Znanstvenici su otkrili kako uzgojiti meso u laboratoriju. Ulaganjima i korištenjem istraživačkog talenta želi se stvoriti tehnologija koja će riješiti problem gladi u svijetu
Hamburgeri iz epruvete mogli bi postati stvarnost ove godine
Znanstvenici su odgonetnuli kako uzgojiti meso u laboratoriju, a sada samo trebaju shvatiti kako to može biti profitabilno. Diljem svijeta tridesetak timova radi na uzgoju mesa u Petrijevoj zdjelici. Ulaganja i istraživački talent imaju za cilj stvoriti tehnologiju koja će riješiti problem gladi u svijetu.
Proizvedeno u velikim bačvama iz mišićnih stanica, meso bez ubijanja bi bilo blaže prema okolišu, a smanjila bi se i patnja životinja. Nedavna zbivanja upućuju na to da bi 2012. mogla biti godina napretka u razvoju vitro mesa, piše Daily mail.
Ako se otkrije industrijski proces to bi trebalo dovesti cijenu umjetnog mesa ispod cijene pravog mesa. Nakon toga javnost koja voli meso koje ima korijenje u prirodi treba prihvatiti ono koje je proizvedeno u epruveti.
Kako je teksturu mišića najteže stvoriti, prva jela iz epruvete najvjerojatnije će biti burgeri i kobasice. Za stvaranje mesa znanstvenici uzimaju mišićne stanice iz životinja koje zatim inkubiraju u 'juhu' proteina što uzrokuje višestruko umnažanje stanica. Znanstvenici vjeruju da bi se u pravim uvjetima od samo deset svinjskih stanica moglo proizvesti 50 tisuća tona mesa u samo dva mjeseca.
PETA će bilo kojem istraživaču koji stvori pile uzgojeno u laboratoriju, a da ima okus i teksturu kao prava životinja dati nagradu od milijun dolara. Uvjet je i da se do 2016. u najmanje deset zemalja u SAD-u proda oko 1000 kilograma tog mesa.