Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
43 komentara

Horvat: Natječaj od 35 sekundi najvjerojatnije će biti poništen

Do toga je došlo jer je bio znatno veći interes nego alokacija sredstava kojom ga možemo popratiti. Stavit ćemo na raspolaganje više novaca i ponovno raspisati natječaj, rekao je ministar Horvat

Zagreb: Svečana akademija u hotelu Westin povodom Dana Hrvatske obrtničke komore
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
43 komentara

Međunarodni dan nestalih osoba posvećujemo svim nestalima u Domovinskom ratu. Još se traga za 1922 ljudi. Ovo su njihove priče... 

Ministar gospodarstva Darko Horvat u četvrtak uoči sjednice Vlade poručio je kako će natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT" najvjerojatnije biti poništen.

Naime, prašina se oko ovog natječaja za dobivanje sredstava iz EU fondova digla zbog činjenice da je isti prije nekoliko dana bio zatvoren u rekordnom roku, nakon samo 35 sekundi od otvaranja. Princip "tko prvi, njegova djevojka", a ne razmatranje po kvaliteti projekta, razbijesnio je prijavitelje, a među konzultantima se razvila sumnja i na moguće nepravilnosti i netransparentnosti.

- Tijekom današnjeg dana ćemo razmotriti situaciju. Najvjerojatnije ćemo taj natječaj poništiti, pripremiti malo više novaca i ponovno raspisati natječaj. Nama je želja da svi koji uđu u proces aplikacije, a budu zadovoljili kriterije Ministarstva gospodarstva, dobiju europski novac i natakav način povećamo konkurentnost hrvatskih malih i srednjih poduzetnika - poručio je Horvat pojasnivši kako je do ove situacije došlo jer je bio znatno veći interes nego alokacija sredstava.  

Istaknuo je kako će u novom natječaju kvaliteta biti ključni faktor. 

- Od ovih projekata koji su pristigli, a njih je duplo više od alokacije, kvaliteta će biti ključni faktor. Mi ćemo za ovaj natječaj pripremiti dovoljno novca da sve aplikacije koje će se podnijeti, budu i usvojene - rekao je. 

Naglasio je kako ni sada brzina nije bila kriterij, iako je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac dan ranije i sama poručila kako je to uobičajena praksa i u Europskoj komisiji. 

Neće više biti natječaja 'tko prvi, njegova djevojka'

- Svi se imaju pravo žaliti, i žale se. Po redoslijedu pristizanja se zaprimaju prijave, tko prvi, njegova djevojka, takav natječaj je uobičajen i u Europskoj komisiji - rekla je u srijedu Žalac.

 

Dan kasnije okreće ploču. U četvrtak je uoči sjednice Vlade Žalac poručila da se više neće objavljivati natječaji po principu  "tko prvi, njegova djevojka". Na pitanje je li takav princip normalan, istaknula je da naravno da nije. 

Dodala je kako je ona protiv takvih natječaja, a krivnju svaljuje na Ministarstvo gospodarstva ističući kako je to njih natječaj.  

- Kao prvo, natječaj nije od našeg Ministarstva nego od Ministarstva gospodarstva. Oni su ga takvim predvidjeli i oni su takvi bili i u prošlosti. Ja nisam za takve natječaje, ali Ministarstvo gospodarstva je htjelo da tako natječaj izgleda - pojasnila je ministrica.

Naglasila je da će povećati alokaciju za taj natječaj i zabraniti da se oni u budućnosti na takav način objavljuju. 

Istaknula je kako je Ministarstvo gospdarstva napravilo takav natječaj jer nemaju dovoljno kapaciteta da odrade prijave po samoj kvaliteti.  

Naglasila je da će povećati alokaciju za taj natječaj i zabraniti da se oni u  budućnosti na takav način objavljuju. 

Dodala je da razumije kritike korisnika, ali im je poručila da se "ne sekiraju" i da će svi na kraju biti zadovoljni jer će se povećati alokacija. 

- Nije bilo nezakonitosti. Oni koji su klikali u isto vrijeme, oni na svom kompjuteru vide jedno vrijeme, a na serveru se vidi drugo. Otklonit ćemo sve sumnje, sigurno ne može server odlučivati o tome kome se dodjeluje novac, a kome ne. Povećat ću alokaciju, riješit ćemo, novac će biti od EU fondova. Razgovarat ćemo o svemu - poručila je ministrica. 

REGIONALNI RAZVOJ Natječaj Ministarstva trajao je samo 35 sekundi: 'Sve je puno'

Podsjetimo, natječaj Ministarstva regionalnog razvoja "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz IKT" bio je u utorak otvoren samo 35 sekundi.  Čak 52,3 milijuna kuna bilo je namjenjeno poduzetnicima koji su informacijskim i komunikacijskim tehnologijama htjeli poboljšati i modernizirati svoje poslovanje. Projektni prijedlozi su 28. kolovoza spremno čekali 11 sati za prijavu. No, unatoč tome što je bio otvoren u najavljeno vrijeme, došlo je do neočekivanog obrata.  

Direktor konzultantske tvrtke Ravencon, Robert Ravenšćak u utorak je prijavljivao tri neovinsna projekta svojih klijenata, no nije dobio informaciju da su prijave uspješno prošle.  

- Kako da sebi, ali i klijentu objasnim da je njegova prijava bila zaprimljena više desetaka sekundi nakon prethodne iako su sve bile prijavljene u gotovo isto vrijeme: točno u 11:00 - kazao je Ravenšćak za Novac.hr.  

Nedugo nakon toga dobili su potvrdu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije da je natječaj obustavljen nakon zaprimanja prevelikog broja prijava. Obavijest Ministarstva stigla je u 12:15, a u njoj je bilo navedeno da je natječaj obustavljen u 11:00:35:44 jer su do tada zaprimili više od 200 prijava. 

- Sustav e-Fondovi kao vrijeme podnošenja prijave uzima klik prijavitelja na akciju Podnesi, odnosno klik na 'Da' kao odgovor na pitanje u skočnom prozoru 'Jeste li sigurni da želite podnijeti projektnu prijavu?'. Točno vrijeme jest vrijeme na poslužitelju sustava e-Fondovi koje je postavljeno na srednjoeuropsko (CET) vrijeme. Obrada prijava na predmetni poziv vršena je s odgodom radi optimizacije podnošenja projektnih prijava, i to prema redoslijedu zaprimanja, odnosno podnošenja projektnih prijava prema srednjoeuropskom vremenu - piše u objašnjenju Ministarstva. 

U nastavku su istaknuli i da 589 prijava nije obrađeno zbog obustave.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message