Obavijesti

News

Komentari 0

HDZ: Potpore su pomogle poljoprivredi i industriji; Oporba: Korupcija kod dodjele

HDZ: Potpore su pomogle poljoprivredi i industriji; Oporba: Korupcija kod dodjele

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić rekao je da su državne potpore dodijeljene u 2021. godini iznosile 20,2 milijarde kuna ili 4,68 posto BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu

VIDEO

Saborska oporba je tijekom rasprave o Godišnjem izvješću o državnim potporama za 2021. godinu podsjetila na slučajeve korupcije kod njezinih dodjela, a HDZ je istaknuo da su potpore pomogle poljoprivredi i velikom broju industrije da ostanu na tržištu za vrijeme pandemije koronavirusa.

Vučemilović prozvala Grlića Radmana zbog reakcije na zambijski MUP: 'Nekoga štiti'
Vučemilović prozvala Grlića Radmana zbog reakcije na zambijski MUP: 'Nekoga štiti'

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić rekao je da su državne potpore dodijeljene u 2021. godini iznosile 20,2 milijarde kuna ili 4,68 posto BDP-a, što je blago smanjenje u odnosu na 2020. godinu (za 4,2 posto). Potpore u industriji i uslugama iznosile su 12,6 milijardi kuna, a potpore za poljoprivredu i ribarstvo 7,6 milijardi kuna.

Vukovac: Toliko je toga kompromitirano kod dodjela potpora

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Toliko je toga kompromitirano kod dodjela potpora da se u izvješću trebalo dodati rubriku vjerovali ili ne- rekla je Ružica Vukovac (Klub Za pravednu Hrvatsku) upozorivši na malverzacije s potporama.

Upozorila je i da je Hrvatska daleko najgora članica EU kada su u pitanju istrage europskog javnog tužitelja koji je prošlog tjedna objavio da je u našoj zemlji tijekom prošle godine pokrenuo 23 istrage zbog sumnje u malverzacije s europskim novcem u ukupnoj vrijednosti od 313,6 milijuna eura. Pribroje li se tome i tri istrage naslijeđene iz 2021. godine, u Hrvatskoj su europski tužitelji vodili 26 istraga, a ukupna šteta nanesena kaznenim djelima procijenjena je na 324,1 milijuna eura, dodala je.

Zastupnica SDSS-a poderala je sliku: Ovo su stavili na crkvu u Vinkovcima. To spada u smeće
Zastupnica SDSS-a poderala je sliku: Ovo su stavili na crkvu u Vinkovcima. To  spada u smeće

Upitavši se koliko je naš sustav potpora otporan na korupciju i malverzacije, Vukovac je podsjetila na krađe novca kroz potpore u aferama Softver, bivšeg ministra Tomislava Tolušića te kutjevačkog vinara Josipa Galića.

I Nikola Grmoja (Klub Mosta) upozorio je na korupciju vezanu uz trošenje novca namijenjenih potporama kazavši kako je naša zemlja po tim brojkama "najkorumpiranija zemlja EU". Pri tome, kako je ustvrdio, "u velikoj mjeri sudjeluju najviši državni dužnosnici, najuži krug suradnika premijera Andreja Plenkovića, ali i sam premijer Plenković".

Tijekom rasprave oporbeni zastupnici založili su se da bi se u budućim izvješćima ne bi trebale nalaziti samo suhoparne brojke, već i podaci o tome tko je dobio potporu, u kojem iznosu te kako su se sredstva trošila i koji su rezultati trošenja novca.

Lerotić (IDS): Država i Vlada moraju stati iza brodogradnje Uljanik kao i iza Podravke
Lerotić (IDS): Država i Vlada moraju stati iza brodogradnje Uljanik kao i iza Podravke

Davor Dretar (Klub Domovinskog pokreta) upozorio je da je u projekt Slavonija, Baranja i Srijem od 2016. godine do danas uloženo puno novca, ali su njegovi rezultati pad broja stanovnika u Osječko-baranjskoj županiji za 15 posto, a u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 20 posto. Smatra i da Slavonci nisu imali nikakve koristi od gradnje vinarija Tolušića i Galića, a čiji su projekti trenutno pod lupom europskih i hrvatskih istražitelja.

Borić: Vukovac čitala izvješće o radu DORH-a

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) upozorio je da su dvije pandemijske godine - 2020. i 2021. godina pokazale "jako puno felera" u našem gospodarskom sustavu i proizvođačkim djelatnostima jer je bilo da smo u puno industrija i prehrambene proizvodnje u velikom minusu, jer nismo u stanju proizvesti dovoljan potreban broj proizvoda.

Osmaši u 42 osnovne škole u Hrvatskoj će testirati svoje znanje o Hrvatskom saboru
Osmaši u 42 osnovne škole u Hrvatskoj će testirati svoje znanje o Hrvatskom saboru

- Osim toga što smo upucavali potpore, nismo pokušali strukturno promijeniti apsolutno ništa- kazao je.

Na oporbene kritike vezane uz korupciju reagirao je HDZ-ov Josip Borić kazavši kako mu se činilo da je na temu godišnjeg izvješća o državnim potporama za 2021. godinu Vukovac uzela krivi papir pa čitala izvješće o radu DORH-a, a Grmoja čitao nešto sa svog Antikorupcijskog vijeća.

Kritizirao je i oporbu što nije pokazala interes za raspravu o tom izvješću jer su ubrzo nakon izlaganja u ime klubova napustili sabornicu u kojoj su ostali samo zastupnici HDZ-a.

Liječnici, teolozi, branitelji: Evo tko je glasao protiv naknade za roditelje preminule djece...
Liječnici, teolozi, branitelji: Evo tko je glasao protiv naknade za roditelje preminule djece...

Borić je istaknuo i da su potpore držale poljoprivredu, ribarstvo i velik broj industrije "na životu" jer nadoknađuje ono što ne mogu samo priskrbiti svojim radom te im time država pomaže da ostanu na tržištu.

- To ne zavrjeđuje nikakvu pažnji niti oporba o tome ima što reći- kazao je.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće
POGINULA DVA MUŠKARCA

Dvoje mrtvih kod Varaždina! Quadom su sletjeli u Bednju, policija objavila detalje nesreće

Dvojica muškaraca starosti 33  i 39 godina vozili su se quadom i u jednom trenutku s ceste su sletjeli u rijeku Bednju. Obojica su smrtno stradala.

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!
POZIRA UZ MRCINE

VIDEO Zagrepčanka Ivana opet je hit u Gudovcu: Muški me se boje, a dolazimo i na sahrane!

GUDOVEC Ivana radi u tvrtki za organizaciju evenata. Kako nam je rekla lani, organiziraju sve, od vjenčanja do sprovoda, a otkrila je i kako je se muškarci boje. Ove godine pozirala je uz najskuplji traktor na sajmu - Fendt 942 Vario od 350.000 eura i kombajn Massey Ferguson 7345 S PL, kombajn prvi put izložen u Hrvatskoj koji vrijedi 240.000 eura
Bratići poginuli kod Varaždina na quadu:  'Vidjeli smo se par  sati prije, svi smo tu u šoku...'
TUGA U TUHOVCU

Bratići poginuli kod Varaždina na quadu: 'Vidjeli smo se par sati prije, svi smo tu u šoku...'

Alen je quadom išao na utakmicu prema igralištu Poleta iz Tuhovca. Na povratku je na vozilo s njim sjeo i Goran. Nažalost, vožnja je završila tragično...