Obavijesti

News

Komentari 17

Darko Milinović: Ne želim Ivanu Penavi moju sudbinu...

Darko Milinović: Ne želim Ivanu Penavi moju sudbinu...
1

Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu, pitao je Penava

VIDEO

U povodu 27. obljetnice međunarodnog priznanja RH i 21. godišnjice mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru vijence je u utorak položilo izaslanstvo Grada i tom je prilikom gradonačelnik Ivan Penava upitao hoće li se šutjeti na činjenicu da srednjoškolci nastave na srpskom jeziku ne ustaju na hrvatsku himnu.

Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru počast stradalima u obrani Hrvatske u Domovinskom ratu polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odalo je izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Vukovarski gradonačelnik tom je prigodom novinarima kazao kako su prije 27 godina u Vukovaru ljudi ginuli zbog Hrvatske, hrvatskoga stijega i himne da bi danas dočekali da skupina učenika koji se u Vukovaru školuju na srpskom jeziku ne ustane kada se izvodi hrvatska himna.

„Hoćemo li mi danas, 27 godina nakon toga šutjeti na činjenicu da učenici koji školu pohađaju na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu sjede na istu tu himnu", zapitao je Penava.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
'Nije Penava nadležan da vodi politiku HDZ-a, već njegov vrh'
'Nije Penava nadležan da vodi politiku HDZ-a, već njegov vrh'

Molitvu je predvodio fra Ivica Jagodić, župnik Župe sv. Filipa i Jakova i gvardijan Franjevačkog samostana u Vukovaru.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u ponedjeljak je održao konferenciju za novinare na kojoj je govorio o "kontinuitetu velikosrpske politike u Hrvatskoj i Vukovaru", a kao jedan od primjera novinarima je pokazao video isječak s finalne utakmice kupa Nogometnog središta Vukovar održanog prošle godine, na kojem se vidi da u vrijeme izvođenja hrvatske himne na tribinama nisu ustali učenici Srednje tehničke škole Vukovar koji se školuju na srpskom jeziku, već su ostali sjediti.

Milinović: Ne želim Penavi moju sudbinu

Župan Ličko-senjske županije i bivši član HDZ-a Darko Milinović istaknuo je u utorak kako gradonačelnik Vukovara Ivan Penava vrlo jasno artikulira lokalnu politiku i stav većine stanovništva Vukovara, odličan je gradonačelnik i HDZ-ovac, a na pitanje novinara je li Penava sljedeći koji će, ako ovako nastavi,  biti izbačen iz HDZ-a, poručio je kako mu ne želi svoju sudbinu.

Penava: Ako je HDZ-u ovakvo stanje dobro, ja ću ih napustiti
Penava: Ako je HDZ-u ovakvo stanje dobro, ja ću ih napustiti

"Ja mislim da gospodin Penava vrlo jasno artikulira lokalnu politiku i da jasno artikulira stav većine stanovništva grada Vukovara, kao što sam i ja jasno artikulirao stav većine stanovništva Ličko-senjske županije", rekao je Milinović novinarima pred Banskim dvorima gdje se premijer Andrej Plenković sastao s predstavnicima Hrvatske zajednice županija i Udruga općina i gradova. 

Na pitanje je li Penava sljedeći koji će, ako ovako nastavi, biti izbačen iz HDZ-a, Milinović je rekao da on to ne zna. 

"Mogu vam samo odgovoriti kada sam ja jasno artikulirao stavove većine stanovnika Ličko-senjske županije, znate kako je to završilo. Ne želim tu sudbinu Penavi. Mislim da je on odličan gradonačelnik, odličan HDZ-ovac. Ne želim mu moju sudbinu", poručio je Milinović.    

Milorad Pupovac: Penava ne stoji iza organizacije prosvjeda
Milorad Pupovac: Penava ne stoji iza organizacije prosvjeda

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je u ponedjeljak da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije". Svoju tvrdnju potkrijepio je pojedinim primjerima od 2013. do 2018. koji, po njemu, na to upućuju. Tako je spomenuo potporu koju je, po njegovim riječima, 2013. uhićenicima za ratni zločin u Trpinji kod Vukovara izrazio predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik te stranke Milorad Pupovac.

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će razgovarati s Penavom istaknuvši kako on nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. "Penava nije nadležan za vođenje politike HDZ-a. U njegovoj nadležnosti su nadležnosti koje se tiču Grada Vukovara", rekao je Plenković.

'Čudno je da se gradonačelnik jednog relativno malog grada usudi ulaziti u sferu visoke politike'

Saborski zastupnik Branimir Glavaš u utorak je izrazio svoje čuđenje da se gradonačelnik "jednog relativno malog grada" usudi ulaziti u sferu visoke politike komentirajući tako izjavu vukovarskoga gradonačelnika Ivana Penave da u Hrvatskoj postoji kontinuitet velikosrpske politike te da je Vukovar "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Upitan pred Banskim dvorima li je to slobodan nastup Ivana Penave ili netko stoji iza njega i potiče ga na takve izjave Glavaš je odgovorio kako on to ne zna. "Ja to ne znam, ali jako mi je čudno da se gradonačelnik jednog relativno malog grada baš usudi ulaziti u sferu visoke politike; puno se bolje vidi odozgo nego iz istočne Slavonije", istaknuo je Glavaš. 

Penava: Najveću odgovornost za nečinjenje snose dužnosnici
Penava: Najveću odgovornost za nečinjenje snose dužnosnici

Novinare je zanimalo i smatra li da će premijer Plenković izbaciti Penavu iz stranke ako tako nastavi. "Obzirom na moje političko iskustvo, mogu reći da bi netko mogao završiti u loncu, previše kukuriče", smatra zastupnik Glavaš.

Upitan kako vidi razvoj situacije s avionima, je li ministar obrane odgovoran te je li Hrvatska doživjela određenu sramotu u tom poslu, Glavaš je odgovorio da Hrvatska nije doživjela sramotu.

"Ja osobno i u trenutku potpisivanja ugovora s Izraelcima sam smatrao da Hrvatskoj treba manji broj aviona i da to budu novi avioni i mislim da u ovome vremenu koje je pred nama, da će rješenje koje donese Vlada biti puno kvalitetnije i bolje nego što je to bilo planirano s Izraelcima", rekao je Glavaš.

Dodao je i kako misli da nema odgovornosti ministra Damira Krstičevića za takav završetak tog posla.

Brkić: Stalno moramo ponavljati činjenica da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija

Potpredsjednik sabora i  zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić kazao je, u utorak pred Banskim dvorima, da se stalno mora ponavljati "činjenica da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija" i da razumije reakciju vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu, no i da se problemi moraju rješavati razgovorom.

Penava je u ponedjeljak, uoči 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, rekao da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Penava uoči prosvjeda: 'Bit ćemo brutalni, brutalni u istini'
Penava uoči prosvjeda: 'Bit ćemo brutalni, brutalni u istini'

Brkić je iskazao razumijevanje na Penavinu reakciju i rekao kako držane institucije moraju uraditi sve da se zločinci privedu pravdi i da se to riješi.

"Razumijem Penavu jer on svaki dan živi s tim, svaki dan sluša žrtve zločina i svaki je dan suočen s njihovim iskazima. Isto tako sam naglašavao da probleme moramo rješavati razgovorom, a i premijer Andrej Plenković je najavio da će razgovarati s Penavom te se nadam da će se to riješiti", rekao je.

Brkić je istaknuo da "stalno moramo ponavljati činjenicu, i biti svjesni povijesne istine, da je na Hrvatsku izvršena brutalna srbočetnička agresija". Podsjetio je na Vukovar, posebno kao mjesto posebnog pijeteta, kao i Škabrnju i druga mjesta u Hrvatskoj koja su bila izložena agresiji.

Upitan da prokomentira Plenkovićevu izjavu da se politika HDZ-a kreira u Zagrebu i da je ne kreira Penava, uključujući i odluke s kim se ide u koaliciju, Brkić je rekao da je suradnja s nacionalnim manjinama već dvije godine na snazi.

"Suradnja s nacionalnim manjinama već dvije godine je na snazi i na sceni te ne vidim što se to posebno dogodilo, a posebno danas na 27. obljetnicu od priznanja Hrvatske i 21. godinu od mirne reintegracije Podunavlja", kazao je.

Furio Radin, predstavnik talijanske manjine, poručuje kratko da Penava jako griješi. 

SDSS-ov Milorad Pupovac nije htio komentirati Penavine izjave. 

 

 

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina