Obavijesti

News

Komentari 14

Habijan o aferi 'Mreža': 'Htio je državnim novcem srušiti Vladu. To je nešto što je nedopustivo'

Habijan o aferi 'Mreža': 'Htio je državnim novcem srušiti Vladu. To je nešto što je nedopustivo'

Damir Habijan u Direktu progovorio je i inflaciji i ekonomiji u Hrvatskoj, ali i o svojim odlascima u teretanu nakon što je preuzeo ministarsku funkciju

VIDEO

Novi ministar gospodarstva Damir Habijan za RTL-ov Direkt progovorio je o inflaciji i problemima hrvatske ekonomije. U gostovanju je naglasio da ne preračunava u kune te da se na promjenu u eure brzo prilagodio. 

- Postoji dosta ljudi koji imaju manja primanja i socijalno su osjetljiviji na te stvari. Ako gledam što je Vlada radila - od paketa pomoći i cijena energenata koje nisu utjecale na inflaciju jer su ograničene cijene plina i naftnih derivata. Ali građani bi trebali znati da, gledajući ovogodišnje stope inflacije, ona opada. Izuzetak je kolovoz, u studenom je bila na 4,7 posto, uz projekcije Europske komisije da će padati iduće godine - kazao je Habijan. 

Hrvatsku je pogodila jaka inflacija, a guverner Hrvatske narodne banke je naglasio da su za situaciju s porastom cijena krivi trgovci. Ministar misli da su pojedinci nepravedno iskoristili situaciju u kojoj su se našli hrvatski građani. 

Pet važnih okolnosti koje su gurnule Damira Habijana u Vladu: 'Moralo je to biti brzo...'
Pet važnih okolnosti koje su gurnule Damira Habijana u Vladu: 'Moralo je to biti brzo...'

- Ovu situaciju nepravedno su iskoristili pojedinci, neću ih imenovati, ali institucije koje su zadužene u Hrvatskoj za praćenje i sankcioniranje to prate. Na temelju izvješća Državnog inspektora, kad govorimo o neopravdanom dizanju cijena, bilo je onih koji su unatoč tome što je Vlada radila da smanji inflatorni pritisak na građane, koristili to. Trebaju biti sankcionirani, trebaju biti u okviru pozitivnih propisa - objasnio je Habijan. 

Na pitanje voditeljice o zamrzavanju cijena, Habijan je odgovorio da su bile dvije oporbe koje skaču i daju negativne prognoze, ali da se te prognoze nisu obistinile. 

- S druge strane, razgovaralo se s trgovcima i bankama, dobra je odluka da smo dobili jamstvo za kamatne stope i dobro je da građani to znaju. Dogovorili smo i dizanje kamatnih stopa na štednju. Vlada radi što može, ali nije jedina na tržištu i ne utječe jedina na inflaciju- dodaje ministar. 

Damir Habijan preuzeo dužnost ministra i najavio prve korake: 'Idemo raditi, nema druge...'
Damir Habijan preuzeo dužnost ministra i najavio prve korake: 'Idemo raditi, nema druge...'

Ipak, što se tiče poduzetnika i medijalne plaće od 1000 eura, Habijan ne misli da će on biti reformator koji će u samo nekoliko mjeseci promijeniti cijelu sliku. 

- Nisam takva osoba. Treba slušati, razgovarati, biti servis, krenuti s mjerama koje sam najavio. Uvijek može bolje, ali prosječna plaća od 1178 i medijalna 1014 eura - može i treba bolje. Ali Vlada je poreznom politikom i izmjenom poreznih zakona omogućila povećanje plaća i omogućila da gradovi mogu utjecati na plaće. U većini slučajeva se to dogodilo, ali to što pojedini gradovi nisu, kao što su Zagreb, Rijeke ili Varaždina, to učinili, nego su, štoviše, povećali stopu poreza na dohodak - to je pitanje za konkretno u Varaždinu, recimo i za gradonačelnika - kazao je Habijan koji naglašava da ne želi obećavati nešto što u kratkom vremenu ne može ispuniti. 

Božinović o novom ministru: 'Ima zahtjevan resor, snaći će se. Habijan je i dobro građen'
Božinović o novom ministru: 'Ima zahtjevan resor, snaći će se. Habijan je i dobro građen'

Kako kaže, ne opterećuje se koliko će dugo biti ministar, veseli se svemu što tek slijedi. Otkako je, prošlog tjedna,  preuzeo ministarsku fotelju održao je brojne sastanke. Habijan za sebe smatra da je timski igrač te da ministar ne može sam ništa promijeniti. 

- Zato postoji i kabinet, zato postoje i brojne stručne osobe i stručni ljudi. Timskim radom, možda boljom komunikacijom i kolegijima, razmjenom informacija možemo puno toga postići - kazao je Habijan. 

Bivši ministar gospodarstva Davor Filipović maknut je s dužnosti nakon što su u javnost iscurile inkriminirajuće poruke njegovog savjetnika. Na pitanje voditeljice može li biti siguran da se u Ministarstvu i dalje ne događaju takve stvari, Habijan naglašava da je jasno da se radi o aferi koja je vezana uz jednu političku stranku. 

Novi ministar Habijan: 'Ako neki zastupnici žale za mojim fotografijama dostavit ću im ih'
Novi ministar Habijan: 'Ako neki zastupnici žale za mojim fotografijama dostavit ću im ih'

- To je Most. Činjenica je da je jedna osoba, posebni savjetnik, koristio državni novac koji je, što je najgore, očito dijelio i onda s tim određenim informacijama, očito u dogovoru s novinarom i u dogovoru s kolegom Grmojom, odnosno Mostom na neki način (a to je jasno iz onih poruka? ciljao rušiti Vladu. To je nešto što je nedopustivo. Ali moramo biti svjesni da postoje određene promidžbene aktivnosti, recimo, ako gledamo EU fondove, gdje vi imate jasno zadano da morate na neki način promovirati taj projekt. Ono što i od svojih suradnika sam tražio, dakle, da vidimo i analiziramo sve te ugovore da se to sigurno ne bi događalo, odnosno da se to više ne bi dogodilo - objasnio je Habijan.

Ispred pekara, koje su na Štefanje radile, su se stvarali dugački redovi, a kupci su se žalili kako nemaju gdje kupiti kruh. Dio trgovaca na groblju na Miroševcu su se, također, požalili da na Božić ne smiju prodavati svijeće što su inače mogli. Ministar Habijan ne misli da je zabrana rada nedjeljom prestroga. Kako kaže, Zakonom o trgovini zapravo uspostavljen balans između privatnog života i obiteljskog života, ali isto tako i sloboda poduzetništva.

HDZ-ova zastupnica oduševljena Habijanom za ministra: 'Pa vi ste najbolji za tu poziciju...'
HDZ-ova zastupnica oduševljena Habijanom za ministra: 'Pa vi  ste najbolji za tu poziciju...'

- Dakle, i sami znamo da je samim zakonom određene iznimke. Ja mislim da one u dovoljnoj mjeri apsolutno omogućeno da svi oni koji na te dane žele raditi, to mogu. To smo već vidjeli i tijekom ljeta. Mislim da ako za Božić i za Božić i Štefanje određeni objekti ne rade - da svatko nije to nešto novo. Ja se sjećam dok sam bio dijete - trgovine nisu radile. Dakle, jednostavno osiguraš da imaš kruh za dva dana. Mislim da to nije najveći problem, a s druge strane sigurno postoje oni koji na Božić na Badnjak žele biti sa svojim obiteljima - kazao je Habijan.

Svoju novu ministarsku ulogu smatra stresnom, ali potpuno različitom od uloge saborskog zastupnika. Smatra da su i jedan i drugi posao zahtjevni, ali dodaje da voli izazove. Novi ministar je poznat po čestim odlascima u teretanu, a treninge nije zapustio ni otkako je preuzeo ovu državnu funkciju. 

- Dan ima 24 sata i onaj tko mi kaže da jedan sat dnevno ne može odvojiti za sebe... Netko gleda televiziju, netko prati serije, netko možda pročita novine. Ja tih sat vremena želim posvetiti sebi - ako u jedan sat u danu ne mogu izdvojiti… - rekao je ministar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije