Obavijesti

News

Komentari 1

Joe Biden od Kongresa zatražio 33 milijarde dolara za Ukrajinu

Joe Biden od Kongresa zatražio 33 milijarde dolara za Ukrajinu

Iako zastupnici uglavnom podržavaju potrošnju na Ukrajinu, republikanci u Kongresu upozorili su u četvrtak da bi istodobno izdvajanje novca za Uikrajinu i za pandemiju moglo teško proći

Američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa 33 milijarde dolara za potporu Ukrajini i nove alate za izvlačenje financijskih sredstava od ruskih oligarha.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Golem zahtjev za financiranje uključuje preko 20 milijardi dolara za oružje, streljivo i drugu vojnu pomoć, kao i 8,5 milijardi dolara izravne ekonomske pomoći vladi i tri milijarde dolara humanitarne pomoći.

- Potreban nam je ovaj zakon kako bismo podržali Ukrajinu u njezinoj borbi za slobodu- rekao je u četvrtak Biden u Bijeloj kući nakon što je potpisao taj zahtjev.

Od početka rata u Hrvatsku je stiglo 15 879 Ukrajinaca, čak 215 djece bez roditeljske pratnje
Od početka rata u Hrvatsku je stiglo 15 879 Ukrajinaca, čak 215 djece bez roditeljske pratnje

- Cijena ove borbe nije jeftina, ali prihvaćanje agresije bit će skuplje.

Sjedinjene Države odbacile su slanje vlastitih ili NATO snaga u Ukrajinu, ali Washington i njegovi europski saveznici Kijevu su isporučili oružje poput bespilotnih letjelica, teškog topništva Haubica, protuzračnih i protutenkovskih projektila Stinger i Javelin.

Biden bi također htio zaplijeniti više novca od ruskih oligarha kako bi se pomoću tih sredstava financiralo ukrajinski otpor ruskoj agresiji.

Njegov prijedlog omogućio bi američkim dužnosnicima da zaplijene više imovine oligarha i taj novac daju Ukrajini i dodatno kriminaliziraju izbjegavanje sankcija, priopćila je Bijela kuća.

Mjere su dio napora SAD-a da izolira i kazni Rusiju za njezinu invaziju na Ukrajinu 24. veljače, kao i da pomogne Kijevu da se oporavi od rata koji je pretvorio gradove u ruševine i prisilio više od pet milijuna ljudi na bijeg u inozemstvo.

Rusija upozorila Zapad: 'Ne igrajte se s našim strpljenjem'
Rusija upozorila Zapad: 'Ne igrajte se s našim strpljenjem'

Iako zastupnici uglavnom podržavaju potrošnju na Ukrajinu, republikanci u Kongresu upozorili su u četvrtak da bi istodobno izdvajanje novca za Uikrajinu i za pandemiju moglo teško proći.

- Nije me briga kako će to učiniti- rekao je Biden.

>>>Stanje u Ukrajini iz minute u minutu možete pratiti ovdje<<<

- Mogu to učiniti odvojeno ili zajedno, ali trebamo oboje.

SAD i njihovi europski saveznici zamrznuli su 30 milijardi dolara imovine bogatih pojedinaca povezanih s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, uključujući jahte, helikoptere, nekretnine i umjetnost, priopćila je Bidenova administracija.