Obavijesti

News

Komentari 13

I Slovenci na pola plana, još ne planiraju obavezno cijepljenje

I Slovenci na pola plana, još ne planiraju obavezno cijepljenje

Glavna infektologinja Bojana Beović zagovornica je uvođenja obveznog cijepljenja, dok je ministar zdravstva Janez Poklukar istaknuo da još nema nikakvog govora da bi cijepljenje protiv korone bilo obavezno

VIDEO

U Sloveniji je do sada potrebnim dozama cjepiva za punu imunizaciju protiv Covida-19 cijepljeno 34 posto stanovništva, upola manje od željene razine procijepljenosti, pa i dalje traju rasprave i apeli kako postići da se do jeseni rezultat popravi.

Glavna infektologinja Bojana Beović kazala je u četvrtak da do sada "nije bilo ozbiljne rasprave" o uvođenju obveznog cijepljenja, na tragu nedavne izjave premijera Janeza Janše da neke članice u EU-u to već planiraju i da će i Slovenija na nekoj točci o tome morati donijeti stajalište i odlučiti se.

Janez Janša: 'Jasno je što nas čeka ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost'
Janez Janša: 'Jasno je što nas čeka ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost'

Beović je zagovornica uvođenja obveznog cijepljenja, te je u izjavi novinarima kazala da bi to u Sloveniji bilo lakše provesti s obzirom da zakonski već postoji obveza cijepljenja djece protiv zaraznih bolesti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

No, ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u četvrtak, apelirajući ponovo na savjest svih onih koji su se do sada mogli cijepiti a nisu, da ipak još nema nikakvog govora o tome da bi cijepljenje protiv Covida-19 bilo obvezno, pa niti za populaciju stariju od 50 godina, te medicinske sestre kod kojih, po njegovim informacijama, također nije dovoljno zaštićenih, premda je cjepiva dovoljno.
Slovenska vlada objavila je u četvrtak da je u zadnja 24 sata bilo 68 potvrđenih zaraza i jedan smrtni slučaj, no zabrinuta je trendom rasta zaraza zadnjih nekoliko dana i povećanjem udjela pozitivnih testova na sadašnjih 4 posto, premda je broj oboljelih u bolnicama smanjen i sada ih je tamo 47, pet manje nego prošlog četvrtka.

Vladu posebno brine pojava "importa" zaraza koronavirusa tijekom ljetnih mjeseci, nakon potvrde da se je nekoliko izletničkih tura slovenskih maturanata u Španjolskoj vratilo s potvrđenom zarazom, premda asimptomatskom i bez ozbiljnih znakova bolesti.

U Sloveniji rast novozaraženih: Učenici se zarazili na maturalcu
U Sloveniji rast novozaraženih: Učenici se zarazili na maturalcu

U grupi maturanata iz jugozapadne Slovenije koja se u zemlju vratila krajem prošlog tjedna do sada je na testu bilo pozitivno njih 58, a ostali se za sada smatraju zdravima i nalaze se u kućnoj karanteni, potvrdila je u četvrtak u izjavi za novinare Eva Grilc iz slovenskog Instituta za javno zdravlje.

Hrvatska je i dalje na slovenskoj "zelenoj" listi sigurnih destinacija, no iz nedavnih izjava nekih predstavnika slovenskog ministarstva vanjskih poslova moglo se naslutiti da slovenskim turistima preporučuju da se pred putovanje informiraju o epidemiološkom stanju u Dubrovniku i Zadru. U prvom slučaju kao rizik ocjenjuju povremeni dolazak kruzera s tisućama putnika koji ulaze u grad, a u potonjem slučaju porast zaraza u odnosu na hrvatski prosjek do čega je došlo poslije nekih većih okupljanja.

Talijan pred policijom lažirao test na koronu: Na kopiju testa ispunio svoje osobne podatke
Talijan pred policijom lažirao test na koronu: Na kopiju testa ispunio svoje osobne podatke

U svakom slučaju, mlađim i mobilnijim turistima koji odlaze u  inozemstvo,  a nisu se cijepili, preporučuje se oprez i praćenje stanja na svakoj destinaciji koju žele posjetiti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a