News

Komentari 19

Iz Sberbanke poručili: 'Možda ćemo prodati udjele Agrokora'

Iz Sberbanke poručili: 'Možda ćemo prodati udjele Agrokora'

Maxim Poletajev je poručio da Sberbank razgovara sa zapadnim i istočnim fondovima i bankama, uključujući Kinu i arapske zemlje koje mogu sudjelovati u procesu refinanciranja

Ruski Sberbank, ključni dionik u Agrokoru, počeo je primati prijedloge za prodaju udjela te kompanije, javlja Reuters. Ta ruska banka najveći je dionik Agrokora s čak 32,9% udjela u dionicama. 

Maxim Poletajev, koji nadgleda restrukturiranje Agrokora, izjavio je da je Sberbank počeo dobivati prijedloge, no da ih tek proučavaju i da će sve "ovisiti o cijeni". 

- Zamjena ovog zajma s drugim je zadatak idućih nekoliko mjeseci. Mi aktivno radimo na tome i primili smo nekoliko prijedloga - kazao je i dodao da su Sberbank i VTB (druga najveća ruska banka) posudili ukupno 1,1 milijardu eura i 300 milijuna eura Agrokoru te da neće sudjelovati u novim zajmovima. 

Poletajev je poručio da Sberbank razgovara sa zapadnim i istočnim fondovima i bankama, uključujući Kinu i arapske zemlje koje mogu sudjelovati u procesu refinanciranja. U međuvremenu, kao dio plana restrukturiranja, Sberbank želi Agrokor da se usredotoči na tri područja: maloprodaju, prehranu i poljoprivredu, izjavio je Poletajev.

Agrokorova marka Mercator - koja obuhvaća 985 prodavaonica diljem Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore - treba smanjiti dug, kazao je Poletajev, stavljajući ga na 738 milijuna eura u razdoblju od siječnja do rujna.

Poletajev je također rekao da Agrokorov lanac u Bosni nije bio dovoljno profitabilan i smatrao je da bi najbolja opcija bila preusmjeriti investicije na Srbiju, Hrvatsku i Sloveniju.

Najčitaniji članci