Obavijesti

News

Komentari 0

HNV: Položaj Hrvata u Srbiji važan je uvjet procesa pristupanja te zemlje u EU

HNV: Položaj Hrvata u Srbiji važan je uvjet procesa pristupanja te zemlje u EU

HNV dodaje kako im je stalo da Srbija postane članica europske obitelji jer su demokratičnost, vladavina prava, pluralizam i ujedinjenost u različitostima osnovni temelji toga članstva

VIDEO

Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) u Srbiji u petak je ocijenilo ohrabrujućim stajalište hrvatske Vlade o nužnosti napretka i uređenja položaja hrvatske manjine kao važnog uvjeta uspješnog nastavka procesa priključenja Srbije Europskoj uniji (EU).

U priopćenju za javnost HNV je navelo kako je sa zadovoljstvom primilo poruke hrvatskog ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana, izrečene povodom otvaranja novih pregovaračkih poglavlja Republike Srbije s Europskom unijom, na ministarskom zasjedanju Europske unije u Bruxellesu 13. prosinca.

On je naveo kako će uspješnost napretka Srbije u procesu pretpristupnih pregovora ovisiti i o konkretnom napretku u uređenju položaja hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji, o suđenjima za ratne zločine te o pronalasku nestalih osoba iz ratnih sukoba 90-ih godina 20. st.

„Za našu hrvatsku zajednicu poruke ministra Grlića Radmana su više nego ohrabrujuće jer pokazuju kako je pitanje položaja hrvatske manjine jedno od ključnih pitanja vanjskopolitičke agende Republike Hrvatske“, navodi se u priopćenju HNV-a.

Aleksandar Vučić: 'Čak 30 helikoptera ćemo kupiti, a u vojsku ulažemo 1,2 mlrd. eura'
Aleksandar Vučić: 'Čak 30 helikoptera ćemo kupiti, a u vojsku ulažemo 1,2 mlrd. eura'

Vijeće smatra da je Hrvatska ima iznimnu zaštitu nacionalnih manjina na svojem teritoriju, uključujući ih u društveni i politički sustav, „te je legitiman njezin interes za položaj Hrvata u susjednim državama, u ovom slučaju u Republici Srbiji“.

HNV dodaje kako im je stalo da Srbija postane članica europske obitelji jer su demokratičnost, vladavina prava, pluralizam i ujedinjenost u različitostima osnovni temelji toga članstva.

Srbija je na Međuvladinoj ministarskoj konferenciji u Bruxellesu 14. prosinca otvorila Klaster 4 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom.

Zastupničko tijelo hrvatske manjine u Srbiji je zahvalilo hrvatskoj vladi i na potpori za projekt izgradnje Hrvatske kuće u Subotici, na kojoj je ovih dana počelo postavljanja krova.

„Do konca godine Hrvatska kuća će biti pod krovom, a kroz nekoliko idućih mjeseci, vjerujemo, dovršena“, navode u HNV-u.

Izgradnja kuće započela je 15. lipnja 2021., a u postavljaju temeljnog kamena sudjelovali su ministar Grlić Radman i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas.

Balkanske vojne igre: Čime sve raspolažu Hrvatska, Srbija, BiH, C. Gora, Kosovo i S. Makedonija
Balkanske vojne igre: Čime sve raspolažu Hrvatska, Srbija, BiH, C. Gora, Kosovo i S. Makedonija

Izgradnja Hrvatske kuće najveći je infrastrukturni projekt hrvatske manjine, koji je financiran dotacijama Vlade RH.

Objekt blizu središta Subotice bit će sjedište tri profesionalne institucije hrvatske zajednice – Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“.

Hrvatska zajednica u petak slavi jedan od svoja četiri nacionalna praznika u Srbiji. Na današnji dan obilježava se dan osnutka prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća. 

Svečanosti u Subotici prisustvovat će na poziv HNV-a i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), zastupnik Hrvatskog sabora Milorad Pupovac. U svečanosti će sudjelovati i izaslanik predsjednika Vlade RH Milan Bošnjak. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

UŽIVO Rafalei  slijeću na Pleso
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei slijeću na Pleso

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa