Obavijesti

News

Komentari 0

Hrvati u 2021. na putovanja potrošili 8 milijardi kuna

Hrvati u 2021. na putovanja potrošili 8 milijardi kuna

Hrvatskih 1,35 milijuna stanovnika ili 39,4 posto u 2021. je putovalo na višednevna putovanja po zemlji i u inozemstvo, ostvarivši 25 milijuna noćenja ili 28 posto više nego 2020.

VIDEO

Pri čemu su potrošili nešto više od 8 milijardi kuna ili 51 posto više, a većina putovanja i potrošnje ostvarena je u Hrvatskoj.

Ukupno su stanovnici Hrvatske u 2021. u dobi od 15 na više godina ostvarili gotovo 4 milijuna višednevnih putovanja do tri i više noći, što je u odnosu na 2020. porast za 30,4 posto.

Većina njihovih putovanja ili 3,5 milijuna bila su privatna, kojih je bilo i 27,5 posto više nego 2020., a pritom su ostvarili 23 milijuna noćenja ili 24 posto više, dok su sa potrošnjom na tim privatnim putovanjima od 6,6 milijarde kuna 2020. premašili za 43 posto.

Hrvati vole kratka putovanja, a na ljetovanje ide oko 40% njih
Hrvati vole kratka putovanja, a na ljetovanje ide oko 40% njih

Ipak, u odnosu na 2019., kako navode iz DZS-a, njihova potrošnja na privatnim višednevnima putovanjima bila je manja za 28,4 posto.

Najviše privatnih putovanja, oko 3 milijuna ili 28,2 posto više nego 2020. realizirali su u Hrvatskoj, ostvarivši 18,1 milijun noćenja ili 23 posto više, a za to su ukupno potrošili 5 milijardi kuna ili 58,4 posto više.

Za smještaj u Hrvatskoj domaći su putnici na višednevnim putovanjima najviše birali nekomercijalni smještaj, gdje su ostvarili i većinu lanjskih noćenja, 15,4 milijuna, od čega 9,1 milijun kod rodbine i prijatelja, a 6,1 milijun u vlastitim kućama i stanovima za odmor.

S druge strane, na 533 tisuće privatnih putovanja u inozemstvo u 2021., što je i za 24 posto više nego 2020., stanovnici Hrvatske su potrošili oko 1,6 milijardi kuna ili 9,4 posto više.

Čarobna mjesta u svijetu koja treba posjetiti jednom u životu
Čarobna mjesta u svijetu koja treba posjetiti jednom u životu

U 2021. porasla su za 68 posto i poslovna putovanja hrvatskih stanovnika, te su na ukupno 364 tisuće takvih putovanja, od kojih je većina bila po Hrvatskoj, ukupno potrošili oko 1,4 milijarde kuna ili 100 posto više nego 2020.

Prema mjesecima u godini, hrvatski su stanovnici u srpnju i kolovozu 2021. ostvarili najviše privatnih višednevnih putovanja u Hrvatskoj, i to 1,3 milijuna, što je i 37 posto od ukupno ostvarenih privatnih višednevnih putovanja, dok su u inozemstvo najviše putovali u prosincu 2021., ostvarivši 95 tisuća putovanja ili 18 posto od ukupnih u inozemstvu.

U šest mjeseci Splitsko-dalmatinska županija ostvarila 3,6 milijuna noćenja

U prvih šest mjeseci ove godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji se u komercijalnim objektima odmaralo 830 tisuća turista te je ostvareno 3,6 milijuna noćenja, odnosno 157 posto više u dolascima i 139 posto više u noćenjima u odnosu na prošlu godinu, priopćeno je iz županijske turističke zajednice.

Pozitivnom trendu rasta turističkog prometa najviše su pridonijeli strani turisti kojih je došlo 712.171 odnosno dvostruko više nego u istom razdoblju prethodne godine. Ostvarili su 3,32 milijuna noćenja što je porast od 159 posto u odnosu na prošlu godinu. U prvoj polovici godine u toj su županiji najveći broj dolazaka sa stranih tržišta ostvarili Nijemci, Britanci, Poljaci, turisti iz BiH, SAD-a, Francuske  i Češke.

Kada se pokazateljima fizičkog prometa pribroji rast dolazaka nautičara kojih je u prvih šest mjeseci bilo 66 tisuća ili 69 posto više nego lani, jasno je zašto je Splitsko-dalmatinska županija pozicionirana u dosadašnjem dijelu poslovne godine u samom vrhu hrvatskog turizma.

U mjesecu lipnju je Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 462.664 turista koji su ostvarili 2.3 milijuna komercijalnih noćenja što je rast od 108 posto u dolascima i 104 posto u noćenjima u odnosu na lipanj prethodne godine. Najveći broj noćenja ostvarili su u tom mjesecu gosti iz Njemačke, Poljske i Češke. 

Najviše gostiju je boravilo u Splitu, Makarskoj, Hvaru, Baškoj Vodi, Omišu i Bolu. Značajan rast bilježe i nautičari pa je prema podacima eCrew u lipnju Splitsko-dalmatinsku županiju posjetilo 36 tisuće nautičara (50 posto više nego lani) koji su ostvarili 245 tisuća noćenja (56 posto više).

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava