica došla iz ratom zahvaćenog prostora i prešla preko dvije članice NATO-a. 

.- Kako se to moglo dogoditi? Mi pod hitno moramo saznati čija je to bila letjelica, kuda je letjela i kako je moguće da je bila u zračnom prostoru država članica NATO-a gotovo sat vremena i da se nije reagiralo. Ljudske žrtve su izbjegnute pukom srećom, a to danas nije prihvatljivo - poručio je i dodao kako je izuzetno bitno javnost obavijestiti odmah kad se ovako nešto dogodi. 

Na isto je ukazao i Suverenist Željko Sačić. 

- Zato moramo razmotriti uvođenje obaveznog vojnog roka - rekao je. 

HDZ-ov Ante Deur pozvao je zastupnike da ne siju paniku.

- Hrvatska je sigurna zemlja, članica NATO-a i dopustite službama da odrade posao - rekao je. 

Vrijeđate ne samo nas nego cijelu naciju, poručio mu je Beljak. 

Dario Hrebak, predsjednik HSS-a, poručio je kako je incident vrlo neugodan, ali da treba razgovarati i razmišljati racionalno. 

- Moramo više sredstava uložiti u našu obranu i sigurnost - dodao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 30

VIDEO

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih
IRANSKI PREDSJEDNIK JE MRTAV

Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je bio iranski predsjednik? Nema preživjelih

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi poginuo je u padu helikoptera, potvrdila je iranska državna televizija i potpredsjednik te zemlje

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'
VOZAČ ZA 24SATA

Strašna snimka napada na bus ZET-a! Vozač: 'Urlao je da će me ubiti, imao je nadljudsku snagu'

Vozač ZET-a, otac dvoje male djece, u subotu u 23.47 proživio je strašan napad: 'Udarao je glavom, rukama i nogama u staklo. Govorio mi je da će me ubiti. Još se tresem. Staklo me rasjeklo', rekao nam je
Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje
OBORINSKA MASA

Pogledajte nevrijeme koje ide na Hrvatsku! Na karti veće od Istre, upalio se sustav za oluje

Što se tiče utorka, bit će promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima i nestabilno. Mjestimice kiša, lokalno i jaki pljuskovima praćeni grmljavinom