Obavijesti

News

Komentari 1

Kapetan Bekavac zatočen je mjesecima bez optužnice, kao i pokojni kapetan Kristo Laptalo

Kapetan Bekavac zatočen je mjesecima bez optužnice, kao i pokojni kapetan Kristo Laptalo
4

Godina je 2007. i u grčkom zatvoru bez optužnice mjesecima sjedi kapetan Kristo Laptalo, osumnjičen za šverc droge. Godina je 2024., u zatvoru u Ankari, bez optužnice, sjedi Marko Bekavac, zbog iste stvari

VIDEO

Već osam mjeseci u zatvoru u Ankari sjedi hrvatski kapetan duge plovidbe Marko Bekavac. On tvrdi da je nevin. Osumnjičen je za šverc 420 kilograma droge, iako je sam zvao tursku policiju, nakon što je droga prvo pronađena u Kolumbiji, a brod, Phoenician -1 u vlasništvu turske kompanije Iskenderun koji plovi pod panamskom zastavom,  nakon toga zbog intervencije turskog veleposlanstva biva pušten da plovi u Istanbul. 

 

Detalji toga kako se našao u turskom zatvoru s ubojicama, teroristima i kriminalcima, i zašto tamo sjedi već osam mjeseci bez optužnice, u najmanju su ruku neobični. Iz Sindikata pomoraca su za 24sata rekli da je to čista kriminalizacija pomoraca. 

U pripremi je optužnica protiv hrvatskog kapetana: Drogu su našli u malom dijelu strojarnice
U pripremi je optužnica protiv hrvatskog kapetana: Drogu su našli u malom dijelu strojarnice

Prije 17 godina, u sličnoj situaciji bio je i pokojni dubrovački kapetan Kristo Laptalo. Uhićen je 4. srpnja 2007. godine u luci Pirej nakon što je na brodu kojim je zapovijedao, 'Coral Sea', pronađen 51 kilogram kokaina. Droga se nalazila u kutijama s bananama, a grčke vlasti su sumnjičile Laptala. Brod je bio u vlasništvu belgijske kompanije Trireme Wessel Management, koji je pod bahamskom zastavom redovito plovio na relaciji Ekvador – Mediteran. Kristo Laptalo i još dvojica članova posade prebačeni su u zatvor Korydallos u blizini Atene, za koji kažu da je najozloglašeniji u svijetu. 

Davor Puklavec

Iako je bio nevin, prvostupanjski sud ga je osudio na 14 godina zatvora i 200.000 eura kazne. U sudnici je bila i njegova supruga Lidija Laptalo, kao i četvero djece. Kad je presuda donesena, slomila se i sin ju je morao izvesti van. Kapetan Laptalo je nastavio govoriti da je nevin i boriti se za svoju slobodu. Uključuli su se mediji, diplomacija pa i tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić. Interpolova istraga pokazala je da nema nikakve veze između droge na brodu i kapetana Laptala.

Ovako je tekao njegov slučaj.

4. srpnja 2007.

Grčka policija privodi Kristu Laptala (tad 59),  kapetana broda Coral Sea, na kojem je pronađen 51 kilogram kokaina. Grčka policija obavještava hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova da će njegovo saslušanje biti nekoliko dana nakon.

15. srpnja 2007.

Vijest o uhićenju dolazi do Dubrovnika i njihovih građana. Svi su u šoku jer je kapetan Laptalo iz obitelji s dugom pomorskom tradicijom. Njegova supruga Lidija i četvero djece kreću za Grčku. Smještaj im tad osigurava kompanija za koju Kristo Laptalo radi. 

17. srpnja  2007. 

Kapetan Laptalo daje iskaz grčkom pravosuđu i govori da nije znao za drogu i da je nevin. Grci ga odlučuju zadržati u pritvoru gdje će provesti godinu dana prije početka suđenja.

30. srpnja 2007. 

Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske u Dubrovniku održavaju konferenciju za medije na kojoj od ministarstva vanjskih poslova traže da interveniraju i zauzmu se za Laptala.

17. rujna 2007. 

Tadašnji tajnik Sindikata pomoraca, Predrag Brazzoduro, apelira da se Laptalo oslobodi i da hrvatske vlasti interveniraju. - Reagira se na svaku slovensku 'šušu' koja crta granicu, ali kada treba reagirati zbog nevinog čovjeka koji je dva mjeseca u zatvoru s najvećim kriminalcima, onda se poštiva grčko pravosuđe - rekao je.

20. kolovoza 2007.

Lidija Laptalo daje izjavu za medije. - Ubija nas to što s njim postupaju kao s najgorim kriminalcem. A on je cijeloga života živio ljudski, nikad nije bio umiješan ni u kakav kriminal, nego se trudio da bude pravi obiteljski čovjek. Isprva je osjećao silan strah, jer na takvom mjestu zaista ne možete znati hoće li vas tko ubiti - rekla je.

31. listopada 2007. 

Jurica Malčić, pučki pravobranitelj, upućuje grčkom pučkom pravobranitelju pismo u kojem ga moli da provjeri jesu li higijenski, zdravstveni prostorni uvjeti u grčkom zatvoru po međunarodnim konvencijama. Laptalo se žali na uvjete u kojima ga Grci drže.

10. studeni 2007. 

Grčki sud odbiija zahtjev kapetana Laptala da se brani sa slobode uz jamčevinu, s obrazloženjem da je riječ o stranom državljaninu koji bi mogao pobjeći. Njegovi branitelji su to prenjeli Laptalovoj obitelji i prije nego što im je uručena službena sudska odluka.

20. studenog 2007.

Kapetan Laptalo šalje pismo iz zatvora u kojem kaže: 'Ništa osim bit slobodan, ko što mi po pravici ide, sam isko. Da ne bi sve bilo tužno, jer nejveća je ljepota u smijehu pripovidit ću Vam kako ovaj rastanak sa vama para ođe, ovega momenta, trena. Ako kome ne bude smiješno neka se nasmije meni za ljubav.'

22. studenog 2007. 

Odbor ITF-a, krovne svjetske udruge pomoraca, na prijedlog Sindikata pomoraca Hrvatske, u Londonu raspravlja o slučaju kapetana Laptala.

Prosinac 2007.

Pokrenuta je peticija za oslobađanje kapetana Laptala. - Na žalost, u toj neizvjesnosti primiče se peti mjesec što dubrovački kapetan bezizlazno vapi za pravdom i slobodom. A što mi možemo učiniti? Ne puno toga. Gotovo ništa. Možemo jedino dati potporu Kristu Laptalu u njegovoj životnoj bitci. Preostaje nam jedino apelirati na savjest ljudi koji odlučuju o njegovoj sudbini - piše u opisu. 

21. prosinac 2007. 

Sindikat pomoraca u Dubrovniku organizirao je skup potpore na Stradunu. 

17. siječnja 2008. 

Sindikat pomoraca Hrvatske je otišao na sastanak s tadašnjim predsjednikom države Stjepanom Mesićem. Zatražili su da posreduje u slučaju i pomogne kapetanu Laptalu.

28. siječnja 2008. 

Unatoč Mesićevom jamstvu, viši sud u Grčkoj odlučuje da se Laptalo ne može braniti sa slobode i ostavlja ga u zatvoru do daljnjega. 

8. travnja 2008. 

Novinar Nigel Lowry za ugledni Lloyd's List piše o kapetanu Laptalu. - Kapetan Kristo Laptalo nije junak iz romana Franza Kafke, no njegov slučaj kao da je izašao iz njegove knjige - stoji u članku u kojem Lowry tvrdi da je ovo velika mrlja na reputaciji Grčke.

14. travnja 2008.

 Kapetanu Kristi Laptalu i njegovim kolegama Konstantinu Metelevu i Narcisu Garciji sud u grčkom Patrasu odbija četvrti zahtjev za puštanjem na slobodu uz jamčevinu do suđenja.

6. lipnja 2008.

Suđenje se odgađa bez objašnjenja. - Optimist sam, kako ne bih bio. Da nisam optimist, još bih se u zatvoru bacio s prozora. Tamo vam oduzmu špigete s cipela, ali ostave otvoren prozor da se možeš baciti s trećeg kata - govori Laptalo.

11. lipnja 2008.

Grčki Patras pogađa razoran potres i suđenje je opet odgođeno. 

12. lipnja 2008. 

Novo ročište se zakazuje za 16. srpnja na sudu u Patrasu.

16. srpnja 2008. 

Oko 14 sati završen je prvi dan suđenja kapetanu Kristu Laptalu, prvom časniku Konstantinu Meteleviju i vođi palube Narcisu Garcii. Svi su optuženi po zapovjednoj i i osobnoj odgovornosti za krijumčarenje 51 kilograma kokaina.

17. srpnja 2008. 

Iako su svi bili optimisti, sud u Patrasu osudio je kapetana Kristu Laptala na 14 godina zatvora i 200 tisuća eura kazne. U obrazloženju piše kako je kriv jer je kapetan. Metelevi i Garcia su oslobođeni.

9. srpnja 2008. 

Povećava se pritisak na hrvatsku diplomaciju zbog presude Laptalu, vlada mišljenje da je to poraz hrvatske diplomacije. MVPEI tvrdi da Laptalo nikad nije tražio pomoć od njih.

19. srpnja 2008. 

Mediji objavljuju Interpolov izvještaj u kojem stoji da nisu našli nikakvu vezu između droge i kapetana.

24. srpnja 2008.

Dubrovčani prosvjeduju na Stradunu u znak potpore kapetanu Laptalu. 

6. studenog 2008. 

Kapetan Laptalo štrajka glađu iz solidarnosti prema zatvorenicima koji su u užasnim uvjetima, kao i on.

27. studenog 2008. 

Kapetan je pušten na slobodu nakon što je sudac prizivnog suda prihvatio prijedlog za puštanjem. Nakon 16 mjeseci koje je proveo u zatvoru, Laptalo je proglašen nevinim. Ni na ponovljenom suđenju niti jedan od svjedoka nije rekao da je Laptalo doista odgovoran za drogu u teretu banana na brodu Coral Sea, niti je ijedan dokaz upućivao na njegovu odgovornost, ni objektivnu ni zapovjednu.

Davor Puklavec

Kapetan Laptalo preminuo je nakon duge i teške bolesti 23. srpnja 2015. godine. Imao je 66 godina.

Apel kapetana Bekavca

Kapetan Marko Bekavac (61) je na uvid dobio prijedlog optužnice, ali na turskom, pa ga nije potpisao. Njegova odvjetnica u Splitu, Jasna Kotarac Jabuka, dala je prevesti prijedlog. Kapetana se u jednom dijelu tereti po zapovijednoj odgovornosti, makar on nije odgovoran za zatvorene prostore poput strojarnice u kojoj je droga prvi put pronađena. Tome pristup imaju samo strojar i prvi časnik. Nadalje, u drugom dijelu optužnice se spominje i sumnja da je sam kapetan upleten u šverc. Međutim, Bekavac je još u Kolumbiji obavijestio vlasnika broda i agenciju preko koje je došao da je brod kompromitiran, a u Turskoj je sam nazvao policiju jer mu je bilo sumnjivo da je brod pušten da isplovi iz Kolumbije bez istrage i pretresa.

Vapaj hrvatskog kapetana: 'U ćeliji u Ankari sam s ubojicama. Trebam dobrog odvjetnika...'
Vapaj hrvatskog kapetana: 'U ćeliji u Ankari sam s ubojicama. Trebam dobrog odvjetnika...'

Taj brod, Phoenician  - 1, je pušten da plovi i nakon Turske, samo s drugom posadom i kapetanom, unatoč tome što je poprište kaznenog djela. Od 20 članova posade, zatvoreno je 10, ne zna se po kojem kriteriju. Njegov brat, Jozo Bekavac, kaže da je kapetanu teško, dobiva dva obroka na dan i izložen je drugim zatvorenicima. Također, brat kaže da je odvjetnik, kojeg je poslala kompanije čiji je brod, tamo samo da zaštiti interese kompanije. Obitelj apelira da se hrvatska diplomacija jače aktivira i da im se pomogne u angažiranju dobrog odvjetnika u Ankari. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'
TRAGEDIJA KRAJ ZAGREBA

Kamionom usmrtio djevojčicu u Dugom Selu. Susjeda: 'Išla je u školu. Čuli smo strašan udarac'

Oko 12 sati u Rugvičkoj ulici dijete je smrtno stradalo u prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao kamion. U tijeku je očevid, kratko je objavila zagrebačka policija. Neslužbeno doznajemo da se radi o curici

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje
UPOZORENJE DHMZ-A

VIDEO Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: Vjetar čupao stabla, neka mjesta ostala bez struje

SAMOBOR - Olujni vjetar slomio je dreveće koje je palo na cestu kod Samobora i otežala promet. - Stabla su pala na ulazu u Samobor, odnosno izlaz Bobovica sa autoceste ispred Bregane - rekao nam je čitatelj. Velika promjena vremena s jakom kišom i olujnim vjetrom već je u ponedjeljak poslijepodne i navečer stigla u neke krajeve naše zemlje. Za središnji i istočni dio Hrvatske oglašen je narančasti meteoalarm zbog grmljavinskog nevremena. Za ostatak zemlje oglašen je žuti meteoalarm zbog grmljavine. U nekim mjestima nema struje.
FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'
LED VELIČINE ORAHA

FOTO Dvor pogodilo nevrijeme: 'Led je stukao sve što je stigao, nosilo je i trgalo nam krovove!'

Čitatelj nam je poslao fotografije nevremena koje je pogodilo Unčane u općini Dvor u ponedjeljak poslijepodne. DHMZ je poslao posebno upozorenje za dvije regije u utorak