Obavijesti

News

Komentari 4

Helsinki: Soba za svako dijete, a liječnici nemaju svoj ured...

Helsinki: Soba za svako dijete, a liječnici nemaju svoj ured...
1

U Finskoj je prošle godine otvorena nova bolnica u kojoj svako dijete ima svoju sobu, a cijela bolnica je digitalizirana i prilagođena djeci. U bolnici nema ureda za liječnike jer su zaključili da im to nije potrebno

VIDEO

Dok su njezini vršnjaci u školi, sedmogodišnja Leena u pratnji roditelja ulazi u bolnicu u središtu Helsinkija. U zgradi od stakla već boravi stotinu djece s različitim tegobama, no Leena će ondje provesti prvu noć nakon što joj je dijagnosticirana leukemija.

Umjesto šaltera s medicinskom sestrom dočekuje ih stroj u prizemlju. Majka provlači Leeninu osobnu iskaznicu, a na ekranu se zatim pojavljuju četiri lika iz crtića. 

Bolesna djevojčica malim prstom odabire najdražeg, pritišće ga na označenom polju na ekranu, a iz usta zmaja pored ekrana izlazi papirić s rednim brojem. Leena se smije i zadovoljno uzima listić.

Medicinsko osoblje na prvom katu time je automatski dobilo signal da je pacijent stigao i odmah kreće priprema za prijem. Nakon nekoliko minuta Leena će biti u sobi u kojoj će provesti noć. 

- Ova bolnica je potpuno usmjerena na djecu. Vjerujemo da ovaj humani pristup može pomoći u njihovu ozdravljenju - govori za Hinu pedijatar Pekka Lahdenne, voditelj projekta. 

Nakon 23 godine odjednom ga otjerali zbog 80.000 kvadrata?
Nakon 23 godine odjednom ga otjerali zbog 80.000 kvadrata?

'Nova dječja bolnica' otvorena je u rujnu 2018. u četvrti Meilahti i jedina je isključivo dječja bolnica u glavnom gradu Finske. 

Financira se iz državnog proračuna, proračuna grada Helsinkija i donacijama. U bolnici su uvjereni da će inovativnim pristupom i digitalizacijom napraviti iskorak u liječenju.

Hodnicima, na čijim je zidovima oslikan Moomin, nilski konj iz finskih crtića, svakodnevno prođe četiristo djece iz Helsinkija i okolice, ali i susjednih zemalja Estonije, Švedske i Danske.

O njima brine 1.300 zaposlenika od čega je 800 medicinskih sestara.

Svaki pacijent u svojoj sobi

Dežurna sestra uvodi Leenu i njezine roditelje u jednu od 120 soba. Sve su iste, a svaka je na raspolaganju samo jednom pacijentu. 

Na stoliću se nalazi plavi tablet, računalo namijenjeno bolesnom djetetu i njegovim roditeljima. Leena pritišće polja, odnosno nacrtane planete na ekranu i tako mijenja boju svjetla u sobi.

- Dijete na ovaj način ima osjećaj da barem nešto kontrolira. A taj osjećaj je bitan - napominje Lahdenne. 

U tom malom računalu su i upute za roditelje, od toga kakve lijekove i kada ih davati djetetu do toga kako se ponašati s njime. Oni također na njemu biraju s kime će dijete komunicirati kamerom preko ekrana. Leena se veseli razgovoru s bakom i s ostalim učenicima u razredu.

Sviđa joj se i plavo-bijela pidžama koja ju je dočekala na krevetu. To odijelo za male pacijente, od tek rođenih pa do onih starih 15 godina, osmislila su djeca u osnovnoj školi. Odabrala su uzorak s tzv. 'morskim sovama' koji je izradila finska dizajnerica.

U njoj će Leena ovaj put provesti tri do četiri dana što je prosjek boravka u bolnici. Njezini roditelji, koji će ostati s njome u sobi, svjesni su da će se morati vratiti. Leenina majka boravak smatra ugodnim. 'Brzo smo došli na red i lijepo smo primljeni', ističe.

Raznježili su Hrvatsku: Pjevala sam, a on je plakao na prozoru
Raznježili su Hrvatsku: Pjevala sam, a on je plakao na prozoru

Liječnici bez ureda

U bolnici su i igraonice. Taj dio 'za igranje i aktivnosti' nije ondje samo zbog zabave i razbibrige.

- Igra ima značajnu ulogu u razvoju djeteta i u njegovu oporavku od bolesti - piše u promotivnoj knjižici o bolnici. 

Ponekad dolaze educirani volonteri te čitaju djeci, pjevaju i sviraju s njima. Kada se najmanje nadaju male pacijente u sobama posjećuju klaunovi, donoseći im igračke.

Zaposlenih 300 liječnika nema svoje urede. Na raspolaganju im je tek otvorena prostorija sa stolovima i radnim stolicama.

 

- Iza leđa čujem kako se žale zbog toga, htjeli bi imati svaki svoj ured, no to je staromodno i nepotrebno - kaže Lahdenne. 

Istraživanjem su ustanovili da liječnici u svom poslu tek mali dio vremena provode u uredima pa su ih izostavili prilikom gradnje i opremanja bolnice vrijedne 185 milijuna eura. 

Digitalna bolnica s ljudskim pristupom

Leena nakon pregleda, u pratnji roditelja, izlazi na hodnik prvog kata i zastaje pred obližnjim ekranom. Na njemu prstom odabire nacrtanu ribu, daje joj boju, te ju pritiskom dugmeta spušta u elektronički akvarij koji se prostire sve do prizemlja.

Dječak koji je tek ušao u bolnicu zastaje pred tim akvarijem i promatra mnoštvo riba. Uzbuđeno ih pokazuje roditeljima. U predvorju gdje stoje čuje se umirujuća glazba. Zatim se preko postavljenog stroja prijavljuju za prijem. Ondje su upute na finskom, švedskom, engleskom i ruskom jeziku. Trošak liječenja pokriva finsko zdravstveno osiguranje.

Humanitarna akcija u Gavelli: 'I jedna kuna može značiti puno'
Humanitarna akcija u Gavelli: 'I jedna kuna može značiti puno'

- Tehnologija će nam pomoći u komunikaciji. Njome povećavamo mogućnosti - napominje Lahdenne. 'No mi nećemo biti samo digitalna bolnica. Ljudski pristup prema pacijentima, odnosno ljudski dodir i odnos licem u lice ostaje važan', dodaje.

Otkako je bolnica otvorena prije devet mjeseci 97 posto djece s leukemijom je izliječeno, navedeno je u bolničkoj brošuri.   

Neka su tijekom liječenja pisala školsku zadaću i učila preko tableta ili pak tijekom osobnog posjeta učitelja. U Leeninom razredu učenici su se okupili pred ekranom te joj poslali poruku potpore. 

Leena je zasad sretna, a Lahdenne je uvjeren kako će joj to pomoći u ozdravljenju.

- Još uvijek je prerano reći kako ovaj naš pristup djeluje na liječenje. Premalo je vremena prošlo za egzaktne podatke - kaže. 

- No uvjereni smo da je ovo budućnost - dodaje. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa