Obavijesti

News

Komentari 8

Kamere, kazne i komunalci: Skupština prihvatila prijedlog Tomaševića o ilegalnom otpadu

Kamere, kazne i komunalci: Skupština prihvatila prijedlog Tomaševića o ilegalnom otpadu

Dvostruko povećavaju broj komunalnih redara i ići će s novim nadzornim kamerama po cijelom gradu kako bi suzbili ilegalno iskrcavanje otpada

VIDEO

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine na sjednici u četvrtak prihvatili su odluku gradonačelnika Tomislava Tomaševića o sprječavanju odbacivanja otpada, kojom se propisuju mjere za sprječavanje protuzakonitog odbacivanja otpada te mjere njegova uklanjanja na području Zagreba.   

Protuzakonito odbacivanje otpada u okoliš je svako ostavljanje, napuštanje, odbacivanje ili odlaganje otpada izvan lokacije gospodarenja otpadom i ne odnosi se na mjesto primopredaje otpada u sklopu javne usluge sakupljanja komunalnog otpada.   

Mjere za sprječavanje protuzakonitog odbacivanja otpada su, kako je navedeno u odluci, unaprjeđenje sustava za zaprimanje obavijesti o protuzakonito odbačenom otpadu, unaprjeđenje sustava za evidenciju takvih lokacija, nadzor područja Zagreba, te pojačannai dzor lokacija na kojima se učestalo protuzakonito odbacuje otpad. 

VIDEO U Zagrebu je 530 kamera koje prate komunalci: 'Napisali smo već 2000 kazni ove godine'
VIDEO U Zagrebu je 530 kamera koje prate komunalci: 'Napisali smo već 2000 kazni ove godine'

Također, postavljanje prepreka za sprječavanje prolaska i videonadzora te dodatno ulaganje u tehničku opremu, kao što su dronovi. Mjere su i postavljanje obavijesnih ploča o zabrani odbacivanja otpada i provođenje izobrazno-informativnih aktivnosti. 

Protuzakonito odbačeni otpad može se prijaviti u sustav za zaprimanje obavijesti na mrežnoj stranici Grada, telefonom i elektronskom poštom, u prostorijama gradskog upravnog tijela nadležnog za komunalno redarstvo i pisanim putem na adresu tog tijela.

To gradsko upravno tijelo vodi evidenciju lokacija protuzakonito odbačenog otpada, a komunalni redar provodi nadzor i ovlašten je utvrditi identitet fizičke osobe počinitelja te naređuje uklanjanje otpada. Ako komunalni redar utvrdi da uklanjanje nije izvršeno, Grad Zagreb će osigurati uklanjanje tog otpada predajom ovlaštenoj osobi na trošak izvršenika. Na lokacijama na kojima je u prethodne dvije godine evidentirano postojanje protuzakonito odbačenog otpada, nadzor se provodi najmanje dva puta godišnje, a na lokacijama na kojima je utvrđeno učestalo protuzakonito odbacivanje otpada i češće. 

Tomašević: Komunalni prekršaji moraju se suzbijati i kažnjavati

Gradonačelnik Tomašević novinarima je rekao kako imaju snimke gdje građani i iz kombija istovaruju glomazni otpad pored kontejnera te gdje su zeleni otoci i kontejneri poluprazni, a pored njih je bačen otpad. Kaže da je to sve komunalni prekršaj i zato dvostruko povećavaju broj komunalnih redara i zato će ići s novim nadzornim kamerama po cijelom gradu kako bi suzbili to ponašanje. 

"Ne vidim nikakvu potrebu da netko iz kombija iskrcava glomazni otpad pored kontejnera a par stotina metara dalje ima reciklažno dvorište gdje to može besplatno napraviti ili dva puta godišnje nazvati Čistoću, naručiti se i onda mu se s kućne adrese taj glomazni otpad odveze besplatno", rekao je Tomašević te poručio da se komunalni prekršaji moraju suzbijati i kažnjavati.  

'Uz policiju i komunalne redare u borbu protiv ilegalnih odlagališta idemo i dronovima'
'Uz policiju i komunalne redare u borbu protiv ilegalnih odlagališta idemo i dronovima'

Gradonačelnik je građanima poručio da će im se i dalje dijeliti žute i smeđe vrećice, ali i da plastiku mogu odložiti i u bilo koju plastičnu vrećicu, a biootpad u bilo koju drugu biorazgradivu vrećicu ili papirnatu.  

Predsjednik Kluba gradskih zastupnik Domovinskog pokreta i Zelene liste Slaven Dobrović na aktualnom satu je kritizirao Tomaševića kako je prije tri mjeseca slavodobitno izjavio kako Zagreb ide u svoju strategiju, da će sve graditi na jednom mjestu i to će koštati dvije milijarde kuna. 

Tomašević o otpadu: Nije točno da se povećao iznos koji ide C.I.O.S.-u, to oporba plasira...
Tomašević o otpadu: Nije točno da se povećao iznos koji ide C.I.O.S.-u, to oporba plasira...

"Jeste li svjesni da tim putem i na taj način Grad Zagreb još godinama neće imati kapaciteta za sortiranje niti kompostiranje, a to znači da kaotičnost koja je povećana plavim vrećicama, neefikasnost, skupoća i besmisao u koji tjerate ljude da odvojeno prikupljaju otpad bez stvarnog rezultata održivog razvoja, osigurava taj loš kontinuitet", rekao je Dobrović Tomaševiću.

Tomašević mu je odgovorio kako ne zna što je besmisleno u tome da Grad Zagreb više odvaja otpada u 2023. godini nego što je odvajao u prethodnim godinama. Zbog sustava "plavih vrećica" u Zagrebu je u vrlo kratkom vremenu bez znatnih financijskih troškova povećano odvajanje otpada, a smanjena količina miješanog otpada koja odlazi na odlagalište Jakuševec, istaknuo je zagrebački gradonačelnik. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...