Obavijesti

News

Komentari 3

HDZ o oglasima iz Poljske: 'Mi poštujemo zakon, Google je greškom naveo Pravo i pravdu'

HDZ o oglasima iz Poljske: 'Mi poštujemo zakon, Google je greškom naveo Pravo i pravdu'

Prema Googleu, poljska stranka Pravo i pravda potrošli su 8 i pol tisuća eura u mjesec dana na oglase s vizualima HDZ-a, a u Hrvatskoj je zabranjeno petljanje stranih stranki u izbore. Iz HDZ-a kažu da je greška

VIDEO

U zadnjih 30 dana, na Google ads manageru, poljski Izborni odbor Pravo i pravda, osnovan od strane desne populističke stranke Pravo i pravda koja je bila na vlasti osam godina u Poljskoj, prema informacijama dostupnima na početku pisanja ovog teksta, potrošio je oko osam i pol tisuća eura na oglase namijenjene hrvatskom tržištu. Oglasi su mahom vizuali HDZ-a, a dostižu od 200.000 do milijun i pol ljudi. Ovo bi mogao biti veliki problem za HDZ jer u Zakonu o financiranju političkih aktivnosti jasno piše da se zabranjuje financiranje političkih stranaka, nezavisnih zastupnika, nezavisnih vijećnika, neovisnih lista odnosno grupe birača i kandidata od stranih država, stranih političkih stranaka, stranih pravnih osoba. Potvrda da su Pravo i pravda oglašivači na hrvatskim izborima kruži među strankama već neko vrijeme. Prema Google ads manageru, ta stranka je u puno manjem iznosu financirala neke oglase namijenjene hrvatskoj publici još 2019. godine.

Strani agenti u izborima? Pravo i pravda iz Poljske plaćaju oglase s HDZ-ovim vizualima
Strani agenti u izborima? Pravo i pravda iz Poljske plaćaju oglase s HDZ-ovim vizualima

Možemo! je zbog toga u srijedu sazvao press konferenciju.

- Oglasi koje za stranku HDZ na društvenim mrežama plaća “Izborni komitet poljske stranke Pravo i pravda” upućuje na opravdanu sumnju na strani utjecaj na izbore u Republici Hrvatskoj. Riječ je o tijelu radikalno desne stanke Pravo i pravda koja je nedavno izgubila izbore u Poljskoj, rekla je Kekin i podsjetila kako je sukladno čl. 46 Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referendum zabranjeno financiranje političkih stranaka od stranih država, stranih političkih stranaka i stranih pravnih osoba. Također, prema javnim informacijama znamo da istoimena stranka koju su nedavno osnovali Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić je usko povezana sa poljskom strankom Pravo i pravda, te je moguće očekivati da se ovdje radi neka “priprema terena” za davanje nezakonite podrške i tim kandidatima. Zato pozivamo HDZ da odmah pojasni kako je moguće da strana radikalno desna organizacija plaća njihove oglase, a Kolakušića da pojasni zašto je njegova stranka koju je prekopirao u Hrvatskoj aktivno umiješana u domaće izbore. O svemu ćemo obavijestiti Državno izborno povjerenstvo - najavila je Ivana Kekin.

POGLEDAJTE VIDEO:

Sad stiže odgovor iz HDZ-a, iz kojeg su već prije neslužbeno za 24sata rekli da nisu znali za to i da nemaju veze s tim. 

- Hrvatska demokratska zajednica oglašava se preko autoriziranih računa i sukladno svim pravilima DIP-a
Informacije koje je stranka Možemo plasirala u javnost i u kojima tvrde da Google oglase u predizbornoj kampanji za Hrvatsku demokratsku zajednicu oglašava komitet poljske stranke Pravo i pravda (PiS) – su neprovjerene i neistinite.
Hrvatska demokratska zajednica plasira oglase preko računa koji je verificiran za političko oglašavanje od strane Googlea.
Klikom na informacije na svakom oglasu Hrvatske demokratske zajednice vidljivo je da je oglašivač „Hrvatska demokratska zajednica” (broj ad accounta: 779-048-8923), ali ustanovili smo da je došlo do greške od strane oglašivačke mreže Google, jer umjesto naziva oglašivača „Hrvatska demokratska zajednica” navodi poljsku stranku Pravo i Pravda (PiS). Zatražili smo hitno očitovanje od Googlea o prikazivanju oglasa pod nazivom netočnog oglašivača! Hrvatska demokratska zajednica niti u jednom trenutku u ovoj kampanji nije prekršila smjernice Državnog izbornog povjerenstva. Sve naše oglašivačke aktivnosti na digitalnim mrežama javno su dostupne - stoji u demantiju kojeg su poslali. 

Sinčić se u Rijeci predstavio kao nositelj liste Pravo i pravda: 'Idemo uzeti što više mandata'
Sinčić se u Rijeci predstavio kao nositelj liste Pravo i pravda: 'Idemo uzeti što više mandata'

Neobično ali i stranka Mislava Kolakušića, Ivana Vilibora Sinčića i Ivana Lovrinovića se zove Pravo i pravda. Pitali smo ih imaju li veze s poljskim 'imenjacima'.

- Nemamo nikakve veze s njima - kratko je odgovorio Lovrinović na naš upit. 

Isto kaže Ivan Vilibor Sinčić. 

- Naša stranka Pravo i pravda nema nikakve veze s poljskom ili bilo kojom drugom strankom. Pravda i pravo su univerzalni pojmovi, a gospodin Kolakušić je pravnik i bivši sudac. Sličnosti po Europi ima dosta. Na primjer, u Slovačkoj je stranka Republika koja ima zastupnika u Europskom parlamentu, a takva je stranka i u Hrvatskoj kod gospodina Vanđelića - odgovorio nam je. 

VIDEO Kekin: 'Neka HDZ objasni kako im strana radikalno desna organizacija plaća oglase...'
VIDEO Kekin: 'Neka HDZ objasni kako im strana radikalno desna organizacija plaća oglase...'

I njihovi koalicijski partneri, Domovinski pokret, kažu da nemaju saznanja da su Pravo i pravda povezani s poljskim Pravom i pravdom. Pravo i pravda od Mislava Kolakušića se ne oglašava, već sve plaćaju Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić na svojim profilima. 

Sve oglašivačke aktivnosti političkih stranaka kao što su koliko troše, kada i koga ciljaju s oglasima, se mogu pratiti OVDJE.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Jezivi detalji ubojstva na nasipu  u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se
OGLASILA SE I POLICIJA

Jezivi detalji ubojstva na nasipu u Zagrebu: Prerezao joj je vrat pa nazvao policiju i predao se

Kako neslužbeno doznajemo, muškarac je ženi rasjekao vrat u blizini ruševne bolnice, a onda zvao policiju i predao se. Policija je pronašla tijelo uz samu Savu, a identitet žene još nije poznat.

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...
VELIKA OBORINSKA MASA

Pogledajte oluju koja je prošla Istru i kreće se prema središnjoj Hrvatskoj. Moguća je i tuča...

DHMZ je ranije upozorio da su moguće grmljavinske oluje, a za istočnu Hrvatsku i tuča. Nestabilno vrijeme nastavit će se i sutra
Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!
DANAS POGORŠANJE VREMENA

Grmljavinsko nevrijeme u više regija, za jednu moguća i tuča!

Vrijeme će u utorak i srijedu biti prilično nestabilno, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Za više regija upaljen je žuti meteoalarm, a na kopnu se očekuje i pad temperature