Obavijesti

News

Komentari 72

Jakelić: 'Nisam ništa priznao, to je sve monstruozna zavjera'

Jakelić: 'Nisam ništa priznao, to je sve monstruozna zavjera'
1

Nakon što je objavljena informacija da je nakon sporazumnog otkaza dobio otpremninu, bivši zamjenik šefa HUP-a tvrdi da nikad nije priznao zlostavljanje, a ne želi reći kolika mu je otpremnina

VIDEO

Bernard Jakelić, bivši zamjenik direktora HUP-a, dobio je otpremninu nakon otkaza zbog optužbi za seksualno uznemiravanje djelatnica. Jutarnji je u posjedu zapisnika sa sastanka Izvršnog odbora, iz kojeg se jasno iščitava da je članovima bio dvojben sporazumni raskid radnog odnosa te otpremnina za koju nisu niti znali koliko je visoka. Navodno još uvijek ne znaju.

Slučaj spolnog uznemiravanja: Jakeliću isplatili otpremninu!
Slučaj spolnog uznemiravanja: Jakeliću isplatili otpremninu!

S druge strane, Bernard Jakelić je bijesan. Kako kaže, on nikad ništa nije priznao te tvrdi da je riječ o velikoj uroti.

- Ja ću vam reći samo jednu rečenicu. Sve što je izneseno je apsolutna neistina, sve je netočno, a za sve ostale detalje ću se s novinarima naći na sudu. Ništa nisam priznao nego upravo suprotno, demantirao sam sve. Vrijeme će pokazati da se radi o velikoj, monstruoznoj zavjeri i to unutar organizacije. Između članova i djelatnika HUP-a - tvrdi Jakelić.

Kakva monstruozna zavjera, zanima nas.

- Kompletna priča je iskonstruirana s motivom rušenja organizacije, a ja niti jednom riječju nisam ništa priznao. Svojim odlaskom sam pokušao spriječiti scenarij koji se sada događa. Cijeli postupak je po zakonu. Apriori sam demantirao svaku riječ svih inkriminacija kojima su me oblatiti i diskreditirali - govori bivši zamjenik direktora HUP-a.

Dobro, a kolika mu je otpremnina, upitali smo ga.

- O tome ne možemo razgovarati - glatko nas je odbio.

Naša kolegica je razgovarala s preplašenom ženom, jednom od onih koje ga optužuju za zlostavljanje. Kako komentirate njene riječi?

- Ne želim komentirati, to je potpuno iracionalno. Ne želim reći nijednu riječ o tome - poručio nam je ljutiti Bernard Jakelić.

U strahu od moćnika: 'Šutimo jer se bojimo za svoj posao...'
U strahu od moćnika: 'Šutimo jer se bojimo za svoj posao...'

Zatražili smo komentar od Ivana Bračića, predsjednika Izvršnog odbora. Upitali smo ga i zna li kolika je Jakeliću dogovorena otpremnina te kolika mu je bila plaća.

- Nemam tih informacija. I da je znam, ne mogu je reći. Ugovor je tajan, plaća je tajna, a tu je i GDPR. Izvršnom odboru je prezentirano da su stručni ljudi, pravnici i ekonomisti, dogovorili najmanji rizik da se Jakelića ne vrati na posao i da time ne ponizi žrtve. Drugo, financijski je najmanji rizik za HUP. Uvijek se radi procjena, ovdje su konzultirani i revizori i pravnici, a Izvršni odbor je prihvatio takvo objašnjenje - kaže Bračić i dodaje da se HUP jasno postavio prema optužbama kojima se tereti Jakelić.

- Naravno da osuđujemo. Krovni izvršni odbor HUP-a donio je jednoglasno odluku kojom osuđuje, ali ne sudi jer nemamo argumente. Koliko znam, razgovor s Jakelićem i s oštećenim osobama, odnosno sa žrtvama, obavilo je samo troje ljudi iz HUP-a. Ne mogu prezentirati što je tu bilo i u krajnjoj liniji, nitko od nas nije automatizmom imao uvid u tih 14 osoba. Ja osobno ne znam pouzdano tko su one. Ali neminovno je osuditi takav čin. Ni prije 300 godina ne bi normalan čovjek bio tolerantan na takvo nešto, a kamoli to podržao - kazao nam je Bračić.

Što o svemu kaže HUP?

U međuvremenu nam je i HUP odgovorio na upite. Nisu odgovorili na pitanja o otpremnini i njenoj visini.

- Na vaša prva tri pitanja nažalost nismo u mogućnosti odgovoriti. Naime, kao poslodavac nismo u mogućnosti javno iznositi ni komentirati elemente bilo kojeg ugovornog odnosa sklopljenog s radnicima HUP-a. Što se tiče stava HUP-a vezano uz optužbe na račun ponašanja i komunikacije g. Jakelića o tome smo već više puta javno i jasno komunicirali.  Taj slučaj je mučna i teška situacija za HUP koju smo rješavali brzo, po internim pravilima i po zakonu. Neprihvatljivo nam je svako neprimjereno ponašanje i komunikacija prema bilo kome. Suočeni s prijavom takvog ponašanja i komunikacije od strane zamjenika glavnog direktora željeli smo prije svega zaštitili naše djelatnike od mogućnosti ponavljanja i izloženosti sličnim situacijama ubuduće zbog čega je g. Jakelić najprije suspendiran, a potom je s njim i trajno raskinuta suradnja na način koji je prema konzultacijama s pravnim savjetnicima u najkraćem roku mogu osigurati njegov trajni odlazak iz Udruge, bez mogućnosti povratka neovisno o ishodima očekivanih i mogućih sudskih postupaka.  Kao poslodavac smo napravili što smo mogli, prikupili smo izjave obiju strana i poduzeli mjere kojima smo osigurali najbolju moguću i trajnu zaštitu kolegica, a analizu različitih iskaza ostavljamo institucijama koje za to imaju ovlasti i ekspertizu. Daljnje postupanje sada je je na DORHu kojem je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, koja je od početka uključena u naš slučaj, prijavu podnijela po službenoj dužnosti. Čitav postupak, od dana prijave do odluke o prekidu radnog odnosa što se HUP-a tiče trajao je manje od dva tjedna, te je proveden brzo upravo radi delikatnosti situacije. - kažu iz HUP-a.

- Kolegicama smo trenutačno dali zaštitu, odmah, prvog dana početka procesa. Zbog izlaska cijelog slučaja u javnost i stvaranja dodatnog pritiska na sve zaposlenike, i kolegicama i drugim zaposlenicima osigurali smo i psihološku pomoć. Uz to, najavili smo i čim se okolnosti normaliziraju, realizirat ćemo zajedno sa stručnjacima iz tog područja radionice i dodatne edukacije o neprimjerenom ponašanju i komunikaciji na radnom mjestu kako bi još više svi zajedno osvijestili o tome problemu te kako bismo potaknuli da se takvo ponašanje bez zadrške prijavljuje i isto tako na njega trenutačno reagira - dodaju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke
Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u