Obavijesti

News

Komentari 366

'Hrvatska nema veze s NDH, a njen temelj je Domovinski rat'

'Hrvatska nema veze s NDH, a njen temelj je Domovinski rat'
7

Udruge branitelja i specijalne policije sazvali su konferenciju za novinare na kojoj su komentirali nedavne izajve čelnika SDSS-a Milorada Pupovca da Hrvatska postaje "čimbenik nestabilnosti"

VIDEO

Svjedoci smo nemilog događaja u Kninu. Osuđujemo svaki vid nasilja. Nasilje ima ime i prezime, ima motiv i posljedicu. Neumjesno je da se od ugostiteljske tuče napravi državni problem bez imalo osnova ili bilo kakvih indicija ili argumenata. Svi smo svjesni da motivi mogu biti netrpeljivost, navijačke skupine, preljub... Očekujemo od MUP-a da svaki vid nasilja istraži, procesuira i da ih sud adekvatno kazni, rekao je Zoran Maras, predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata RH. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Na konferenciji za novinare udruge su prozvale čelnika SDSS-a Milorada Pupovca koji je, osvrnuvši se na val nasilja prema ljudima srpske nacionalnosti, u jednom intervjuu rekao kako Hrvatska postaje "čimbenik nestabilnosti" u regiji te da Katolička crkva, pojedine političke stranke te braniteljske udruge rehabilitiraju ustaštvo. 

Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu
Kovač: Očekujem da Pupovac dođe k sebi, da povuče izjavu

- Očekujemo da se prekine ustašizacija Domovinskog rata i branitelja. Kao i rehabilitacija četništva i komunističkog antifašizma koja se čak očituje u udžbenicima povijesti za nacionalne manjine gdje se navodi da "su Hrvati nakon Oluje prognali preko 200 tisuća Srba". Postavlja se pitanje da li mi poštujemo međunarodne presude Haaškog tribunala - istaknuo je Maras te pozvao ministricu Divjak da reagira. 

- Svima koji nas nazivaju "desničarima", poručujemo sljedeće: Moderna Hrvatska država je suverena na temeljima Domovinskog rata i na referendumu hrvatskih građana. Nismo mi remetilački faktor koji nije za pomirbu. Mi koji smo krvarili smo prvi koji želimo mir. Pa kako to mnogi govore, do pomirbe mora doći, ali na istinitim činjenicama. Hrvatska nema nikakve veze s NDH ni sa komunističkim fašizmom niti sa četništvom. Stvorena je na temeljima Domovinskog rata i to je jedini temelj ove države - rekao je Maras. 

Andrej Plenković: Razgovarat ću s Pupovcem, koalicija ostaje
Andrej Plenković: Razgovarat ću s Pupovcem, koalicija ostaje

- Mi hrvatski branitelji prvo osuđujemo sve oblike nasilja, to nas je krasilo i '91. godine. Na toj smo strani bili i ostali. Sve ostale stvari su netočne i nisu dobronamjerne. Svjedoci smo vrhunca kampanje "specijalnog rata" koji je na djelu još od '90-ih godina. Ista retorika je krasila medijski prostor i prethodila Balvan revoluciji i prethodila agresija. Obrazac je isti, godine su prošle - istaknuo je Siniša Mastelić, predsjednik Saveza udruga branitelja radnika RH. Dodao je kako u njegovoj udruzi postoje pripadnici nacionalnih manjina kojima "nikome ne fali dlaka na glavi" te da je Hrvatska moderna država u kojoj svi mogu raditi i surađivati. 

'U izjavi ima elemenata kaznenog djela' 

Nedopustivo je da nakon 28 godina isti agresor želi kreirati državnu politiku, optužuje i presuđuje, udara na temelje državnosti i ruši kao da je 1991. Milorad Pupovac, koji je prisegnuo svojim čašću u Hrvatskom saboru da će poštovati pravni poredak i zauzimati se za napredak RH, radi upravo suprotno. Poručili su predsjednici ove tri Udruge. 

Naglasili su kako Pupovac otvoreno radi protiv države u kojoj živi i od koje živi.

- Govoriti da je Hrvatska čimbenik nestabilnosti u regiji i pri tome biti dio te vlasti, nije ništa drugo nego licemjerje - istaknuli su. Očekuju od institucija da istraže i utvrde da li postoji kaznena odgovornost glede povreda i uvreda RH te zbog govora mržnje.

- Jer što je drugo nego govor mržnje njegova usporedba suvremene, samostalne i u Domovinskom ratu stvorene RH s NDH - poručili su dodavši da će, ukoliko institucije ne budu reagirale, smatrati da podržavaju Pupovčeve stavove.

Milorad Pupovac: Hrvatska je čimbenik nestabilnosti u regiji
Milorad Pupovac: Hrvatska je čimbenik nestabilnosti u regiji

- On Hrvatsku uspoređuje s NDH i tvrdi kako se u Hrvatskoj pokušava u novom europskom kontekstu rehabilitirati ustaški pokret. A po njemu, u tome značajnu ulogu ima kler i pojedine veteranske organizacije. Optužuje nas za svoja djela - naglasili su dodavši kako se upravo Pupovac služi metodama totalitarističkih režima viđenih u povijesti, a to je metodologija specijalnog rata.

- Nas neće pokolebati. Njegov je problem ako ne može podnijeti da je Domovinski rat osniva današnje Hrvatske i  da je ona utemeljena na krvi junaka - poručili su.

Pupovac nije htio davati izjave  

Podsjetimo, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac je u jednom intervjuu nedavno rekao kako Hrvatska "postaje čimbenik nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije". Dodao je da se u Hrvatskoj promovira nesnošljivost prema drugim narodima i pokušava rehabilitirati ustaštvo u čemu, tvrdi Pupovac, veliku ulogu imaju pripadnici Katoličke crkve, neke političke stranke i braniteljske udruge. 

Na njegovu izjavu reagirali su i predsjednik Vlade Andrej Plenković, brojni političari te Hrvatska biskupska konferencija. 

Pupovac nije u srijedu želio komentirati ocjenu premijera Andreja Plenkovića da su neprimjerene i nedopustive njegove izjave u kojima je Hrvatsku usporedio s NDH i nazvao je čimbenikom nestabilnosti u regiji, rekavši da neće davati izjave dok sve ne analizira.

- Ne, nećemo davati izjave dok ne raspravimo i ne analiziramo sve - kazao je Pupovac Hini ne želeći komentarati niti jučeranju izjavu predsjednika Vlade, niti val drugih osuđujućih reakcija koje je izazvao u Hrvatskoj.

Plenković je sinoć nakon sastanka HDZ-ovog vodstva u središnjici stranke ocijenio da je Pupovčeva izjava nedopustiva i neprimjerena.

- Smatramo krajnje neprimjereno, pa i nedopustivo izjave našeg koalicijskog partnera koje su upućivale na zaključak da je Hrvatska faktor nestabilnosti u području jugoistoka Europe i da se suvremenu Hrvatsku uspoređuje s režimom NDH. Smatramo da to apsolutno ne stoji i da treba vrlo jasno kazati i to odlučno odbacujem - ocijenio je Plenković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 366
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa