Obavijesti

News

Komentari 87

Bačić: Krstičević je reagirao neprimjereno, ali ga razumijem

Bačić: Krstičević je reagirao neprimjereno, ali ga razumijem
4

Verbalne akrobacije Grmoje završile su njegovim bijegom iza sabornice, pokazao se kao slabić. Ovo što je jučer kulminiralo izgovaranjem kleveta nadam se da je zadnja stepenica, kaže Sunčana Glavak

VIDEO

Verbalno nasilje predstavlja frustraciju Mosta zbog političkog rejtinga koji im je na granici praga od pet posto, ali i zato što se još ne mogu oporaviti od šoka nakon razrješenja njihovih ministara. Ima izreka 'imao pa nemao', a Most je imao predsjednika Sabora, potpredsjednika Vlade, nekoliko ministara i nekoliko državnih tajnika. Danas se sveo na tri neutješna lika, Petrova, Grmoju i Bulja, koji frustrirani tom činjenicom sipaju iz dana u dan uvrede, klevete prema zastupnicima HDZ-a i članovima Vlade.

Poručio je u četvrtak predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić komentirajući incident koji se dogodio dan ranije između njegovog šefa i premijera Andreja Plenkovića te Mostovog Nikole Grmoje. Podsjetimo, Grmoja je u sabornici izjavio da je Plenković veleizdajnik i da štiti interese Srbije, a nakon što ga je nazvao anemičnim Plenković je izgubio živce i bijesno krenuo prema njemu. 

HDZ-ovci su optužili Grmoju za incidente, destrukciju rada Sabora i stali u obranu Plenkovića. Njegovu reakciju nisu ocijenili neprimjerenom, već su ga opravdavali da je samo htio doći do Grmoje i priupitati ga o čemu on to govori. No, snimka jasno pokazuje nešto sasvim drugo. Naime, kad je Grmoja poručio Plenkoviću da je veleizdajnik, predsjednik Sabora Gordan Jandroković sazvao je stanku kako bi se strasti smirile. U tom trenutku Plenković je krenuo van iz sabornice, a ne prema Grmoji. Tada je Grmoja Plenkovića nazvao anemičnim i to je bio triger zbog kojeg je Plenković pobjesnio. Tek tada se na peti okrenuo i krenuo prema Grmoji, no do njega nije mogao doći jer su se između njih ispriječili zastupnici pa čak i saborska straža. 

'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'
'Most širi govor mržnje. Nikad više s njima nećemo surađivati'

'Podržavam reakciju Plenkovića'

Ponovio je Bačić nekoliko puta kako se Plenković nije krenuo fizički obračunavati s Grmojom. 

- Želio je doći do njega i priupitati ga što je to mislio kad ga je optužio za veleizdaju. I ja sam zadovoljan reakcijom i načinom premijera, podržavam ga. Kad vas netko prozove veleizdajnikom, to je nezabilježeno i to je za mene strašno kazneno djelo i preko toga čovjek od krvi i mesa ne može prijeći i izaći iz sabornice - rekao je Bačić. 

'Krstičević je reagirao neprimjereno, ali ga razumijem'

Reakciju ministra obrane Damira Krstičevića koji je tresnuo o pod maketu aviona koju mu je donio SDP-ovac ipak smatra neprimjerenom. Ali ministra s druge strane i razumije. 

- Nakon što je taj posao završio na način kako je završio i vrlo brzo nakon što je uslijedila kaznena prijava za ratni zločin iz Srbije, tome se vrlo brzo priključio i SDP sa prokazivanjem o korupciji. Iz dana u dan mu se pokušava imputirati da je taj posao dio korupcije, to su velike optužbe i u tom kontekstu razumijem da je reagirao preimpulzivno. Ne prihvaćam to, ali trebmo se staviti u njegovu poziciju nakon što je iz susjedne države optužen za zločin, a nevin je. To ga ne opravdava, ali ja ga pokušavam razumijeti kao prijatelj - rekao je Bačić. 

Istaknuo je kako oni u HDZ-u nikad nisu pisali prijave, ali da nije siguran da na "uvrede za veleizdaju koje je jučer uputio Grmoja ne zavređuje angažman i državnog odvjetnika, sukladno Zakonu o kaznenom postupku."

 

Pokretanje videa...

02:30

Pozvao je i na smirivanje tenzija.

- I u saborskoj raspravi i komunikaciji između nas mora postojati granica koju ne smijemo prijeći. Bojim se da klevetanje kao jučer u Saboru ne prijeđe na ulice i ne dođe do fizičkog nasilja, a svjedoci smo da se to događa u demokratskim državama. Pozivam kolege iz Mosta da u svojoj komunikaciji zadrže dignitet u obraćanju  - istaknuo je Bačić. 

 

POGLEDAJTE VIDEO:

Josip Borić je u svojem obraćanju podsjetio na tri događaja u posljednja dva mjeseca koji su se u posljednje vrijeme obilježila rad Sabora.

- Provodim puno vremena u Saboru svaki dan i znam što se tamo događa i kad ima kamera i kad nema kamera - kazao je Borić. 

'Premijer je krenuo k'o vol u kupus. Pokazao je pravo lice...'
'Premijer je krenuo k'o vol u kupus. Pokazao je  pravo lice...'

- Prvo sukob Grmoje sa Zekanovićem, drugi događaj početkom prosinca je zauzimanje saborske govornice od strane nekolicine zastupnika oporbe prigodom pokušaja rasprave o poljoprivrednom zemljištu koju je organizirao Grmoja i eskalacija cijele te priče jučer - rekao je Borić.

Optužbe koje je Grmoja iznio, dodao je, nisu točne.

- Ne libe se prozivati, lagati, izmišljati događaje i konstruirati događaje kako bi opravdali svoje ponašanje. Tome smo svjedočili i jučer u nedostatku kućnog odgoja, nepoštivanja funkcije predsjedavajućeg... Oni se dižu kada oni žele govoriti bez prava i dozvole, oni vrijeđaju kad oni to žele, pravdajući to slobodom govora jer izvršna vlast može samo slušati. To sve je eksaliralo jučerašnjim događajima - tvrdi. 

Strenja Linić je prva počela dobacivati o Savudriji

Prethodno je Grmoja pojasnio kako je Plenkovića nazvao anemičnim u trenutku kada je Borić njegovu kolegicu Ines Strenja Linić upitao što je ona učinila za Hrvatsku. Borić je istaknuo kako je to neistina i kako je zapravo Strenja Linić prva započela s dobacivanjem te da se on uopće nije referirao na Domovinski rat kad ju je upitao što je ona to učinila za Hrvatsku.

- Konstrukcija da sam ja nešto dobacivao kolegici Strenja Linić pa da je onda on njoj stao u obranu nije istina. Kolegica Strenja Linić je dobacivala priču o Savudriji, o Sloveniji i odnosima Hrvatske i Slovenije, a ja sam nju pitao samo što je ona napravila po tom pitanju za Republiku Hrvatsku kad govorimo o Savudriji i Sloveniji. To je jedna istina. Nitko nije spominjao Domovinski rat ili sudjelovanje bilo koga u Domovinskom ratu - istaknuo je.

Pa je još pojasnio i svoj ratni put.

- Imam status branitelja, pripadnik sam 203. brigade PZO, dakle protuzračne obrane, ličko ratište kraj 1994. i dio 1995. godine i to mogu dokazati pa se može vidjeti da taj gospodin (misleći na Grmoju) konstruira laži - rekao je Borić.

Ovako je to izgledalo u Saboru: "Nisam se išao obračunati"
Ovako je to izgledalo u Saboru: "Nisam se išao obračunati"

Sunčana Glavak, bivša glasnogovornica Plenkovićeve vlade, također ništa sporno ne vidi u ponašanju svog šefa, kao niti ministra obrane Damira Krstičevića koji je tresnuo maketu aviona koju mu je donio SDP-ovac o pod. Za Grmoju je istaknula kako se pokazao kao slabić. 

- Hrvatski sabor na najnižim je razinama doprinosa demokratskom unaprijeđenju i u tome, bez sumnje, prednjači Most. Verbalne akrobacije Nikole Grmoje završile su njegovim bijegom iz sabornice, pokazao se kao slabić, pobjegao je. Ovo što je jučer kulminiralo izgovaranjem kleveta Nikole Grmoje na račun premijera nadam se da je zadnja stepenica. Nemojmo izvrtati teze. Ovo je bila optužba za veleizdaju hrvatske Vlade, to je vrlo ozbiljna optužba. Nikola Grmoja nije sjeo, ostao porazgovarati. Pobjegao je - istaknula je Glavak.

Pa je podobrno opisala rad i izražavanje Nikole Grmoje u Saboru.

- Kada u komunikacijskom smislu pogledamo izražavanje Nikole Grmoje, a to je praksa od početka njegova rada u Saboru, to je agresija, uvreda na osobnoj razini, ne samo prema članovima Vlade i zastupnicima. On ne poštuje nikoga, glasan je, tipičan agresivni govornik u komunikacijskom smislu. Strast i emocija u javnom prostoru, u životu, politici su dobri, međutim govor mržnje, destrukcija je nešto sasvim drugo - poručila je. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 87
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Božinović: 'Mi smo napravili sjajan rezultat...'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke