News

Komentari 5

Istraživanje: Cijepljenju protiv covida skloniji su stariji, oni s većom plaćom i na većoj poziciji

Istraživanje: Cijepljenju protiv covida skloniji su stariji, oni s većom plaćom i na većoj poziciji

Negativni stavovi prema cjepivima glavni su problem javnog zdravlja u Europi i važno je da javnozdravstvene poruke budu prilagođene ciljanoj publici, posebno osobama s nižim stupnjem obrazovanja i nižim primanja

Što je viša pozicija i plaća u cijelosti, to je pozitivnija reakcija na cjepivo protiv korone; isto tako, što je viši stupanj obrazovanja, čini se da postoji više povjerenja u cijepljenjem, jedan je od rezultata međunarodnog istraživanja Paylaba, platforme za istraživanje plaća koja upravlja servisom MojaPlaća o tome utječu li iznos plaće, razina obrazovanja, spol i dob na stav ljudi o cijepljenju.

Sudjelovalo je više od 15.000 ispitanika iz 7 različitih zemalja - Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije. Sami sudionici istraživanja rade na različitim pozicija - od nekvalificiranih radnika do top menadžmenta; razine obrazovanja - od radnika s osnovnoškolskim obrazovanjem do ispitanika s doktoratima; razine plaća – sudjelovali su oni s niskim, srednjim i visokim plaćama; dobi; a u pojednakoj mjeri su sudjelovali pripadnice i pripadnici oba spola.

Ispitanici su morali zaokružiti jednu od tvrdnji koja se odnosi na njih:

Najviše zagovornika cijepljenja je u Rumunjskoj

Tri četvrtine ispitanika iz Slovačke, Češke i Mađarske podržavaju cijepljenje i doista su cijepljeni. Najveći odaziv imali su Rumunji gdje se cijepilo 80 posto ljudi. To je u suprotnosti s Bugarskom gdje se samo 41 posto ispitanika cijepilo.

U Hrvatskoj se (u trenutku provođenja istraživanja) cijepilo nešto više od polovice ispitanika. 

Najviše protivnika cijepljenja je u Bugarskoj, Hrvatskoj te Sloveniji.

Veće plaće i pozitivniji stav prema cijepljenju

Velika većina radnika koji spadaju u najviši platni razred u Slovačkoj, Rumunjskoj, Češkoj i Sloveniji – neovisno o njihovoj poziciji, razini obrazovanja ili spolu – je cijepljena i podržava primjenu cjepiva protiv koronavirusa.

Za isti platni razred (>9. decil, odnosno 10 posto najplaćenijih radnika) u Mađarskoj, Hrvatskoj i Bugarskoj slika je nešto mutnija, pa tako između 33 posto i 100 posto visoko plaćenih Mađara, odnosno između 50 posto i 100 posto Hrvata te između 56 posto i 100 posto Bugara podržava cjepivo.

Zanimljivo je da su svi ispitanici stariji od 55 godina (100 posto) u ovoj visoko plaćenoj kategoriji u svim zemljama (osim Bugarske u kojoj nema ispitanika u ovoj kategoriji), cijepljeni i podržavaju cijepljenje.

U svim zemljama obuhvaćenim istraživanjem, izuzev Rumunjske, najveću razinu nesigurnosti u vezi s cjepivom pokazuju radnici s nižim plaćama i nižim stupnjem obrazovanja. Primjerice, 40 posto najslabije plaćenih Mađara je protiv cjepiva, kao i 57 posto mađarskih radnika s osnovnoškolskim obrazovanjem. S druge strane, u Rumunjskoj  je situacija potpuno suprotna - 100 posto njihovih nekvalificiranih radnika podržava cjepivo.

Podaci za Hrvatsku

Hrvatska prati ovaj trend: ispitanici s višim plaćama u pravilu su ZA cijepljenje, dok su slabije plaćeni radnici u većoj mjeri PROTIV cijepljenja.

Gledano prema spolu, nema značajnih razlika između muškaraca i žena u pogledu njihovog stava prema cijepljenju. Nešto više muškaraca je cijepljeno, ali je i veći broj muškaraca protiv cijepljenja, iz čega možemo zaključiti kako muškarci imaju jasnije izražen stav o toj temi.

Većina ispitanika starijih od 55 godina (84%) se cijepila i podržavaju cijepljenje, dok je taj postotak podosta niži kod mlađih ispitanika.

Negativan stav prema cjepivu je problem javnog zdravstva u Europi

Postoji definitivna razlika u stavovima u sedam promatranih zemalja. Prema istraživanju, ispitanici iz Rumunjske imaju najpozitivniji stav prema cjepivu, dok Bugari pokazuju najveći otpor prema cijepljenju.

Općenito gledano, muškarci i žene u svakoj zemlji imaju slične stavove prema cjepivu.

Što je viša pozicija i plaća u cijelosti, to je pozitivnija reakcija na cjepivo; isto tako, što je viši stupanj obrazovanja, čini se da postoji više povjerenja u cijepljenje.

Negativni stavovi prema cjepivima glavni su problem javnog zdravlja u Europi i važno je da javnozdravstvene poruke budu prilagođene ciljanoj publici, posebno osobama s nižim stupnjem obrazovanja i nižim primanja, a za koje je utvrđeno da imaju manje povjerenja prema cjepivu.

Najčitaniji članci