News

Komentari 0

HUBOL osudio nezakonitosti u transplantacijskim postupcima

HUBOL osudio nezakonitosti u transplantacijskim postupcima

Kako bi se očuvala izvrsnost i reputacija hrvatskog transplantaciijskog programa ključno je da se svi zdravstveni dionici transplantacijskog programa pridržavaju najviših etičkih normi, poručuje HUBOL

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) poručila je u petak da osuđuje svaku možebitnu nezakonitost i nehumanost u transplantacijskim postupcima u Hrvatskoj.

HUBOL napominje kako je Hrvatska razvila stručni i humani transplantacijski program koji je postao svjetski primjer vrhunskog znanja i stručnosti, ali i suradnje zdravstvenog osoblja s građanima u najranjivijim životnim okolnostima.

Hrvatski transplantacijski program je ne samo jedan od najkvalitetnijih dijelova hrvatskog zdravstva nego i jedan od najboljih i najuspješnijih transplantacijskih programa u svijetu, tvrdi HUBOL.

Hrvatska je po broju ljudi koji su nakon moždane smrti darivali organe, kao i po broju transplantacija pojedinih solidnih organa na milijun stanovnika, godinama na vodećem mjestu u svijetu.

Kako bi se očuvala izvrsnost i reputacija hrvatskog transplantaciijskog programa ključno je da se svi zdravstveni dionici transplantacijskog programa pridržavaju najviših etičkih normi, poručuje HUBOL.

Presađivanje organa s nesrodnih donora zbog svoje prirode mora biti podvrgnuto dodatnom oprezu i detaljnom ispitivanju svih okolnosti i sumnji koje bi možda mogle ukazati na trgovinu organima.

Predsjednica HUBOL-a Ivana Šmit naglašava kako se svi liječnici u Hrvatskoj moraju pridržavati najviših etičkih, moralnih i profesionalnih standarda pri obavljanju liječničke djelatnosti.

Svaka zakonski i etično upitna odluka u transplantacijskim postupcima nije samo nedopustiva, nego nanosi ogromnu štetu ugledu transplantacijskog programa u Hrvatskoj, kaže HUBOL i dodaje kako podupire odluke o dva slučaja transplantacija u KBC-u Zagreb koje su donijeli Ministarstvo zdravstva i Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore.

Najčitaniji članci