Obavijesti

News

Komentari 8

U Sloveniji rast novozaraženih: Učenici se zarazili na maturalcu

U Sloveniji rast novozaraženih: Učenici se zarazili na maturalcu

Riječ je o 134 učenika koji su prošlog tjedna na maturalcu boravili u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar, a vratili su se u Sloveniju krajem prošlog tjedna. Kod njih 50 potvrđeno je da su zaraženi koronavirusom

Maturalni izlet slovenskih srednjoškolaca u Španjolsku krivac je za povećanje broja slučajeva koronavirusa koji slovenske vlasti bilježe zadnjih dana i zbog kojega vlada najavljuje moguće pooštravanje mjera.

Riječ je o 134 učenika, većinom s područja jugozapadne Slovenije, koji su prošlog tjedna boravili u španjolskom ljetovalištu Lloret de Mar, a vratili su se u Sloveniju krajem prošlog tjedna, neki autobusom, a dio zrakoplovnom linijom preko Venecije, objavio je u srijedu Slovenski radio.

Janez Janša: 'Jasno je što nas čeka ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost'
Janez Janša: 'Jasno je što nas čeka ako ne postignemo dovoljnu procijepljenost'

Kod njih 50 potvrđeno je da su zaraženi koronavirusom, a i ostali se smatraju visoko rizičnim kontaktima, kazao je u izjavi za medije Milan Krek, ravnatelj slovenskog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), dodavši da su kontakte ostvarili sa svim učenicima, nakon što ih o pozitivnim nalazima već testiranih nije obavijestila agencija koja je organizirala putovanje.

Otkriće o zaraženima na maturalnom putovanju u Španjolsku dolazi u vrijeme kad slovenska vlada pojačava kampanju u kojoj sve više ljudi želi upozoriti na prednosti cijepljenje i opasnost da se na jesen pojavi novi val epidemije zbog nedovoljne procijepljenosti populacije.

U Sloveniji bolja epidemiološka situacija s koronavirusom: Na snazi nove zaštitne mjere
U Sloveniji bolja epidemiološka situacija s koronavirusom: Na snazi nove zaštitne mjere

Zdravstvena struka i epidemiolozi upozoravaju i na opasnost širenja zaraznijeg delta soja, osobito među mladima koji su mobilniji i skloniji masovnim druženjima, a ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je u srijedu da je samo prošlog tjedna u zemlji potvrđeno 70-ak slučajeva zaraze tom varijantom virusa, nekoliko puta više nego više tjedana uzastopce prije toga, te da je to znak da bi se delta virus u Sloveniji mogao i eksponencijalno širiti i postati dominantan.

Najmanje jednu dozu cjepiva u Sloveniji je do sada dobilo malo više od 800 tisuća ljudi, oko 40 posto stanovništva, dok je obje doze dobilo malo više od trećine populacije, što je po upozorenjima infektologa premalo za zaštitu od novog jesenskog vala epidemije, a posebno se za prijavu na cijepljenje pozivaju mladi koji riskiraju blaže simptome ali šire virus, te osobe iznad 50 godina koja u slučaju zaraze riskiraju hospitalizaciju i teži ishod.