News

Komentari 0

Humanitarna noćna utrka: Avioni i trčanje, bit će super!

Humanitarna noćna utrka: Avioni i trčanje, bit će super!

Tradicija ovakvih utrkaje duga. 24sata uvela su i Hrvatsku u taj klub. Na startu će biti 1173 trkača i svaki od njih morat će proći sigurnosne provjere...

Na uzletno-sletnoj stazi zagrebačke Zračne luke “Franjo Tuđman” sutra u ponoć i 24 minute, među 1173 trkača trčat će i Domagoj Jug-Dujaković.

- Trčim utrke svaki vikend i vidio sam prijavnicu za utrku na internetu. Bilo mi je interesantno da se na zračnoj luci trči, pa sam si rekao, hajmo otrčati pet kilometara za dobrotvorne svrhe - objašnjava nam Domagoj.

Koliko utrka interesira građane različitih zanimanja, dokazuje i činjenica da je jedan zaposlenik izašao s posla samo kako bi šefovima u banci pokupio majice i redne brojeve pod kojima će trčati na utrci.

- Zamolili su me da im pokupim pakete, na utrku idu jer im se sviđa svrha - otkiva nam jedan zaposlenik.

Ana Ježovita smatra kako je utrka pravi pogodak jer spaja sport i neobičnu lokaciju, na kojoj ne možeš svaki dan trčati.

- Obožavam avione i trčanje, bolje od ovog nije moglo - objašnjava nam.

Supružnici Tačković stigli su iz Osijeka samo kako bi mogli sudjelovati u ovoj humanitarnoj akciji. Jučer su uzeli startne brojeve.

- Prošli tjedan smo trčali u Puli, prije dva tjedna u Sarajevu... Trčanje nam je ispušni ventil svaki vikend - kaže Antonio, koji je glavni motivator supruzi Dijani.

- Počela sam se baviti trčanjem uz supruga, svaki vikend idem nekamo i dosad sam najviše istrčala od 10 do 12 kilometara, pa mi ovo neće biti problem. Istrčat ćemo bez problema - istaknula je gospođa Tačković.

Spektakularna noćna utrka 00:24 RUN trčat će se s humanitarnim ciljem za pomoć malim onkološkim pacijentima. Naime, sva sredstva od kotizacija, kao i dobrovoljne donacije, organizator utrke, 24sata, u suradnji s MZLZ-om, donirat će Zakladi dječja onkologija Rebro za gradnju novog odjela dječje onkologije. Dosad je tijekom akcije prikupljeno oko 150.000 kuna.

S obzirom na to da se trči na štićenom prostoru, prvi put u Hrvatskoj na aerodromskoj pisti svaki od 1173 trkača morat će proći i sigurnosne provjere do dolaska na start. Utrka je koncipirana tako da natjecatelji u 45 minuta moraju prijeći jedan krug na stazi dugoj pet kilometara. Trčat će okruženi civilnim zrakoplovima i spektakularnim MiG-om, a svaki njihov korak na reflektorima osvijetljenoj stazi pratit će iz zraka helikopter MUP-a. Prije početka utrke bit će i spektakularan vatromet, a 300 metara prije prolaska kroz cilj trkače očekuje i Vodeni pozdrav vatrogasaca.

Trkačke utrke na pistama zračnih luka imaju dugu tradiciju u svijetu. Počelo je prije 40 godina u Sjedinjenim Državama, a desetljeće kasnije pridružili su se i europski aerodromi. Utrka na Zračnoj luci “Franjo Tuđman” prva je u Hrvatskoj. Staza je gotovo savršena za postizanje osobnih rekorda natjecatelja, a za one malo manje ambiciozne nije ni pretjerano zahtjevna.

Ukoliko i ne trčite, pozivamo vas da podržite ovu akciju i uplatite sredstva na humanitarni račun IBAN: HR6723600001300132456, uz naznaku ‘Donacija za Zakladu.’

Generalni pokrovitelj utrke je Konzum, partneri projekta su INA, Kala, Slatinska banka, A1, HEP i Hrvatska lutrija, a Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Ministarstvo unutarnjih poslova su prijatelji utrke. 

Sve informacije pratite i dalje na službenoj stranici utrke www.0024run.hr ili putem Facebooka

Najčitaniji članci