News

Komentari 27

Kaić o tome koliko smo zaštićeni nakon prve doze cjepiva i što govore podaci o razini antitijela

Kaić o tome koliko smo zaštićeni nakon prve doze cjepiva i što govore podaci o razini antitijela

Bernard Kaić kaže kako podatak o razini antitijela koji se dobiva serološkim testovima nije relevantan za ocjenu razine zaštite od covida. Kaže i kako se i dalje ne preporuča cijepljenje trudnica

Nakon primitka prve doze cjepiva neki su građani odlučili napraviti serološko testiranje kako bi vidjeli koliko su antitijela dobili od cjepiva i koliko su zaštićeni. Bernard Kaić, voditelj epidemiološke službe HZJZ-a, smatra kako to ipak nisu relevantni podaci o stupnju zaštite nakon cijepljenja, prenosi Dnevnik.hr.

- Ljudi vole vaditi krv, ali to ne korelira dobro s razinom zaštite - rekao je Kaić. Kaže kako razina antitijela nakon primitka prve doze cjepiva nema veze s njegovom djelotvornošću.

- Određena razina zaštite počinje dva tjedna nakon prve doze i potom raste. Za AstraZenecu i Pfizer ta je razina četiri do pet tjedana nakon cijepljenja na nekih 80 posto u smislu sprječavanja hospitalizacije. Nakon šest tjedana ta razina kod Pfizera malo pada pa stoga i preporučujemo da se druga doza tog cjepiva primi u tom roku. Naravno, može se druga doza primiti i ranije. Teško je reći koje je cjepivo u ovom kontekstu najbolje jer različita istraživanja daju različite podatke - poručio je Kaić.

Kaić kaže kako se ne preporuča primiti prvu dozu jednog proizvođača, a zatim drugu dozu od nekog drugog proizvođača.

- Nitko to ne preporučuje, ni EMA ni proizvođači cjepiva. Ne znamo kakav bi utjecaj takva praksa imala na razinu imuniteta, kao i bi li bilo nekih nuspojava. Ako se slučajno i dogodi da netko greškom primi drugu dozu cjepiva od različitog proizvođača, taj će vjerojatno ipak biti u nekoj mjeri zaštićen - smatra Kaić.

Kaić kaže kako je takvih slučajeva bilo i u Hrvatskoj i da nisu prijavljene nikakve nuspojave.

Što se tiče cijepljenja trudnica, Kaić kaže kako bi njima preporučio da se cijepe samo ako imaju neke druge kronične bolesti jer trudnice kao skupina nisu bile uključene u istraživanja.

- Dogodilo se da je bilo ispitanica koje su ušle u istraživanja, a nisu znale da su trudne, ali s obzirom na input cijepljenje trudnica nije nešto što bismo preporučili - rekao je Kaić.

 

 

Najčitaniji članci