Obavijesti

News

Komentari 34

Inspektori opet stižu na Murter! Pripuzu prijeti i zatvor, Županija poništava rješenje za kamp?

Inspektori opet stižu na Murter! Pripuzu prijeti i zatvor, Županija poništava rješenje za kamp?
9

Preko table zabrane radova Građevinske inspekcije, investitor je postavio mobilnu kućicu. Jedna županijska službenica mu je izdala rješenje da udovoljava uvjete za kamp iako nije ispunio osnovne zakonske preduvjete

VIDEO

Ovo je nevjerojatno, pa sad će se vidjeti jesu li jači moćni pojedinci ili država i njene institucije - tako nam komentira jedan Murterin kaos koji se događa oko bespravne gradnje Zorana Pripuza u uvali Čigrađa na otoku Murteru.

POGLEDAJTE VIDEO

VIDEO

Kako smo već pisali, na samom rtu te uvale, Zoran Pripuz je kupio stari, nedovršeni objekt i 2.600 kvadrata zemljišta u negrađevinskoj zoni i tik uz obalu. Na zemljištu je bez ikakve dozvole razvukao instalacije vode, struje, kanalizaciju, napravio kaskade, porušio borove, napravio rupe za biološke septičke jame i planira tu kamp bez ikakvih građevinskih dozvola. Niti dozvole može dobiti jer su nam u Šibensko kninskoj županiji potvrdili da se tu po prostornom planu ne može raditi kamp. Izgradio je i ogromni zid koji je trebao biti visok maksimalno 1,6 metara, a on je visok između 1,8 i 2,2 metra. Ali sad je otišao korak dalje.

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata je utvrdila da se radi o bespravnoj gradnji i inspektori su zatvorili gradilište. Postavili su i službenu tablu građevinske inspekcije i zabrane izvođenja radova. Ali radnici su u utorak nastavili s radovima, dovezene su i prve dvije kućice, bageri su i dalje kopali, a radnici podizali zid. Tablu državne institucije o zabrani gradova, investitor je jednostavno prekrio mobilnom kamp kućicom, pa je tako postala "nevidljiva".

- Građevinski inspektori će ponovno izaći na teren - kratko su odgovorili iz Državnog inspektorata, pravdajući se da ne mogu otkriti ništa dodatno dok traje inspekcijski postupak.

Međutim, nastavak radova i uklanjanje službene oznake je kažnjivo zatvorom po dva članka. Kazneni zakon navodi da će biti kažnjen do tri godine zatvora onaj tko skine službeni pečat ili znak koji je službena osoba postavila radi osiguranja predmeta, prostora ili prostorije. Također, tu je i članak zakona koji propisuje da tko protupravno gradi na zaštićenom području, može završiti u zatvoru na rok od šest mjeseci do pet godina.

VIDEO Inspektori su zatvorili bespravno Pripuzovo gradilište na Murteru, a on i dalje gradi!
VIDEO Inspektori su zatvorili bespravno Pripuzovo gradilište na Murteru, a on i dalje gradi!

Župan: Sve ćemo preispitati

Zoran Pripuz je široj javnosti poznat po suđenju tzv. 'zločinačkoj organizaciji' u kojem je pravomoćno oslobođen svih optužbi. Osim državne zabrane građenja, prekršio je i odluku vijeća općine Murter o zabrani radova koja je upravo stupila na snagu. Ali ni to nije sve. Pokazalo se da je na iznimno čudan način još lani dobio rješenje da ispunjava minimalne uvjete za kamp s dvije zvjezdice u kojem će biti 10 jedinica(mobilne kućice). Iz Šibensko-kninske županije su nam potvrdili da je to rješenje lani u listopadu izdao njihov odjel za gospodarstvo i turizam. Ali sada će ga preispitati. Naime, Zakon i pravilnici propisuju niz uvjeta koje mora imati kamp kako bi dobio takvo rješenje koje mu omogućava rad. Među ostalim, mora imati i smještajni objekt, toalete, staze i slično. Ništa od toga Pripuz nije imao jer je na parceli bila samo nedovršena kuća bez krova iz koje viri armatura!

Zabranjeni radovi na gradilištu na Murteru koji su se odvijali ilegalno

- Rješenje o kampu je sasvim drugačije i ne znači gradnju. S obzirom na sve nove činjenice, naložit ću provjeru dokumenta i je li on izdan sukladno pravom stanju na terenu - rekao nam je šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Jelić je nezavisni župan, a na njegovoj listi je bio i nezavisni načelnik Murtera Toni Turčinov. Turčinov nam je, kada smo pisali prvi tekst, rekao da on ne zna što Pripuz gradi. Ali u odgovoru županije se navodi da je upravo općina, odnosno načelnik, dao suglasnost za rješenje za kamp! Turčinov nam se jučer nije javljao na pozive.

- S obzirom na činjenicu da je građevinska inspekcija Državnog inspektorata zatvorila gradilište Zorana Pripuza te činjenicu da je investitor krenuo u gradnju kampa, kako to navode mediji, nadležno prvostupanjsko tijelo preispitati će je li je postupak koji je prethodio donošenju rješenja pravilno proveden, je li rješenje pravilno i na zakonu osnovano te će se, pod pretpostavkom da se utvrdi da investitor ne ispunjava zakonom propisane pretpostavke, isto staviti izvan snage - odgovorili su nam službeno iz Jelićeva ureda.

Zabranjeni radovi na gradilištu na Murteru koji su se odvijali ilegalno
Državni inspektorat za 24sata: Građevinski inspektori bili na Murteru zbog Pripuzove gradnje
Državni inspektorat za 24sata: Građevinski inspektori bili na Murteru zbog Pripuzove gradnje

Zamuckivanje potpisnice

Rješenje je inače izdala službenica Neda Livljanić, a navela je da je bila na terenu i utvrdila još u listopadu da ruševni objekt ispunjava uvjete za kamp. Ona je otišla iz Županije. Nazvali smo je pitati kako to da je napisala rješenje po kojem nedovršena kuća ima uvjete za kamp u zoni u kojoj kamp ne smije biti. Počela je mucati i brzo prekinula vezu.

- Jesam potpisala, ali ne bih baš razgovarala o razlozima. Mislim, to je njegovo vlasništvo, ima vlasnički list i suglasnost općine - rekla nam je.

Ali kada smo pitali koji je to objekt za smještaj, rekla je da ima sanitarni čvor, prekinula vezu i isključila mobitel. Sanitarni čvor, naravno ni danas ne postoji na lokaciji niti je u trenutku rješenja postojalo bilo što drugo propisano pravilnikom za kampove.

Murterini ogorčeni: 'Gradi se bespravni kamp Zorana Pripuza u uvali, već su digli kineski zid'
Murterini ogorčeni: 'Gradi se bespravni kamp Zorana Pripuza u uvali, već su digli kineski zid'

Postavio kućice, misli da može što hoće

Prva informacija s Murtera je bila da se bespravno gradi kamp s 10 mobilnih kućica. Opunomoćenik Zoran Pripuza je Bartol Jelić koji je zadužen za investiciju. Kada smo ga prvi put nazvali, naljutio se na pitanja o gradnji bez dozvole i rušenja borova. Rekao je da može što hoće na svojoj zemlji i da ga više ne zovemo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
Stjepan (26) otišao na trening pa  misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'
JESTE LI GA VIDJELI?

Stjepan (26) otišao na trening pa misteriozno nestao. Obitelj je očajna: 'Nema ga od petka...'

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. Visoke je oko 185 centimetara i sportske je građe