Obavijesti

News

Komentari 71

Ivu proglasili mrtvom: 'Teta je živa, treba poništiti smrtni list'

Ivu proglasili mrtvom: 'Teta je živa, treba poništiti smrtni list'
1

Nakon šokantne zamjene dviju pacijentica u splitskoj bolnici Križine, jednu ženu su pokopali pod krivim imenom u grobu druge pacijentice. Kako se ispravlja takva greška?

VIDEO

Kako vratiti navodno pokopanu osobu u život? Iva Feisthammel zamijenjena je s drugom ženom u splitskom KBC-u, a epilog ove bizarne greške već je poznat. U njenom grobu u Grudama, pokopana je druga, greškom zamijenjena i preminula žena. Iva je proglašena mrtvom. 

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:47

Od rodbine, gospođa Feisthammel ima nećaka Tomislava Zorića, odvjetnika sa zagrebačkom adresom koji nije mogao prisustvovati pogrebu u Hercegovini zbog epidemijskih mjera. Nije mogao prijeći granicu, nije mogao izaći iz Zagreba, nije mogao utvrditi tko je u lijesu. Gotovo mjesec dana nakon pokopa tete, nazvao ga je zamjenik ravnatelja splitske bolnice. A onda ga je nazvao i ministar Beroš. Saopćili su mu što se dogodilo. Teta Iva još je živa, u bolnici je. U njenom grobu greškom leži druga osoba. 

Nećak zamijenjene pacijentice: 'Ovo je šok, već je bio i pogreb'
Nećak zamijenjene pacijentice: 'Ovo je šok, već je bio i pogreb'

Pokrenuta je istraga u bolnici, poslana je inspekcija iz ministarstva, a u priču se uključila i policija. Čeka se rasplet nevjerojatne zamjene. Dok traju izvidi na Križinama, pojavio se još jedan problem, i to administrativne prirode. Iva Feisthammel proglašena je mrtvom, čak joj je i osmrtnica objavljena. Kako sada na papiru mrtvu osobu vratiti u život? Kako riješiti dokumente? Kako razriješiti administrativnu zavrzlamu i, konačno, s obzirom na nadaleko poznatu inerciju našeg birokratskog aparata, koliko će biti potrebno da se Ivu vrati među žive?

Odgovor nismo morali tražiti dalje od najbližeg Ivinog rođaka. Tomislav, kako smo već rekli, po struci je odvjetnik i razumije kako takve stvari funkcioniraju. Nije zabrinut.

- To vam je procedura koja se vrlo lako popravi. Srećom, ovo sve nije toliko dugo trajalo i Iva ima svoje osobne dokumente koji joj još nisu poništeni. Nekad je inercija dobra - pojašnjava njen nećak.

A kako se rješava takva nesvakidašnja situacija u slučaju poništenja papira?

- U slučaju da se smrtnim listom poništi osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica ili putovnica, onda se napravi ispravak greške pa onda ti dokumenti i dalje nastavljaju vrijediti. Kao kad neka osoba nestane na neko vrijeme pa ju se ipak pronađe - govori nam odvjetnik.

'Dvije zamjene pacijentica u par dana? Ovo je jako loše...'
'Dvije zamjene pacijentica u par dana? Ovo je jako loše...'

Kod slučaja njegove tete nema potrebe za ispravljanjem takvih grešaka, kaže Tomislav.

- Nisu odmah sve poništili. Teta Iva je živa, nema potrebe za ispravcima. Samo će se ukinuti smrtni list te obavijest iz bolnice šalju matičaru. Takva je procedura. Inače takva papirologija traje duže, čeka se po par mjeseci, posebno u ovakvim uvjetima s korona virusom gdje bilježnici nisu radili - kazuje nam Tomislav i skreće pozornost na drugu stranu. 

- Sad samo trebamo pomoći obitelji pokopane žene. Ja ću se danas s njima čuti i pokušati im sve olakšati jer zbog ovog slučaja, nažalost, imam iskustvo prijenosa tijela preko granice. Već imamo osobe koje će obaviti tehničku stranu prelaska i nadam se da neće biti komplikacija s ekshumiranjem. Tko će platiti? Onaj tko je skrivio. Bolnica, ministarstvo, ne znam kako će se oni međusobno dogovoriti - rekao nam je Tomislav Zorić, nećak ipak žive Ive Feisthammel.
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 71
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.