Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
27 komentara

'Institucije ne brinu o žrtvama nasilja, moramo ih pritisnuti'

Već tri mjeseca traje borba Inicijative da se problem obiteljskog nasilja konačno počne rješavati, a u suradnji sa zakladom, osnovan je i posebni Fond za pomoć žrtvama. Novac će skupljati i na humanitarnoj večeri

Foto: Robert Anic/PIXSELL
27 komentara

Niste same. Mi smo stale iza tih riječi i držimo ih se. Pokazat ćemo svim srcem da žrtve obiteljskog nasilja nisu same, rekla je predstavnica Inicijative #SPASIME Jelena Veljača gostujući u studiju 24sata s Ivanom Blaževićem, tajnikom Zaklade Solidarna.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Već tri mjeseca traje borba Inicijative da se problem obiteljskog nasilja konačno počne rješavati, a prije nekoliko tjedana, u suradnji sa zakladom, osnovan je i posebni Fond za pomoć žrtvama. Novac prikupljaju putem donacija na broj telefona 060 9003, uplatom donacije na žiro-račun zaklade Solidarna i kroz platformu Indiegogo. Novac će se u petak (20 sati) skupljati i na humanitarnoj večeri u Hotelu Esplanade.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

- Počasne gošće na toj humanitarnoj večeri bit će žene koje su preživjele nasilje. One su tu da pokažu snagu i pruže podršku svima onima koji se trenutačno nalaze u nasilnom odnosu. Bit će tu i koncert svih eminentnih imena koja su se okupila oko naše inicijative, a tu je i mnogo umjetnika koji su donirali slike, skulpture i ostalo za posebnu humanitarnu aukciju. Imat ćemo i call centar u kojem će se javljati estradnjaci koji su bili u prvim redovima prosvjeda, ključni akteri civilne scene i ljudi iz udruga koji se ovim problemom bave godinama, sudionici iz političkog života koji su na ključnim funkcijama. Cijelu humanitarnu večer će prenositi RTL televizija - rekla je Jelena Veljača. 

Potvrdila je kako će na humanitarnu večer stići i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te Nada Murganić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Iako je dolazak najavio i premijer Andrej Plenković, Veljača je istaknula kako nije sigurna hoće li premijer uspjeti doći, ali da se nada jer bi njegov dolazak značio puno.

HUMANITARNI KONCERT Estrada pomaže: Sevka i Rozga nastupaju za akciju #Spasime

- Mi mu se veselimo i mislimo da bi njegov dolazak bio velikog simboličkog značaja. Time bi poručio da misli na ovaj problem i da radi na njegovu rješavanju. Jako nam je važno i što dolaze ministri, pogotovo ministri resornih ministarstava kojima smo predali svoje zahtjeve - dodala je Veljača.

Sam Fond će pružati žrtvama nasilja hitnu financijsku pomoć. Ponajviše jer žrtve često nemaju novca otići iz nasilničkog odnosa.

#SPASIME Projekt Lily: Žene iz Borova su se ‘muški’ obranile od nasilnika

- Nasilnici svoje žrtve prvo psihički zlostavljaju, potom ih odvoje od rodbine i prijatelja, a učine ih i financijski ovisnima. Zamislite kako će neka blagajnica s mizernom plaćom otići s troje djece od nasilnika. Nema teoretske šanse da ode. Fond će pomoći njima i pokriti troškove preseljenja iz takvog odnosa, možda i troškove stanovanja itd. - rekao je Blažević. Dodao je kako će kroz Fond nastaviti pritiskati državu.

- Svaka pomoć koju mi pružimo žrtvi značit će da država nije odradila svoj posao. Nadam se da će institucije početi rješavati stvari - istaknuo je Blažević.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message