Obavijesti

News

Komentari 0

HT-u u trećem tromjesečju i devet mjeseci s porastom dobiti

HT-u u trećem tromjesečju i devet mjeseci s porastom dobiti

HT je i u trećem tromjesečju i u devet mjeseci ove godine ostvario veće ukupne prihode nego lani

VIDEO

Hrvatski telekom (HT) u trećem je tromjesečju ostvario dobit od 53,4 milijuna eura, što je više od 38,5 milijuna eura u istom lanjskom razdoblju, dok je na razini devet mjeseci dobit porasla na 120,4 milijuna eura, podaci su iz financijskog izvješća HT-a. iz kojeg kažu da uprava očekuje dividendu od 0,80 eura po dionici.

HT je i u trećem tromjesečju i u devet mjeseci ove godine ostvario veće ukupne prihode nego lani - u tromjesečju su porasli na 282,4 milijuna eura s lanjskih 279,3 milijuna, što je pratio rast ukupnih rashoda, na 228,9 milijuna eura, s lanjskih 240,8 milijuna.

HT povećao ulaganja na 233 milijuna eura. MAXtv stiže i na Android TV, nadogradili routere
HT povećao ulaganja na 233 milijuna eura. MAXtv stiže i na Android TV, nadogradili routere

Podaci iz izvješća HT-a pokazuju i da su im za devet mjeseci ukupni prihodi iznosili 779,8 milijune eura, što je za više od 29 milijuna eura porast u odnosu na iste mjesece prošle godine, dok su ukupni rashodi 'blago' porasli, za oko 800 tisuća eura, na ovogodišnjih 659,3 milijuna eura. Time je i dobit za devet mjeseci od 120,4 milijuna eura veća od lanjskih 91,9 milijuna eura.

Iz HT-a, oko financijskog izvješća naglašavaju da je rast prihoda u devet mjeseci ove godine povezan s dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, kao i s time, što su, unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, "uspješno zadržali rast operativnih troškova na 4,4 posto u odnosu na prošlu godinu".

Najveća ulaganja na tržištu

Iznose i da su ukupna ulaganja iznosila 281,3 milijuna eura ili 91,1 posto više nego prošle godine, u što su uključena i ulaganja u radiofrekvencijski (RF) spektar, te da su to najveća ulaganja na tržištu i pokazatelj HT-ove kontinuirane predanosti osiguravanju platforme za digitalizaciju Hrvatske i budući poslovni rast.

Ulaganjima u digitalizaciju i razvoj razvoj infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj su, kažu, učvrstili svoj vodeći položaj i u fiksnoj i u mobilnoj mreži, za koju su ove godine osigurali i najveći udio u pojasevima na dražbi za RF spektar, dobili petu nagradu za najbržu mobilnu mrežu.

Projekt 'Alati za moderno doba' u osnovnim školama želi suzbiti rizična ponašanja na internetu
Projekt 'Alati za moderno doba'  u osnovnim školama želi suzbiti rizična ponašanja na internetu

Uz to su i dodatno povećali već najveću optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za dodatnih 20,5 posto u odnosu na prošlu godinu, čime su bliže ostvarivanu plana da više od milijun kućanstava pokriju gigabitnim optičkim brzinama.

Iskon od 2024. zaseban brend unutar HT-a

Ističu i da su dodatno poboljšali korisničko iskustvo u segmentima privatnih i poslovnih korisnika, a jednom od važnijih strateških aktivnosti HT-a u promatranom razdoblju označuju odluku o pripajanju društva Iskon Internet d.d. (koji već posluje u sastavu HT-a) Hrvatskom Telekomu d.d., kao društvu preuzimatelju.

"Predviđeno je da od siječnja 2024. Iskon nastavlja poslovati kao zaseban brend unutar HT-a, a taj strateški potez prati već najavljeno preuzimanje nazad tehnološke jedinice za izgradnju i održavanje HT mreže od društva Ericsson Nikola Tesla Servisi. Obje promjene omogućit će pružanje boljih usluga korisnicima i postizanje veće učinkovitosti", objasnili s iz HT-a.

Bolji izgledi za 2023.

Uprava trenutačno očekuje minimalnu dividendu od 0,80 eura po dionici za 2023., kažu iz tog najvećeg telekoma u Hrvatskoj, napominjući da su poboljšali i svoje izglede za kraj 2023. te očekuju "srednje jednoznamenkasto povećanje prihoda i prilagođene EBITDA-e u odnosu na 2022.", dok izgledi za kapitalna ulaganja, isključujući ovogodišnja ulaganja u spektar, i za regionalno širenje ostaju neizmijenjeni.

Komentirajući poslovne rezultate za devet mjeseci dobrim, predsjednik uprave HT-a Kostas Nebis ističe i da su zadržali dinamiku rasta s povećanjem prihoda, EBITDA-e nakon najmova i neto dobiti

Kreće nova sezona Ultimate Gamera, natjecanja Hrvatskog Telekoma u igranju video igara
Kreće nova sezona Ultimate Gamera, natjecanja Hrvatskog Telekoma u igranju video igara

"Ostvareni rezultati odraz su čvrstih temelja, jasne strategije i predanosti HT-a kontinuiranom unapređenju poslovanja te osiguravanju najviše razine usluga .Zahvaljujući daleko najvećim ulaganjima na tržištu, više od 280 milijuna eura, dodatno smo učvrstili položaj vodeće mreže. Nastavili smo graditi 5G i optičke mreže te se približili našem cilju pokrivanja više od milijun kućanstava optičkom infrastrukturom" poručio je Nebis.

HT je na ZSE u ponedjeljak objavio i da je predsjednik Nadzornog odbora (NO) Jonathan Richard Talbot na sjednici 30. listopada 2023. podnio ostavku na članstvo, te je na njegovo mjesto izabrana Elvira Gonzalez Sevilla, međunarodna stručnjakinja u području telekomunikacijskog inženjerstva i magistra poslovnog upravljanja, koja je u NO-u od svibnja ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe